Ministrul Digitalizării: în educația digitală “nu cred că soluțiile cele mai bune trebuie să vină de la atotștiutorul stat”, ci din privat și societatea civilă / “Vrem să urmăm modelul estonian”, cu o alianță națională pentru competențe digitale

269 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
“Știu că Estonia are (…) un fel de alianță națională pentru îmbunătățirea competențelor digitale. Și vreau să fac un lucru similar”,  cu firme IT naționale și internaționale, a spus, duminică, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, Întrebat fiind, într-o conferință, în legătură cu educația digitală, el a afirmat că în acest domeniu soluțiile ar trebui să vină mai degrabă din mediul privat și societatea civilă.

“Vrem să urmăm modelul estonian, să avem o alianță națională pentru promovarea competențelor digitale și să punem la masă toți acești actori” din domeniu, a spus același ministru în declarații pe marginea conferinței.

Răspunzând la o întrebarea primită în cadrul evenimentului, referitoare la educația digitală, el a spus:

  • În acest domeniu “nu cred că soluțiile cele mai bune trebuie să vină de la atotștiutorul stat, cu ghilimelele de rigoare, ci, într-adevăr, din mediul privat și societatea civilă. Pe partea de competențe digitale, știu că Estonia e dată drept exemplu – are un program, un fel de alianță națională pentru îmbunătățirea competențelor digitale. Și vreau să fac un lucru similar. Pentru că, vorbind cu marile firme de IT din țară, naționale sau internaționale, asta ne-au spus: noi suntem dispuși să facem programe de competență digitală, multe dintre ele chiar fac deja lucrul acesta, dar nu există o abordare integrată: să știm exact ce cetățeni să fie formați, cu ce competențe, cum li se îmbunătățește viața. Și aici e rostul ministerului să pună toți acești actori la masă și, practic, să urmărească acest traseu.”

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Basme…
    sa nu întrebăm habanistii de la stat, să-i întrebăm pe aia de la privat, cu un plus pentru cei care știu unde-i Estonia.
    Estonia este lider în domeniu, dar este acolo unde este pentru ca statul a venit cu inițiativa, a oferit suportul, a coordonat, etc. problema nu-i legată de stat vs privat, cât de comisioanele sau interesele servite în numele unei dezvoltări dorite/normale.
    Avem așa ceva în România: https://www.tehnopol.ee/en/ ???
    Ei, estonienii, au. Noi avem intenția, finanțată din bani europeni. După ce se termina banii, dispare și intenția. Și orice urma de interes. Cam asta-i marea diferența. Sau marea indiferenta 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce înseamnă evaluarea digitalizată a lucrărilor de la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Un profesor va corecta, de regulă, 50 de lucrări, inclusiv de acasă

Un profesor va avea de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024, potrivit procedurii Ministerului Educației. Lucrările vor fi scanate și încărcate…
Vezi articolul

Ministerul Cercetării susține că „Educația ca prioritate națională” a fost „subiect principal de discuție al românilor cu ION” în prima săptămână de funcționare. Mesajul vine în plin scandal al trucării oglinzii vorbitoare a premierului Ciucă

Oglinda pe care era scris ION, cu care premierul Ciucă a lăsat impresia că a discutat în debutul ședinței de guvern de miercuri, 1 martie, era doar un afișaj, iar…
Vezi articolul

Secretarul de stat Florian Lixandru: Lucrăm acum la un proiect de modificare a structurii anului școlar 2024-2025. Școlile vor putea să organizeze „Școala altfel” și „Săptămâna verde” și în perioada desfășurării examenelor, potrivit acestuia

„Lucrăm acum la un proiect de modificare a structurii anului școlar care dă (școlilor – n.red) posibilitatea să organizeze aceste activități specifice „Școlii altfel”, respectiv „Săptămâna verde”, și în perioada…
Vezi articolul

VIDEO „Credeți-mă, nu voi insista să terminăm repede. Repede este ultimul criteriu“, spunea Klaus Iohannis, în 2018, despre aprobarea legilor România educată, despre care Ligia Deca a anunțat joi că vor fi trecute prin Parlament în procedură de urgență, ca să fie aplicate „în cel mai scurt timp posibil“

Proiectele legilor Educației vor trece prin Parlament într-o procedură de urgență, dezbătute într-o comisie comună, conform declarației ministrei Educației Ligia Deca, fost consilier prezidențial la Cotroceni. „În cel mai scurt…
Vezi articolul