Ministrul Educației și Cercetării declară că se așteaptă ca profesorii să protesteze pentru că Guvernul nu și-a îndeplinit promisiunile făcute în perioada grevei. Daniel David a spus, într-o intervenție la Euronews România, că îi înțelege pe profesori și că „au dreptul să-și exprime nemulțumirile”. Reacția vine după că federațiile sindicale din Educație au transmis într-un comunicat comun, în urmă cu 5 zile, că vor protesta în stradă față de înghețarea salariilor și față de măsurile prevăzute în ordonanța trenuleț.
Daniel David a reluat asigurările că în privința concursurilor de angajare, de titularizare și supliniri acestea nu sunt puse în pericol.
Reamintim că în forma adoptată, ordonanța 156/2024 blochează angajările în sistemul de învățământ. Există o excepție pentru instituțiile care au obținut derogări prin memorandum aprobat de Guvern – doar că memorandumul invocat de ministrul Educației este din februarie 2024 și era doar pentru posturile scoase la concurs în 2024.
Declarațiile Lui Daniel David pe tema eventualelor proteste:
„Vă așteptați, domnule ministru, să apară proteste din partea profesorilor ca urmare a acestor noi măsuri din ordonanța «trenuleț», care, să le amintim celor de acasă îngheață salariile, există riscul să fie probleme și la titularizări, pentru că se îngheață și angajările, concursurile și am auzit o parte din profesori care spun gata să iasă în stradă?
Daniel David: Deci haideți să le separăm, ca să nu producem catastrofe unde nu sunt. Sunt lucruri, care au fost înghețate, nu sunt probleme și nu vor fi probleme în zona de titularizare, supliniri, dar mă aștept să fie, sigur, proteste, mă aștept să fie nemulțumiri. Repet, dincolo de faptul că există această înghețare, în ghilimele, în tot sistemul public, deci și în zona noastră, cei din zona educației au frustrările un pic mai mari, fiindcă nu cu mult timp în urmă lor li s-a promis mult mai mult, atunci, repet, când s-a întrerupt greva, astfel încât îi înțeleg. Au dreptul să-și exprime nemulțumirile. Vom discuta și vom căuta împreună soluții ca sistemul să meargă bine înainte, să nu afectăm copiii și, în același timp, să încercăm să obținem cât de repede se poate și drepturile și promisiunile care li s-au oferit sau care li s-au făcut.
Moderatoare: Cum a fost, domnule ministru, deoparte, dialogul pe care l-ați avut în acest scurt timp de când v-ați preluat mandatul, cu reprezentanții profesorilor, cărora dumneavoastră poate ați fost nevoit să le explicați de ce Guvernul nu-și ține promisiunea doar din vara anului trecut și, de cealaltă parte, cum a fost discuția cu guvernanții, cu colegii dumneavoastră de la Palatul Victoria care, iată, au decis că și educația este afectată de această ordonanță.
Daniel David: În discuțiile pe care le-am avut cu premierul și cu reprezentanții coaliției, repet, toți au cerut această solidaritate în sistemul public pentru a avea această atitudine foarte rezervată și, în același timp, eu am amintit faptul că coaliția și-a asumat educația ca element de prioritate națională, astfel încât unele lucruri am reușit să le îmbunătățim. Nu uitați că reducerea n-a mai fost de 90% în cazul studenților, la un moment dat a fost de 50%, erau neclare memorandumurile vechi, dacă mai rămân valabile sau nu. Am repetat despre [angajările], posturile de cercetători în proiecte europene și proiecte naționale și a fost o deschidere din partea coaliției să înțeleagă acest lucru. Iar premierul, în timpul discuției pe care a avut-o cu partenerii de dialog social, a menționat ceea ce am spus înainte: că pe măsură ce se va stabiliza situația financiară, este conștient de promisiunile făcute domeniului nostru și le va onora cu prioritate”.
Sindicatele din Învățământ au solicitat Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare ca salariile profesorilor să nu fie înghețate în anul 2025. În caz contrar, „este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acțiuni de protest să aibă loc în Piața Victoriei din București”, se arată în comunicatul comun din 30 decembrie 2024.
Reprezentanții profesorilor au cerut partidelor aflate la guvernare „să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ, așa cum apare în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare (ordonanța trenuleț)”.
„Practic, prin această măsură, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorași președinți referitoare la salarizarea în învățământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023”, transmit sindicatele.
