Conducerea Universității “Dunărea de Jos” din Galați este acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat” într-o sesizare anonimă trimisă, cu câteva săptămâni în urmă, mai multor instituții ale statului, de la Președinție la DNA, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat existența acestei sesizări și a precizat că a trimis Corpul de Control la instituția de învățământ superior, control care a început luni și vizează în principiu “nereguli administrative”.
Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro:
- “În urma sesizărilor primite la Ministerul Educației, pentru a verifica conținutul acestor sesizări, am decis trimiterea corpului de control al ministrului educației la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Acțiunea de control este în curs”.
Sesizarea, care îl vizează în special pe rectorul Universității “Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, acuză numeroase nereguli, derapaje și încălcări ale legii, o parte dintre ele semnalate de presă de-a lungul ultimilor ani, începând cu perioada când acesta a fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose.
După cum reiese din documentul consultat de Edupedu.ro, acesta a fost transmis Administrației Prezidențiale, Cabinetului Primului Ministru și Guvernului României, Ministerului Educației, Senatului, Camerei Deputaților și Grupurilor Parlamentare, Curții de Conturi a României, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție.
Sesizarea susține că, la Universitatea “Dunărea de Jos”, “principiile care guvernează sunt: abuzul de putere, fals și uz de fals, delapidare, șantaj etc.”, iar autorii anonimi estimează un presupus prejudiciu “de peste 700.000 de euro prin plata unor funcții de conducere înființate ilegal și abuziv, plata unor sporuri, plata unor comisii de specialitate peste maximul de ore admis de lege, decontarea unor taxe judiciare pentru care există suspiciunea rezonabilă că au fost doar decontate, nu și plătite, prejudiciile aduse de PFA Lucian Puiu Georgescu, contracte de publicitate etc.”
- Același document acuză Ministerul Educației că ar fi avut cunoștință “de multe fapte imorale și ilegale”, dar “nu a acționat până în prezent”.
Sesizarea semnalează câteva zeci de presupuse nereguli, instituționale sau la adresa unor persoane, actuali sau foști angajați ai universității gălățene. Unele sunt însoțite de documentație sau materiale presupus doveditoare, altele nu, iar cele care au fost menționate în presă fac trimitere la materiale jurnalistice pe temele respective.
Printre neregulile acuzate în sesizarea anonimă:
1. Că s-ar fi plătit săptămânal, “cu aprobarea” rectorului, taxe de timbru în valoare de 5000 de lei, în condițiile în care universitatea e scutită de plata acestor taxe pentru marea majoritate a proceselor. Ulterior s-ar cere restituirea banilor, care ar fi însușiți, afirmă documentul, care nu oferă dovezi în acest sens, dar susține că acuzația poate fi verificată în registrele de deconturi și plăți ale Universității.
2. Încălcarea prevederilor legale cu privire la posturile de conducere, prin “încălcarea gravă a Cartei universitare”. Legea prevede ca numărul prorectorilor să fie stabilit prin Carta Universității, care menționează: “Se constituie un post de prorector la cca. 3000 studenți.” Universitatea afirmă în propria prezentare că are circa 12.500 de studenți, însemnând că ar trebui să aibă circa patru prorectori. Or, în prezent sunt listați șapte prorectori. Sesizarea face trimitere și la un articol publicat în presa locală la începutul anului, care prezintă o situație similară în cazul decanilor.
3. Acuzațiile de acum un an, formulate de Marius Oprea în Observator Cultural, cum că Lucian Puiu Georgescu și-a falsificat date din CV-ul “prin care și-a construit cariera”. Este vorba, în acest caz, despre perioada din ultimii ani ai comunismului, când, potrivit sursei citate, rectorul de acum “a fost activist al Comitetului Județean al UTC Galați” – Detalii despre acest caz.
4. Presupuse nereguli în relațiile contractuale dintre Lucian Puiu Georgescu, prin PFA Lucian Puiu Georgescu și Universitate, pe când actualul rector era decan al Facultății de Științe și Mediu – anume un contract de comodat, urmat de un contract de parteneriat, prin care el folosea aparatura universității. Sesizarea afirmă că, în 2017, un control al Curții de Conturi Galați ar fi constatat un prejudiciu de 200.000 de lei în urma acestor legături.
5. Achiziția de servicii de promovare media, în valoare de 140.000 de lei, reclamă care să fie difuzată inclusiv a un post de radio local, în Galați existând un singur post de radio, la care Lucian Georgescu a participat la mai multe interviuri când candida pentru poziția de rector. Cumpărarea de spațiu media, potrivit sesizării însoțite de documentație de achiziție, viza promovarea ofertei educaționale a Universității, timp de șase luni, începând cu luna iulie, adică începând din luna în care s-a desfășurat efectiv admiterea la universitate. Sesizarea face trimitere către situații similare, în relația dintre Ministerul Cercetării și asociația lui Alexandru Cumpănașu.
