Ministrul demisionar al Cercetării, despre Laserul de la Măgurele: Criza politică pune sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, pentru ca ELI-NP să fie membru ERIC

1.017 vizualizări
Ciprian Teleman / Foto: Facebook.com
“Criza pune sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, pentru ca ELI-NP să fie membru ERIC”, susține ministrul demisionar al Cercetării, Ciprian Teleman.

Teleman și-a făcut un „bilanț de mandat” într-un live transmis pe pagina sa de Facebook, iar într-un răspuns la una dintre întrebările pe care le-a primit pe chat, a spus că întâlnirea cu miniștrii din statele partenere în ELI era programată pe 17 septembrie.

Întrebare:În ce stadiu este ELI-NP, adică laserul de la Măgurele? Mai poate fi România membru plin?

Ciprian Teleman: “Da. Și va fi eu cred că în termen foarte scurt. Această criză pune din păcate sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, partenerii principali în acest ERIC. Trebuia să se desfășoare pe data de 17 septembrie. În acest moment nu am informații ce se va întâmpla. Dar, fără îndoială, România va fi membru. Ăsta e obiectivul principal.”

Reamintim că pe 5 mai 2021 Comisia Europeană a aprobat formarea noului ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele.

România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, iar decizia a venit după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un Ghid de bune practici pentru tranziția verde, bazat pe experiența norvegiană, va fi elaborat după un forum desfășurat la București, cu „cel mai mare număr de institute de cercetare participante”

Un Ghid de bune practici în ceea ce privește tranziția verde, destinat decidenților politici și antreprenorilor, este ținta proiectul bilateral norvegian-român Climate Paths, în cadrul căruia, săptămâna aceasta, a avut…
Vezi articolul

Cercetătorii de la Politehnica București “au inventat un nou tip de dezinfectant eficient împotriva Covid-19”, anunță rectorul Mihnea Costoiu

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, a anunțat, într-un mesaj publicat vineri, că cercetătorii acestei instituții “au inventat un nou tip de dezinfectant eficient împotriva COVID-19”. Dezinfectant eficient…
Vezi articolul

Institutele de cercetare vor fi evaluate, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, de experți independenți cu experiență managerială / Regulile evaluărilor – stabilite printr-o metodologie aflată pe agenda ședinței de vineri a Guvernului

Institutele de cercetare vor fi evaluate, în vederea unor eventuale fuziuni prevăzute în Legea de acum un an referitoare la integrarea voluntară a acestor organizații, de către trei experți evaluatori…
Vezi articolul