Ministrul Daniel David comentează afirmațiile vicepreședintelui american JD Vance privind „dovezile firave” în anularea alegerilor din România: într-o democrație încă tânără, „ceea ce este puțin (firav) pentru o democrație puternică ca SUA poate deveni mult (periculos) pentru noi!”

840 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
DIn perspectiva SUA, ca democrație puternică, „lucrurile stau așa cum a declarat vicepreședintele american” JD Vance, când acesta a invocat „dovezi firave” care ar fi stat la baza anulării alegerilor prezidențiale din România, apreciază ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, pe blogul său. Dar, arată el într-un comentariu pe această temă, „în cazul țării noastre, o democrație încă tânără, ceea ce este puțin (firav) pentru o democrație puternică ca SUA poate deveni mult (periculos) pentru noi!”
  • „Uniunea Europeană, care este mai aproape și înțelege mai bine situația țării, a fost pe aceeași linie cu țara noastră”, continuă Daniel David.

El precizează că face aceste comentarii „nu atât ca ministru, ci ca profesor implicat atât în România, cât și în SUA, un om format academic și cultural în SUA și care de-a lungul timpului a primit critici în țară pentru poziția uneori prea proamericană”.

Daniel David, venit la conducerea ministerului din funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, mai spune că în „ecuația sistem-antisistem” , „ în sens clasic, eu nu sunt antisistem”, ci doar „antisistem în sistem”:

  • “În sens clasic, nu, eu nu sunt antisistem! (și nici suveranist, așa cum am spus AICI). Deși, înainte să devin rector și ministru, eram adesea perceput de cei din „establishment” ca antisistem. Mai precis spus, nu sunt antisistem în sensul anarhic (Să distrugem instituțiile și vom vedea apoi ce facem, cine supraviețuiește și cum ne reorganizăm.) sau în sensul politic (Să plece ei, să venim noi!). Am fost însă și sunt „antisistem în sistem” (sau „sistem de tip antisistem”), în sensul că mereu încerc să fac ca instituțiile să funcționeze tot mai bine, forțându-le să se schimbe constant pentru a servi oamenii, nu pe ele însele!

Iar în concluzia comentariului de pe blog el afirmă că, în perspectiva viitoarelor alegeri, „important este (…) să nu rupem țesutul social dintre noi prin decizii și acțiuni impulsive, țesut care ne ține împreună ca popor, respectând votul celor mai mulți pentru cine să ne reprezinte, așa cum se cuvine într-o democrație”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Nextlab.tech

Elevii de gimnaziu de la Liceul Tehnologic din Fierbinți au pornit „de la zero” cu robotica și au ajuns pe locul 13 în topul Roboșcolilor / „Am fi meritat și noi un pic de atenție din partea inspectoratului”, când s-au făcut centrele de excelență în Ialomița, spune profesoara de Chimie Loredana Chivu, coordonatoarea echipei

Clubul de robotică de la Liceul Tehnologic Fierbinți a început cu un laptop cu Linux și a continuat cu premii la concursul național de robotică Nextlab.tech. „Când am văzut copiii…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, despre creșterile cu aproape 300% ale salariilor profesorilor prezentate de ministrul muncii: Sunt cifre eronate. Ne simțim folosiți în campania electorală

“Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație”, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Reacția FSLI, unul dintre cele două mari sindicate din învățământul…
Vezi articolul