6. Angajarea mai multor persoane la Universitatea Dunărea de Jos pe criterii “politice și nepotism”.
7. Presupuse nereguli în desfășurarea alegerilor din 2019 pentru funcția de rector, la care Lucian Georgescu, atunci președinte al senatului universității, candida. Neregulile acuzate, legate de metodologia care urma să fie folosită pentru aceste alegeri, au făcut obiectul unor înștiințări transmise către Ministerul Educației și Cercetării, rămânând fără răspuns oficial, la nivel instituțional, potrivit sesizării citate.
8. Presiuni asupra unor angajați pentru a-i “forța să-și depună demisiile”
9. Presupusa schimbare abuzivă a unor directori de proiect.
Autorii anonimi ai sesizării ajunse în atenția autorităților susțin că neregulile menționate în document ar fi produs universității prejudicii financiare “până în 2020 și prognozate până la finalul anului 2021” estimate la “aprox. 700000 euro”.
Cine este Lucian Georgescu
Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați a preluat această funcție la sfârșitul anului 2019, fiind anterior președinte al Senatului instituției de învățământ superior, iar înainte, Decan al Facultății de Științe. Cu pregătire de inginer chimist, are un doctorat în chimie alimentară și un doctorat în științele vieții.
A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării și Inovării în guvernul PSD, în februarie-iunie 2017, ministru al Cercetării și Inovării între iunie 2017 – februarie 2018, din nou secretar de stat în domeniul cercetării în februarie 2018 – aprilie 2019.
În toamna anului trecut a fost în cărți pentru o candidatură pe listele PSD în alegerile parlamentare, dar în cele din urmă a anunțat că renunță, în condițiile în care el ocupa locul al cincilea pe lista PSD Galaţi între candidaţii pentru Camera Deputaţilor pentru alegerile din 6 decembrie, după cum a scris publicația Viața liberă.
Pe 22 martie, Edupedu.ro a scris că Puiu Lucian Georgescu figurează drept coautor al unor serii de articole științifice între care există similitudini substanțiale sau care au pasaje identice. Edupedu.ro a obținut și analizat mai multe astfel de materiale, publicate între 2010-2015, care au fost publicate fie în jurnale diferite, fie în același jurnal, identificând elemente comune fără citare clară, adecvată.
9 comments
Mare rusine!!!!
Cand il demiteti d-le ministru?
Aceste mizerii de acuzatii si barfe nu sunt decat disperarea fostei conduceri care a lasat datorii enorme universitatii si a adus maxime prejudicii de imagine, acuzatii ale unor hoti si plagiatori la care actualul rector le-a taiat ciolanul. In fapt, acest om nu a facut decat sa faca lumina si normal ca acum fiecare plange in pumn lipsa functiilor si a ciolanului pe care l-au ros pana au saracit dr tot universitatea. Sa se spuna si cate proiecte au avut cei din fosta conducere si cate sesizari si infractiuninau facut. Ac ce fac? Hotul striga hotul?! Rusine bandei de infractori in frunte cu Balta, Vasilache, Ionescu si altii!
Gura pacatosului adevar graieste. sau
Daca taceai filozof te numeai. sau
Stimata d-na Topa usor cu elefantul…
https://www.edupedu.ro/ministerul-educatiei-sesizeaza-parchetul-in-legatura-cu-universitatea-dunarea-de-jos-pentru-plati-pe-taxa-judiciara-de-timbru-ce-a-constatat-comisia-de-control-a-ministerului-la-universitate/
Adevarule, care erau hotii?
Stimată redacție,
Dacă ați mai documentat tema educației universitare: ce este diferit la UDJ Galați față de UAIC Iași?
Din 2017 nu s-a luat nici o masura??? In cazul asta e inteleasa anonimizarea sesizarilor, disperarea iesirii din dictatura! Atat de multe infracțiuni intr-o instituție universitara sunt imposibil de trecut cu vederea, nici ministerul nu a mai rezistat… macar de ar face ceva, ca mai lipsesc diplomele false si universitatea galateana chiar va fi cea mai cunoscută! Si asa invatamantul este in degradare continuă, mai e zguduit si astfel de specimene! Ce exemplu le dati bietilor copii ce va considera etaloane de urmat? Trist si revoltator, să-i opreasca cineva pe infractorii acestia caci nu ne mai facem bine!
Câte abuzuri se fac in aceasta Universitate, nici nu va Imaginați! Dacă deschizi gura imediat este constituita o “comisie” care sa te sancționeze. “Certați”sunt și cei care nu-i dau domnului rector Like la postări pe Facebook ( așa era și cu odele înainte de 89, Dl știe). Jalnic este si faptul ca inclusiv cei care-i stau “aproape” il rad pe la spate și fac mishto de el chiar dacă au rămas fără saliva de la cât ling.
A mai fost Corpul de Control acum 8 luni…ce credeți? S-a întâmplat fix nimic. Dl Puiu e infiltrat bine și pe la Minister unde lucrează foștii lui colegi și dacă nu merge cu frumosul, merge cu amenintari. Hai sa fim serioși…