În proiectul noului cod urbanistic, care va reglementa domeniul construcțiilor în localități, vor fi introduse obligații legale pentru administrațiile locale și dezvoltatorii de locuințe astfel încât să fie prevăzute servicii publice esențiale în cartierele rezidențiale noi. Asta a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la Radio România Actualități.
Ministrul a spus că, pentru cartierele construite deja, nu se mai poate construi o instituție de învățământ decât dacă există teren în zona respectivă, dar că de la intrarea în vigoare a noii legislații, autoritățile locale vor fi obligate să prevadă în proiectele urbanistice propuse și aceste servicii – creșe, grădinițe, școli, cabinete medicale.
”Să fie prevăzute obligatoriu astfel de servicii publice – școli, cabinete medicale să fie asigurate în acel cartier. Cetățeanul care se mută acolo, o familie tânără cu copii, de exemplu, să nu trebuiască să parcurgă o oră până își lasă copilul la o creșă sau la grădiniță, poate chiar în centrul orașului.
Problema noastră este aceea de a preveni asemenea situație în care, după ce s-au deschis aceste cartiere, sau s-au construit, primăria este confruntată cu solicitările cetățenilor care spun „domnule, eu unde îmi duc copiii la grădiniță?”, de exemplu, „m-a mutat în acest cartier unde sunt 1.000 de locuințe…”, a spus Cseke Attila.
”Moderator: Pentru aceștia se mai poate face ceva acum?
Cseke Attila: Pentru aceștia, numai dacă este teren disponibil se poate face. N-a existat această reglementare, o introducem acum, astfel încât măcar de aici încolo să evităm asemenea situații și să nu se mai construiască atât de atât de haotic, mai ales în orașe”.