26 comments
Pt. d-l ministru David: de cetijeþi morțiș să categorisiti universitățile privind cercetarea ??? Finanțarea universităților se face după rezultatele cercetării, nu după clasamente….Vreți ca doar câteva universități să primească finanțare doar că sunt categorisite cu cercetare avansată??? Nu cred că majoritatea universităților pot accesa această manevră a d-voastră. În lege este introdusă tot la insistențele lui Costoiu și a d-voastră. La fel ați făcut și cu finanțarea cercetării după clasamente.
Vă amintesc că mulți ne întrebăm despre deficitul de moralitate a d-voastră!!
Chiar nu se vede că guvernul și președintele sunt penali? Filosoful/psihologul ăsta ce știe să facă? Suntem chiar toți proști? Dacă văd un inspector sau director că vrea să mai fac muncă suplimentară sau hârtii, îi scuip în ochi sau îi înjur pentru că mă consideră prost.
Ptr ce grevă?Și așa au salarii mari!!!Oricum îi doare în cot de copii.Știu prea bine că părinții fac meditații cu copii în privat.Vin la ore,la jumătatea orei,și atunci ascultă și predau pe repede înainte!!!Vai de capul lui învățământul din țara asta!!!
da bre, mari salarii, 4000 lei si in prag de pensie 6000lei. In Italia se majoreaza toate salariile cu 1000 de euro, daca sunt mai mici de 35.000 de euro/an. Dar noi suntem cățeii uniunii europene, gunoiul lumii.
Aveți o părere “faină” despre profesori! V-am plăcut școala? Să învățați? Sunt convinsă că nu!
Poate la scoala pe care o stii tu! Nu mai generaliza, nu mai generalizați! Pe tine pune cineva eticheta la locul de munca?! Unii parintii se cred prea smecheri! Ati uitat ca meditatii faceati si voi acum 15,20 de ani! Meditatii se fac de cand s-a inventat scoala!
Ce proteste visezi, stimabile? Poate sa le faci cu acolitii membrilor de partid, care stau la caldurica, freaca menta, pardon hartia de la gradatia de merit.
Sa iasă la proteste directorii, cei care nu au facut greva si universitățile. Ne – am saturat sa iesim la comanda la greve, si apoi sa fim scoși din greva tot la comanda. Noi nu uitam.
Niciodată protestele nu au rezolvat ceva. Ele au degenerat in violenta. Nu uitam nici de acel august. Asta vreti? Instigare la violenta??
De ce nu protesteaza niciodată magistratii, cei cu pensii speciale si cei din primarii? Astia primesc fără sa ceara. Pentru ca sunt platiti pentru ceva, nu?
De cand demnitatea unei profesii e egala cu protestul si greva?? Rușine sa va fie. Voi, sistemul ati distrus invatamantul in 35 de ani. Așteptăm urmatorul vot. Toti care ne-am simtit calcati in picioare si tradati.
Suntem 300000 de cadre didactice,dacă adăugați și persoanele colaterale,20000000 de copii,înmulțiți măcar cu 3 și o să vedeți cu ce vă cPponfruntați!.Părinții și rude.Nu vă jucați cu educația!
Stimați profesori, am încredere că dl David e mai rațional ca alții. In plus și preventiv, demiteți-vă sindicaliștii-capi. Cum se face? Le cereți rap. de activ. pe 2 ani recenți și evidențierea performantelor proprii (nu cele ale dumneavoastră, greviștii) și cu multă coeziune între dumneavoastră asta e. Nu sunteți bine reprezentați.
Ce usor e in vorbe. Astia nu se lasa demiși. Stiti bine ca exista tertipuri. Cea mai buna solutir, iesirea din sindicat. Dar acolitii partidelor nu vor iesi.
De ce spuneți ca a fost greva profesori în 2023 pentru că a fost pentru nedidactic auxiliar și toți au profitat de mărire și nedidactic au rămas cu salariul minim pentru ca au pus hrana și vechimea împreună!Îngrijitoarele copii au același salariul ca cele de la școală!Rușine nu său făcut diferență!!
Ăla nu e protest, e apă de ploaie pe care nu o bagă nimeni în seamă.
