Ministrul Daniel David: Nu avem suficienți profesori și resurse ca să asigurăm integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul clasic / ANALIZA reformei educației speciale care nu a mai avut loc

Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto

„Nu avem suficienți profesori și resurse ca să asigurăm integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul clasic”, a declarat Daniel David, ministrul Educației și Cercetării la prezentarea raportului săptămânal

O a doua problemă majoră identificată de ministrul Daniel David este faptul că „includerea lor în diversele niveluri pe care le avem stabilite în lege nu se face într-un mod foarte riguros”.

Însă orientarea școlară a copiilor cu CES în funcție de 4 niveluri de sprijin din legea învățământului preuniversitar există doar pe hârtie. În mod surprinzător, ministrul Educației și Cercetării susține că se fac încadrări pe niveluri de sprijin, când ele nu se fac deloc cum este precizat în lege.

Evaluarea elevilor cu cerințe educaționale speciale se face conform unui ordin comun din 2016 care include metodologia pentru încadrarea copiilor în grad de handicap și pentru orientarea școlară și profesională.

În realitate, reforma educației pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, prevăzută de lege, nu a mai avut loc. Din 2023, aproape toate prevederile din legea educației au fost amânate, iar legislația subsecventă nu există

Edupedu.ro vă prezintă o analiză a reformei educaționale pentru elevii cu CES, prevederile din lege amânate, legislația subsecventă care lipsește și cum se evaluează de fapt elevii și copiii în prezent.

Declarația ministrului Educației și Cercetării:

„Copiii cu cerințe educaționale speciale, ADHD, tulburări de spectru autist, da, sunt cazuri importante. Din nou, voi avea un capitol legat de CES. După mine, în acest moment, problemele sunt două majore, dar încă mai căutăm și alte cauze. 

Unu, de multe ori testarea și includerea lor în diversele niveluri pe care le avem stabilite în lege, această includere nu se face de foarte multe ori într-un mod foarte riguros. 

Doi, avem forme bune, dar nu avem resurse, n-avem suficienți profesori, n-avem suficiente resurse ca să asigurăm integrarea copiilor cu CES în învățământul clasic. Deci, aici avem mult de lucru și sub aspect de procedură, și sub aspect de finanțare, și sub aspectul aducerii resurselor umane necesare.” 

Reforma educației pentru elevii cu cerințe educaționale speciale care nu a mai avut loc

În martie 2023, fostul ministru al Educației, Ligia Deca, anunța într-o conferința de presa cele mai importante măsuri din legea învățământului preuniversitar care vizau elevii cu cerințe educaționale speciale.

Pentru elevii cu CES, legea propune o reformă amplă ce urmărește desegregarea: 

Cum stau lucrurile în realitate în anul școlar 2024-2025

În 2025, costul standard per elev cu cerințe educaționale din învățământul primar, gimnazial și liceal este suplimentat cu 70%

Sursa: Legea învățământului preuniversitar / just.ro

Copiii cu cerințe educaționale speciale, CES, au dreptul la alocația zilnică de hrană și de cea pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017. În 2022, au avut loc schimbări legislative care au vizat cuantumul sumelor acordate copiilor cu CES, prevederi valabile și în anul școlar 2024-2025.  –  DOCUMENTE Modele de cerere pentru drepturile financiare ale elevilor cu CES

Ce trebuie sa știe părinții, dar și profesorii, în acest context

În anul școlar 2024-2025 elevii nu se încadrează în 4 niveluri de sprijin.

Dacă acest lucru se va întâmpla din anul școlar 2025-2026, se va face treptat, începând cu primele clase, grupa mică, clasa pregătitoare. Nu se vor evalua din nou toți copiii cu cerințe educaționale speciale pentru a fi încadrați pe niveluri de sprijin.

Nu există metodologii noi pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, tulburări de neurodezvoltare, de învățare, din spectrul autist, așa cum prevede legea învățământului preuniversitar.

Sursa: Legea învățământului preuniversitar / just.ro
Sursa: Legea învățământului preuniversitar / just.ro
Totuși, cum se realizează evaluarea copiilor și elevilor pentru a obține certificatul de orientare școlară și profesională?

Evaluarea se dizabilității și/sau cerințelor educaționale speciale se face conform ordinului comun nr. 5.805 din 23 noiembrie 2016.

