Ministrul de Interne, Lucian Bode, “salută”, marți, într-un mesaj pe Facebook, hotărârea Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după analiza tezei sale de doctorat, apreciind că verdictul ar fi că “teza mea de doctorat este în regulă”. Demnitarul face aceste aprecieri în condițiile în care comisia constatase, în analiza sa, “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, indicând și o serie de probleme ce au împiedicat verificarea mai multor fragmente.
Comisia de etică apreciase că 2,95% din teză reprezintă fragmente cu probleme de plagiat: “Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”. Pasajul este interpretat de ministru pentru a evita cuvântul plagiat: “În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin”.
Lucian Bode afirmă că “din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală”.
Iar el mai scrie și despre reprezentanții USR, care afirmaseră că actualul ministru “a copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia”: “Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă”.
Ministrul susține că “rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori”.
Mesajul lui Lucian Bode, integral:
Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru Lucian Bode, abateri constând în erori de citare și unele fragmente plagiate, potrivit deciziei adoptate de comisie în urma analizei teze, decizie publicată marți de UBB pe site-ul propriu, în secțiunea dedicată Comisiei. Comisia constată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.
În același timp, Comisia a constat și “alte aspecte referitoare la etica științifică”:
- “a. Probleme de limbaj ale tezei: majoritatea figurilor sunt scanări în engleză fără explicații în română (…).
- b. Citări incomplete care nu pot fi verificate (…).
- c. Multe din link-urile inserate în notele de subsol nu pot fi accesate pentru verificare, fiind incomplet citate.
- d. Nu este adecvat sa se preia in teze de doctorat sau alte publicații un volum mare de text din alte lucrări, fără o justificare clară si un control al dreptului de copyright. (…)”