M-am convins de mult că suntem singuri în Univers. Iar că statul e oricum de mare ra&at, dar dacă vreți protest adevărat, ar trebui să plecați toți din învățământ și nu ca răzbunare, răzbunarea oricum ar fi să vină la pachet, da, poate, dar ci că ați demontra, dragi profesori că aveți un pic de coloană vertebrală și că știți să vă faceți respectați.
Prin războiul ăsta trivial cu bețe în stradă și țipăt la fel de trivial. Asta făceau doar maimuțele acum 1000 de ani până să se emancipeze și să devină oameni. Deci de aia nu vă ia nimeni în serios. E dacă vreți “câinii latră ursul merge înainte.” Cam acești câini sunteți voi iar urșii sunt stimabilul stat. Jucați-o voi pe asta.
Dacă vreți să vă faceți respectați, auziți, văzuți, să simțiti cu adevărat că contați. Plecați!
Nu unu, nu doi.
Ci asta ar trebui să fie coaliția noastră, pactul nostru, al cadrelor didactice. Știți poveștile alea în care 5 fac o crimă și depun jurământ ca apoi nimeni să nu spună o iotă forever?! Ei bine, acest pact ar trebui să-l jucăm și noi. Ne reprofilăm, studiem ceva nou (oricum am fost bătaia lor de joc pe motiv că nu am ști suficient, că nu suntem pregătiți, dar cei care ne conduc sunt mai nepregătiți) deci avem acest atu, aș zice eu, că lucrăm cu informația, cu cultura generală, deci ăsta ar trebui să fie pactul nostru, orice altceva ne-ar mai pasiona în viața asta, să ne apucăm, avem copii, avem familii, avem facturi, nu-i bai, vedem noi cum o scoatem la capăt, dar ar trebui să facem asta. Să ne reprofilăm, să ne readaptăm și să plecăm din învățământ, însă nu unul, nu 2, nu o majoritate ci în unanimitate, ca un întreg, ca și când ăsta arfi secretul și pactul nostru forever. Dacă se bate atât în noi și noi am fi mereu problema societății “CADRUL DIDACTIC” , profesorul ăsta nenorocit… nu mai bine îl facem să dispară complet?!
Sunt curioasă ce ar fi după?! După ce pe la catedră bate vântul, cum am spus, unanim, nu general ci pe cine s-ar mai arunca mâța?!
Vă e teamă de un astfel de pact, ei bine, v-aș încuraja doar așa, banii pe care oricum îi luați din învățământ, peste un sfert din ei se duc tot în învățământ. E mai optimistic pentru voi?!
Nu vă adaptați în alt sistem și în alt loc?! Oricum pe voi s-a pus mereu presiuni, dragi profesori, deci dacă ați rezistat acolo, oare nu rezistați oriunde altundeva?!
Eu una dacă aș avea o putere, asta aș propune să facem dragi colegi, dragi cadre didactice, să facem curat de noi, să ne evaporăm, să murim. Să ucidem din fașă această meserie. Eu una am încrederea că toți cei care am fost în învățământ, ne-am descurca impecabil și în alte locuri. Dar așa, așa ne-am revolta cu adevărat, așa în lipsa cadrului didactic de la catedră, care tace și face și îndură pentru un salariu pe care oricum îl împărțim cu școala și elevii (de cele mai multe ori și în cele mai multe cazuri) am avea și noi câștig.
Și nu cădeți în Zel, că nu vă gândiți că veți schimba sistemul din temelie, poate ba din contră chiar abia atunci se va vedea că vechiul sistem așa cum era, era mai bun decât altul, la fel cum să nu credeți că după plecare cineva chiar vă va simți lipsa și vă va cere în genunchi să vă întoarceți. Oricum e la putere roboții acum, cine știe poate statul român va investi în ei și ne vor uita.
Daaar, măcar am avea siguranța că ne-am revoltat deplin, că nu am trăit ca struții, băgând capul în nisip și fiind bătuți, umiliți, batjocoriți, pe munca noastră până la urmă și pe spinarea noastră. Și măcar am aplica metodele activ participative, dar nu pe elevi și nici pe orele de curs ci pe sistem și viață sau chiar pe viață.
Dacă aș avea o putere ca a lui Joker și v-aș putea invita la un joc pe viață, la o luptă dreaptă, corectă, psihologică, smart, dar și perfidă și tăcută, nu o brută ca aia din piața Victoriei, eu una la asta v-aș instiga, v-aș chema, v-aș îndemna.