Astfel, conform art. 7:

„Procesul de evaluare a funcţionării, dizabilităţii şi CES la copii are drept scop menţinerea, îmbunătăţirea sau creşterea calităţii vieţii copilului prin următoarele acţiuni interconectate:

a) încadrarea în grad de handicap, care conferă drepturile prevăzute de legea specială;

b) orientarea şcolară şi profesională, care asigură dreptul la educaţie;

c) planificarea serviciilor de abilitare şi reabilitare şi/sau a serviciilor psihoeducaţionale cu monitorizarea şi reevaluarea periodică a progreselor înregistrate de copil, a eficienţei beneficiilor, serviciilor, intervenţiilor şi a gradului de satisfacţie a beneficiarilor.

Evaluatorii din diverse sisteme implicate – de sănătate, educaţie, asistenţă socială etc. – colaborează şi se completează, evitând suprapunerile şi omisiunile din evaluare şi asigurând o abordare holistică a copilului. Practic, indiferent la care dintre profesionişti apelează iniţial părintele/reprezentantul legal, profesionistul în cauză va solicita evaluarea complementară din partea celorlalţi profesionişti, cu scopul realizării evaluării multidisciplinare şi, ulterior, a evaluării complexe”.

Evaluarea copiilor cu cerințe educaționale speciale – ISJ Giurgiu
Sursa: ISJ Giurgiu
Acte necesare pentru obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap

„Pentru obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap sau a accesului la servicii de abilitare şi reabilitare, părinţii/reprezentantul legal depun la sediul DGASPC cel puţin următoarele documente lizibile:

a) cerere-tip pentru evaluarea complexă şi încadrarea în grad de handicap;

b) copie a certificatului de naştere al copilului sau a actului de identitate;

c) copii ale actelor de identitate ale părinţilor/reprezentantului legal;

d) copie a documentului prin care se face dovada că persoana care semnează cererea este reprezentantul legal al copilului, de exemplu, hotărâre a instanţei sau hotărâre a comisiei pentru protecţia copilului;

e) ancheta socială;

f) fişa medicală sintetică;

g) certificatul medical tip A5;

h) copii ale documentelor medicale adiţionale;

i) fişa de evaluare psihologică, atunci când este cazul;

j) fişa psihopedagogică;

k) copie a certificatului de încadrare în grad de handicap în vigoare, la reevaluare;

l) copie a certificatului de orientare şcolară şi profesională în vigoare, atunci când este cazul”, conform articolului nr. 44, ordinul comun din 2016.

Acte necesare pentru obţinerea certificatului de orientare şcolară şi profesională

„Pentru obţinerea certificatului de orientare şcolară şi profesională, părinţii/reprezentantul legal depun/depune la sediul CJRAE/CMBRAE, la secretarul COSP, cel puţin următoarele documente lizibile:

a) cerere-tip pentru evaluare complexă şi orientare şcolară şi profesională;

b) copie a certificatului de naştere al copilului sau a actului de identitate;

c) copii ale actelor de identitate ale părinţilor/reprezentantului legal;

d) copie a documentului prin care se face dovada că persoana care semnează cererea este reprezentantul legal al copilului, de exemplu, hotărâre a instanţei sau hotărâre a comisiei pentru protecţia copilului;

e) ancheta socială;

f) fişa medicală sintetică;

g) certificatul medical tip A5;

h) fişa de evaluare psihologică;

i) fişa psihopedagogică;

j) copie a foii matricole/adeverinţă care atestă înscrierea copilului în unitatea de învăţământ;

k) copie a ultimului certificat de orientare şcolară şi profesională, la reorientare, conform articolului nr. 44.

Ce se întâmplă după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap și/sau certificatului de orientare școlară și profesională

Planificarea beneficiilor, serviciilor şi a intervenţiilor pentru copiii cu dizabilităţi încadraţi în grad de handicap se concretizează în planul de abilitare-reabilitare a copilului cu dizabilităţi. Acest plan conţine şi măsurile pentru părinţi/reprezentant legal şi alte persoane importante pentru copil şi este anexă a certificatului de încadrare în grad de handicap.

Planificarea serviciilor pentru copiii cu dizabilităţi neîncadraţi în grad de handicap şi cu CES se concretizează în planul de servicii individualizat, aprobat de COSP şi anexă a certificatului de orientare şcolară şi profesională.

Planul de abilitare-reabilitare se elaborează şi pentru copiii cu dizabilităţi pentru care părinţii solicită exclusiv acest lucru, situaţie în care planul este aprobat de conducerea DGASPC, nu de CPC”, conform articolului nr. 55.

