Ministrul Educației și Cercetării declară că se așteaptă ca profesorii să protesteze pentru că Guvernul nu și-a îndeplinit promisiunile făcute în perioada grevei. Daniel David a spus, într-o intervenție la Euronews România, că îi înțelege pe profesori și că „au dreptul să-și exprime nemulțumirile”. Reacția vine după că federațiile sindicale din Educație au transmis într-un comunicat comun, în urmă cu 5 zile, că vor protesta în stradă față de înghețarea salariilor și față de măsurile prevăzute în ordonanța trenuleț.
Daniel David a reluat asigurările că în privința concursurilor de angajare, de titularizare și supliniri acestea nu sunt puse în pericol.
Reamintim că în forma adoptată, ordonanța 156/2024 blochează angajările în sistemul de învățământ. Există o excepție pentru instituțiile care au obținut derogări prin memorandum aprobat de Guvern – doar că memorandumul invocat de ministrul Educației este din februarie 2024 și era doar pentru posturile scoase la concurs în 2024.
Declarațiile Lui Daniel David pe tema eventualelor proteste:
„Vă așteptați, domnule ministru, să apară proteste din partea profesorilor ca urmare a acestor noi măsuri din ordonanța «trenuleț», care, să le amintim celor de acasă îngheață salariile, există riscul să fie probleme și la titularizări, pentru că se îngheață și angajările, concursurile și am auzit o parte din profesori care spun gata să iasă în stradă?
Daniel David: Deci haideți să le separăm, ca să nu producem catastrofe unde nu sunt. Sunt lucruri, care au fost înghețate, nu sunt probleme și nu vor fi probleme în zona de titularizare, supliniri, dar mă aștept să fie, sigur, proteste, mă aștept să fie nemulțumiri. Repet, dincolo de faptul că există această înghețare, în ghilimele, în tot sistemul public, deci și în zona noastră, cei din zona educației au frustrările un pic mai mari, fiindcă nu cu mult timp în urmă lor li s-a promis mult mai mult, atunci, repet, când s-a întrerupt greva, astfel încât îi înțeleg. Au dreptul să-și exprime nemulțumirile. Vom discuta și vom căuta împreună soluții ca sistemul să meargă bine înainte, să nu afectăm copiii și, în același timp, să încercăm să obținem cât de repede se poate și drepturile și promisiunile care li s-au oferit sau care li s-au făcut.
Moderatoare: Cum a fost, domnule ministru, deoparte, dialogul pe care l-ați avut în acest scurt timp de când v-ați preluat mandatul, cu reprezentanții profesorilor, cărora dumneavoastră poate ați fost nevoit să le explicați de ce Guvernul nu-și ține promisiunea doar din vara anului trecut și, de cealaltă parte, cum a fost discuția cu guvernanții, cu colegii dumneavoastră de la Palatul Victoria care, iată, au decis că și educația este afectată de această ordonanță.
Daniel David: În discuțiile pe care le-am avut cu premierul și cu reprezentanții coaliției, repet, toți au cerut această solidaritate în sistemul public pentru a avea această atitudine foarte rezervată și, în același timp, eu am amintit faptul că coaliția și-a asumat educația ca element de prioritate națională, astfel încât unele lucruri am reușit să le îmbunătățim. Nu uitați că reducerea n-a mai fost de 90% în cazul studenților, la un moment dat a fost de 50%, erau neclare memorandumurile vechi, dacă mai rămân valabile sau nu. Am repetat despre [angajările], posturile de cercetători în proiecte europene și proiecte naționale și a fost o deschidere din partea coaliției să înțeleagă acest lucru. Iar premierul, în timpul discuției pe care a avut-o cu partenerii de dialog social, a menționat ceea ce am spus înainte: că pe măsură ce se va stabiliza situația financiară, este conștient de promisiunile făcute domeniului nostru și le va onora cu prioritate”.
Sindicatele din Învățământ au solicitat Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare ca salariile profesorilor să nu fie înghețate în anul 2025. În caz contrar, „este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acțiuni de protest să aibă loc în Piața Victoriei din București”, se arată în comunicatul comun din 30 decembrie 2024.
Reprezentanții profesorilor au cerut partidelor aflate la guvernare „să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ, așa cum apare în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare (ordonanța trenuleț)”.
„Practic, prin această măsură, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorași președinți referitoare la salarizarea în învățământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023”, transmit sindicatele.