Să plecați, să plecați definitiv din acest război, numit învățământ. Că cine crede că în învățământ e doar pupici și miere și vacanțe, se înșală. Lucrez de ceva ani în învățământ și ce am reușit să transmit aici, așa mai comic e de fapt un adevăr mult mai mare și mult mai tragic, din primul an în care am intrat în învățământ, am văzut doar un batalion de luptă, în care sincer nici nu am priceput până la urmă cine are câștig de cauză, în orice caz dacă s-ar dori ca acel câștig să-l aibă părinții și elevii vă înșelați. În orice caz s-a văzut cât au câștigat părinții, mai nimic. Sau dacă ați crede numai că statul chiar se luptă pentru bunăstarea elevilor și părinților iar vă înșelați. Prima de altfel caracteristică ce ne indică acest semn, este clar venerata “performanță” pe care sistemul o cere în primul rând de la noi, cadrele didactice, apoi de la elevii noștri. Acest sistem animalier, Darwinian, ne va omorî și înebuni într-un final mapamondul și copiii. Deci să nu vă mirați de ce tot un număr mai mare are deja trecere pe la cabinetul psihiatric sau în final pe la închisoare. Sistemul acesta Darwinian vor crea în cele din urmă monștri, monștri ahtiați după “performanță” și “succes” și drept dovadă că de pe la 1900 tot asistăm la acest proces, de la primele războaie mondiale și până chiar după când părea că s-ar fi instaurat pacea, dar fiecare își făceam dreptate singur sau purta propriul război, începând din vestul sălbatic și plaga continuându-se pe întreg pământul.
Deci aici se va ajunge la plaga “ucide ca să nu fii ucis” asta așa macabru sunând și citând ad literam teoria lui Darwin.
Deci poate că ar trebui să luăm și noi măsuri la fel de drastice ca și cadre didactice…
La greva am fost zi de zi la scoala conform orarului. Dar salariul nu l-am primit. Nu mi l-am amortizat nici acum cu 2 ture de card de vacanta si 2 de prima didactica. Pentru ca am stat in greva pana la capat. Acum ni s-a luat jumate de card de vacanta, ni se impoziteaza cealalta jumatate de 2 ori, ni s-au suspendat: prima didactica, naveta si daca ne imbolnavim, primim un concediu de doar 65 procente, impozitat si acesta la dublu. Grila de salarizare ioc, salariu marit ioc, sporuri plafonate Titularizare data peste cap si orele la plata cu ora inca sub semnul intrebarii. De cat vom primi, de atat vom munci si in caz de greva, abia asteptam, primim cu placere. Nu ne mai intereseaza amenintarile voastre cu vechimea la grade si pensie, puteti sa vi le bagati in cwr. E atat de rau totul, incat merita sa jucam totul pe o carte. Cartea grevei. Magistratii au primit diurna, specialii au pensii mari, iar in primarii primarii voteaza salarii imense. Greva!
Sa aștepte greva. Care greva? Aia din care te scoate obligatoriu? Mai vrei o data teapa??
Din păcate sindicatele din învățământ preuniv. au practicat cu guvernul anterior și au oprit greva când exista posibilitatea obținerii revendicărilor. Acum îndeamnă oamenii la proteste. Sa își dea ei demisia pentru inducerea în eroare.
eu resimt o frustrare, așa… în vezică, pentru că, în ultimile câteva decenii, mai puțin de 20% din populația țării mai este capabilă să vorbească corect limba Română.
Și peste toate astea, marea majoritate se mândrește cu această stare de incapacitate.
marea majoritate = pleonasm. Stai jos! 2!
Nu e nevoie de proteste,facem ca ei,promitem sa participam la examenele naționale, ne înscriem toți, apoi cu o zi înainte ne retragem.
Buna idee. Benevol inscrisi, benevol retrasi.
Corect!
Din păcate noi nu ne putem permite să fim la fel de ticăloși ca ei. Nu este în natura noastră!
Eu pot. M-a ticalosit sistemul la fel de ticalosit.
😥
Toți care sunt profesori și comentează ca tine trebuiesc luați după IP identificați și dați afară din invatamant
@calutul sau cum ți-i mai zice,
Cere alt text pe unitate, ăsta e fumat.
Frica și pumnul în gură. Mai lipsește biciul și drumul spre canal ca în rest imaginea e completă!