De menționat că există: 

Deși cele mai multe dintre actele necesare sunt comune ambelor documente obținute, părinții depun dosare separate, la care se adaugă și actele pentru dosarul de bursă socială medicală, care conține acte pe care școala, inspectoratul școlar, CJRA/CMBRAE le au deja.

Ce face școala pentru un elev cu CES care obține certificatul de orientare școlară –  CJRAE Dolj

a) profesorul itinerant şi de sprijin pentru elevul cu CES integrat în învăţământul de masă;

b) profesorul de psihopedagogie specială cu funcţia de diriginte pentru elevul cu CES din învăţământul special;

c) cadrul didactic cu funcţia de diriginte pentru elevul cu CES înscris într-o unitate de învăţământ de masă, şcolarizat la domiciliu sau în spital;

d) cadrul didactic cu funcţia de diriginte/cadrul didactic care desfăşoară activitatea de instruire pentru elevul cu CES înscris într-o unitate de învăţământ special, şcolarizat la domiciliu sau în spital.”

Alte exemple și informații despre procedurile din școli găsiti la CMBARE, ISJ Bihor și ISJ Giurgiu.

Informații despre numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale și a profesorilor de sprijin, a copiilor încadrați în grad de handicap și a consilierilor școlari 

Numărul elevilor cu CES din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 50.000 în anul școlar 2023-2024, în timp ce numărul profesorilor de sprijin este ținut de Ministerul Educației cu mult sub standardul legal, a arătat Edupedu.ro într-o analiză din aprilie 2024 – grafic.

În anul școlar 2023-2024 au fost 1852 de profesori de sprijin la 51.784 de elevi din învățământul de masă, adică un profesor de sprijin la 28 de elevi, în medie. Dacă raportăm numărul profesorilor de sprijin la numărul total al elevilor cu CES din învățământul de masă și cel special (71.324), avem 38 de elevi la un profesor de sprijin. 

În anul școlar 2023-2024 au fost încadrați peste 3.700 de consilieri în cabinete de consiliere psihopedagogică, pentru un total de 2.784.576 de elevi și preșcolari din învățământul public de masă din țară

În 2024, a avut loc o suplimentare cu 450 posturi în principal pentru logopezi respectiv profesori itineranți și de sprijin, conform Raportului privind starea învățământului preuniversitar din România (an școlar 2023 – 2024).

Date despre numărul copiilor cu dizabilități la 31 decembrie 2024 – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD)

Sursa date: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD)


Numărul copiilor cu handicap la 31.12.2024, în funcţie de dizabilitate și grad –
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD)

GradFIZICSOMATICAUDITIVVIZUALMENTALPSIHICASOCIATHIV / SIDABOLI RARESURDOCECITATETOTAL
GRAV (I)2.3979.1868205934.78417.29114.331681.927551.501
ACCENTUAT (II)1.1113.5855333831.6141.9991.83726120211.21
MEDIU (IV)1.4394.0645841.4024.2963.492.25044117.57
USOR (IV)3921.1899118490621050802.121
TOATE GRADELE5.33918.0242.0282.56210.78422.84218.5221942.099882.402

La sfârșitul anului 2024, în evidentele Serviciilor de evaluare complexă din cadrul DGASPC-urilor din întreaga țară erau înregistrați 20.783 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, care aveau certificat de încadrare în grad de handicap, a anunțat Autoritatea Naționala pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) pe 2 aprilie.

Lista actelor normative subsecvente legii educației 198/2023 legate de învățământul special și educația incluzivă, potrivit celui mai recent calendar de implementare a acestora, aprobat prin OME 3.069/2024 și încălcat în repetate rânduri de Ministerul Educației:

Amintim că zeci de profesori, directori de școli și inspectori școlari s-au reunit timp de două zile la Pitești, în 2024, într-o „tabără de restanțe” organizată de Ministerul Educației. Scopul întâlnirii: redactarea legislației necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a educației promovate de fostul ministru Ligia Deca, în special pe componenta de educație incluzivă, potrivit surselor Edupedu.ro.

Participanții au fost chemați să refacă documentele elaborate în 2023, despre care li s-a transmis că „nu au fost bune”. Nemulțumiți, profesorii și inspectorii au întrebat de ce au fost solicitați din nou aceiași oameni să corecteze greșelile, dacă munca lor anterioară fusese considerată necorespunzătoare.

„Formele sunt bune”, cum a precizat Daniel David, însă, pe lângă lipsa resurselor materiale și a profesorilor, formele bune nu sunt aplicabile momentan.

Exit mobile version