Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat că la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în perioada în care era rector, le-a interzis profesorilor să mai evalueze studenții doar pe baza referatelor: „Este o prostie. Într-o lume în care există inteligență artificială, studentul merge acasă, spune: «dă-mi un referat de trei pagini». Așa de frumos e scris, încât, dacă tu iei lucrarea și o corectezi, nu poți să-i dai decât 10”, a spus ministrul, joi, la o dezbatere din județul Maramureș.
- Daniel David a fost invitat în cadrul evenimentului „Lecții eficiente – Folosirea eficientă a celor 50 de minute din lecție”, organizat de Inspectoratul Școlar Maramureș pentru profesori și directori de școală, joi, 20 martie.
În locul evaluării tradiționale prin lucrări scrise, ministrul propune ca folosirea inteligenței artificiale să fie permisă, dar ca evaluarea să se facă oral, printr-o discuție în care studentul trebuie să demonstreze că a înțeles conținutul lucrării: „Nu-i nicio problemă că folosești inteligența artificială. Ok, dar când vii cu acel referat, chiar dacă a fost făcut de către inteligența artificială, avem o discuție orală și vreau să văd dacă ai înțeles lucrurile și competențele care sunt exprimate de referatul respectiv, fără evaluări doar pe lucrări scrise”, a declarat el.
Redăm declarațiile integrale pe acest subiect ale ministrului:
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: La predare noi uneori rămânem prea focalizați pe ideea de lecția este importantă, pe ideea, dacă am o oră pe săptămână, ora și lecția. Știți, cei care predați la gimnaziu că există acea sugestie în care se spune că până la 25% din timpul alocat pentru o disciplină poate să fie utilizat pentru alte activități, cum ar fi: consolidare, activități remediale, discutarea despre modul în care cunoștințele pe care le-am făcut până acum îți folosesc în viața de zi cu zi, pregătirea pentru examene, pentru olimpiade, pentru alte activități.
Sunt tot mai hotărât ca la nivel de liceu să nu mai fie o sugestie, să fie obligatoriu, nu știu dacă procentul ar fi chiar 25%, dar cred că este un lucru fundamental să vă încurajăm, ca să nu spun că să vă obligăm să discutați cu copiii pe aceste dimensiuni. Am făcut 75% din lecție, hai să vedem, cum ne folosesc cunoștințele sau competențele dobândite în viața de zi, hai să ne consolidăm. Ce n-ați înțeles, facem activități remediale. E foarte important să facem acest lucru. Sigur că atunci când discut despre acest procent, automat unii profesori o să spună: păi nu o să apucăm să ne terminăm materia, ajung și acolo. Bun, deci astea sunt câteva lucruri care țin de modalitatea în care noi predăm, modalitatea în care noi evaluăm.
La universitate, de exemplu, le-am interzis colegilor mei să mai dea teme pentru acasă și studenții să vină cu „reaction paper”, cu lucrări scrise pe care ei să le corecteze. Este o prostie. Într-o lume în care există inteligență artificială, studentul merge acasă, spune: „dă-mi un referat, de trei pagini pe tema nu-știu-care. Așa de frumos e scris încât, dacă tu iei lucrarea și o corectezi, nu poți să-i dai decât 10. Și am interzis să mai avem această modalitate de evaluare.
Nu-i nicio problemă că folosești inteligența artificială. Ok, dar când vii cu acel referat, chiar dacă a fost făcut de către inteligența artificială, avem o discuție orală și vreau să văd dacă ai înțeles lucrurile și competențele care sunt exprimate de referatul respectiv, fără evaluări doar pe lucrări scrise. Deci iată că tehnologia vine cu schimbări. Tehnologia ne provoacă să gândim modalități noi și de predare și de evaluare.
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
pai și atunci de ce băgați Ai ul obligatoriu în școli și universități ? care e rostul lui ?
efortul e zero atunci când ai răspuns Ka orice generat de ai
pai și atunci de ce băgați Ai ul obligatoriu în școli și universități ? care e rostul lui ?
In aceasta lume, in care exista IA, exista si unelte care verifica procentul de IA-generated intr-un referat. Multe universitati au acces la acest tip de instrumente, integrat in turnitin, de exemplu. Doar sa-l foloseasca.
Dar, ce sa vezi, traim intr-o lume in care unii dintre cei din universitati sunt pe val cu lucrari si citari mai mult decat dubioase, generate via IA sau prin alte proceduri lipsite de etica, si impotriva carora ministerul refuza sa ia vreo masura.
Ia vedeti miracolul din nord-vestul tarii: prima pagina de “personalitati”, plina de pozitii care sugereaza frauda academica. Cel putin asa zic cei care se ocupa de cazuri celebre (forbetterscience.com)