Ministrul Daniel David ia apărarea profesorilor pe tema salarizării pe bază de performanță: Putem avea standarde minime pentru salarii, dar trebuie să avem și pentru ceilalți funcționari publici, iar după aceea, dincolo de salariu, prin performanțe diferite, să existe venituri diferite

4.925 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a dat replică anunțului premierului Marcel Ciolacu în privința salarizării profesorilor pe bază de performanță. Într-o declarație transmisă de TVR Info, oficialul a respins ideea evaluării pentru componenta salarială, pentru care a explicat că ar trebui să existe standarde minime. Tototdată, Daniel David a cerut ca astfel de standarde să fie pentru toți funcționarii publici. Ministrul a spus că venituri diferențiate pe bază de performanță pot exista, dar nu salarii.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat pe 2 aprilie, când ministrul Educației și Cercetării era într-o vizită în Statele Unite, că a fost decisă deja măsura conform căreia profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, potrivit oficialului.

Prim-ministrul Ciolacu a dat ca exemplu, la o conferință despre parcursul României pentru aderarea la OCDE, o măsură care ar fi fost deja preluată de Ministerul Educației: „Și dau un exemplu concret, care vine din educație: preluarea unei recomandări OCDE a produs o inițiativă majoră de evaluare și consolidare a sistemului de învățământ din România. Ministerul Educației și Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluții moderne. Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, o aşteptare unanimă la nivelul societăţii”.

Este prima reacție publică a ministrului Daniel David la aceste declarații ale premierului și de la revenirea sa din vizita în SUA. Daniel David lasă de înțeles că decizia de a evalua online profesorii și de a-i salariza în funcție de performanță nu a fost luată și că i-a spus și premierului că în luna mai va propune o soluție.

„Premierul Ciolacu a făcut aceste declarații din momentul în care a fost validat Guvernul în Parlament. El are această idee că performanțele profesorilor trebuie să fie corelate cu salariile. Eu am avut o discuție cu premierul Ciolacu, sunt absolut de acord că ne trebuie o variantă de performanță. Știți că discuțiile mele, inclusiv cu premierul sunt legate de faptul că aceste performanțe ar trebui corelate, în primul rând, cu veniturile.

În ceea ce privește salariile, și acolo avem nevoie de indicatori minimali, dar în condițiile în care vom crește salariile în mediul educațional, pentru a da profesorului un rol social adecvat în societate. Putem avea standarde minime pentru salarii, dar trebuie să avem și pentru ceilalți funcționari publici. Iar după aceea, dincolo de salariul minim, da, prin performanțe diferite, să existe venituri diferite.

Așadar, suntem pe aceeași linie, doar că detaliile legate de implementare le voi discuta, așa cum am precizat și cum i-am comunicat și premierului, în luna mai, atunci când voi prezenta raportul de diagnostic asupra sistemului și soluțiile pe care le propun”, a declarat Daniel David.

Așa cum premierul spune constant, de salarii bazate pe performanță, ministrul David spune constant, de la preluarea mandatului, că nu susține salarizarea diferențiată pe bază de performanță și că poate discuta o creștere a veniturilor în baza unor performanțe ale cadrelor didactice. În multiplele sale declarații, Daniel David a spus că nivelul minimal de salariu nu trebuie să difere, ci să fie adsigurat tuturor profesorilor, iar acest nivel trebuie să crească.

În decembrie 2024, pe atunci noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”

În ianuarie anul acesta, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice performante vor fi gata la sfârșitul lunii mai.

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, este prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.

Reacții pe tema salarizării în funcție de performanță a profesorilor

Liderul sindical Simion Hăncescu a declarat pentru Edupedu.ro că „Profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată. Vă dați seama ce nebunie ar fi în școli să se stabilească veniturile salariale în funcție de evaluările pe care le fac colegii între ei?”, s-a întrebat acesta.

Profesoara Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, a comentat anunțul despre evaluarea anuală a profesorilor făcut de premier: „Nu vreau să sune drept o lipsă de respect față de premierul României, dar, pentru categoria aceasta profesională, un astfel de mesaj ar fi trebuit adresat exact de oficialii Ministerului Educației

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre salarizarea bazată și pe criteriul performanței la profesori. Aceasta este de părere că, în baza unui salariu decent, prestația la clasă ar trebui să dovedească performanță școală.

Profesorul Doru Căstăian, a reacționat și el după anunțul premierului Ciolacu privind plata profesorilor în funcție de performanță: În sistemul „disfuncțional” românesc, asemenea evaluări par „absolut de nerealizat”. El a identificat o serie de probleme: lipsa criteriilor uniforme de performanță, birocrația care funcționează ca „o țară separată”.

Directoarea Daniela Orășanu, într-o reacție la anunțul premierului Ciolacu că toți profesorii vor fi evaluați anual a spus că „Noi nu avem standarde naționale de evaluare pentru elevi, adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București”.

În luna august anul trecut, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță.

Amintim că, pe 1 aprilie 2024, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.

Ca urmare a primelor discuții avute cu reprezentanții OCDE, Ligia Deca a declarat că „sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale”.

  • „Pentru astfel de bonusuri, noi avem un sistem, se numește de gradație de merit, cu niște criterii, avem în lege un alt sistem, și anume fondul de 2% din fondul salarial la dispoziția directorului, care va fi o altă sursă de stimulare a celor cu performanțe ridicate”, a explicat aceasta.

Pe 8 decembrie 2024, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.

Pe 15 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.


3 comments
  1. Pai precum zice ministrul, nu se pune problema diminuarii salariilor. Ptr salariul de baza vor fi criterii minimale.

  2. In scoala mea, un liceu mare, cu peste 1500 de elevi, se intampla asa: Clasele bune, cu copii potential olimpici, sunt date in incadrarea profesorilor care sunt pe bune cu conducerea. In proiecte si comisii sunt repartizati aceiasi prietenari. Restul profesorilor, unii care muncesc chiar mai mult, nu pot obtine rezultate evidentiabile! Asa ca sunt numai buni de salarii diminuate, corect?
    Se intampla asa cand vedem scoala prin gaura acelui preparat vestit, vandut prin simigerii… Cum ii zicea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un grup de intelectuali cere demiterea unui subsecretar de stat care a participat la o manifestare în onoarea lui Nicolae Paulescu: A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc

Un grup de intelectuali solicită demiterea subsecretarului de stat Irina Cajal Marin de la Ministerul Culturii, acuzată că a participat la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae…
Vezi articolul

În Italia, tot personalul școlar, universitar și studenții sunt obligați să aibă certificatul verde de vaccinare anti-COVID. Lipsa certificatului conduce la suspendarea raportului de muncă și încheierea salarizării / Părinții care intră în școli ca să își ia copiii acasă trebuie să aibă cu ei certificatul verde

Un decret aprobat joi în Italia prevede că părinții care intră în școli pentru a-și lua copiii acasă trebuie să dețină certificatul verde – care atestă vaccinarea contra Covid-19 -,…
Vezi articolul

Am observat cu stupoare că sunt din ce în ce mai mulți copii care nici măcar la școală nu mai fac orele de educație fizică, spune medicul Cătălin Adrian Petrișor: Orele de educație fizică au devenit un timp în care încearcă să facă altceva

Cătălin Adrian Petrișor, medic specialist în cardiologie, a declarat, pentru TVR Craiova, că „am observat cu stupoare că sunt din ce în ce mai mulți copii care nici măcar la…
Vezi articolul