Ministrul Cîmpeanu șterge cu marker negru numele profesorilor universitari care i-au verificat teza de doctorat de plagiat și publică documentul pe Facebook

5.930 de vizualizări
Foto: Sorin Cîmpeanu – Facebook.com
Ministrul Educației a publicat duminică seara, pe Facebook, raportul făcut de comisia numită în august anul trecut de rectorul interimar al USAMV București, care a avut misiunea să-i verifice teza de doctorat, la cererea ministrului. În document, numele celor trei profesori universitari doctori care semnează raportul au fost acoperite cu marker negru, la fel și data primirii raportului. Reamintim că în conferința de presă de joi, la întrebarea Edupedu.ro, ministrul Cîmpeanu a spus că a primit raportul prin care USAMV susține că nu a plagiat în teza de doctorat în urmă cu aproape un an, dar că nu l-a făcut public fiindcă „nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ”.

Comisia care i-a verificat teza ministrului este o comisie numită prin decizia rectorului interimar al USAMV, Răzvan Teodorescu, nu este comisia de etică a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, după cum reiese din document. Nu este precizat cine sunt verificatorii, dacă sunt de la aceeași facultate la care ministrul a susținut doctoratul sau nu.

Foto: captură USAMV.ro

Comisia a fost numită pe 27 august 2021, iar raportul este semnat pe 17 septembrie același an. Cei trei profesori anonimi, care în prima parte a raportului sunt cu titulatura de „prof.univ.dr.”, iar la finalul raportului doar „prof.dr.”, au avut nevoie de 15 zile lucrătoare pentru organizare, analiză și deliberări în privința stabilirii dacă ministrul Educației, colegul lor de la USAMV București care este și rectorul instituției (suspendat pentru îndeplinirea mandatului de ministru) a plagiat sau nu în teza de doctorat.

Pe data de 30.08.2021 au fost solicitate documentele – teza de doctorat și dosarul doctorandului.

Pe 09.09.2021, comisia s-a reunit prima dată pentru analiza dosarului doctorandului, deși nu erau puse la îndoială elemente din acesta. Abia după acest moment fiecare dintre cei trei profesori a analizat independent teza colegului lor, Sorin Cîmpeanu. Iar în urma rapoartelor individuale a fost făcut și un raport comun, care poate fi citit mai jos. Tot acest demers de analiză, cercetare amănunțită și scriere a rapoartelor individuale, plus a celui comun, a durat circa 6 zile lucrătoare.

Ministrul publică și un text alături de cele 6 pagini ale raportului datat 17 septembrie 2021.

„Urmare a solicitării verbale, primită joi – 25 august 2022, în timpul unei conferințe de presa, când mi s-a cerut pentru prima oară in mod direct sa fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, susținută in anul 2000, am decis să postez acest document primit în urmă cu aproape un an”, scrie Sorin Cîmpeanu.

După care acesta scrie că analiza a fost realizată de „specialiști în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similitudinilor (sistemantiplagiat și Turnitin)” și că “nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma și conținutul tezei de doctorat”.

Cîmpeanu remarcă concluzia comisiei, care este următoarea: “teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecință, apreciem că nu este oportună și nici motivată, în fapt și în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”.

Reamintim că joi, în conferința de presă de la Ministerul Educației, Edupedu.ro l-a întrebat pe ministrul Cîmpeanu de ce nu face public rezultatul verificărilor solicitate chiar de acesta, legate de teza sa de doctorat?

Redăm fragmentul de la conferință:

Edupedu.ro: Ați cerut USAMV să vă verifice teza de doctorat și, dacă găsește încălcări pe partea de etică, să sesizeze mai departe. Nu s-a întâmplat nimic cu această teză. Ce încredere să aibă tinerii dacă ministrul Educației solicită public, probabil că ați primit și număr de înregistrare, și trebuie să răspundă în 30 de zile. Ați primit un răspuns?

Sorin Cîmpeanu: Da, evident, că da. (…) Mi-a fost comunicat următorul răspuns, în timpul legal acordat. Concluziile sunt următoarele: a fost întocmită o comisie de analiză, din toate perspectivele: științifică, și din perspectiva respectării de etică și deontologie, formată din specialiști care, în opinia mea, sunt dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului moral și științific.

Edupedu.ro: Colegii dumneavoastră?

Sorin Cîmpeanu: Nu cred că au fost doar colegi din USAMV.

Edupedu.ro: Dar cine sunt?

Sorin Cîmpeanu: M-ați întrebat de concluzii. Faceți o cerere scrisă și vă dau extras. De ce nu ați făcut o cerere oficială?

Edupedu.ro: Am făcut cerere la USAMV, în urmă cu o lună și nu am primit niciun răspuns.

Sorin Cîmpeanu: Dați-mi un număr de înregistrare.

Edupedu.ro: Nu am număr de înregistrare pentru că nu mi s-a răspuns, nici cu număr de înregistrare.

Sorin Cîmpeanu: Aa, înțeleg. Deci ați făcut solicitare, dar de fapt nu ați făcut solicitare. Acum o să consider că ați făcut o solicitare publică, fără număr de înregistrare.

(…) S-a decis constituirea unei comisii de analiză pentru verificarea conformității tezei de doctorat susținută în anul 2000 din perspectiva conținutului științific și din perspectiva normelor de etică și deontologie universitară. Conținutul din perspectivă științifică este amănunțit descris de către această comisie, și este asumat, este mult prea laudativ pentru a-l prezenta public pentru că este rodul unei munci de 8 ani de zile, cu experiențe directe în teren făcute zi de zi, lucruri care sunt mai puțin obișnuite. Din perspectiva respectării normelor de etică și deontologie universitară în concluzie, dacă rețin bine au fost utilizate, pe lângă o analiză riguroasă, a unor specialiști în domeniu, pentru că doar un specialist în domeniu poate face o analiză riguroasă, rezultatul a fost acela de respectare a absolut tuturor normelor de etică și deontologie universitare, indiferent de momentul la care au fost adoptate, și în plus a fost verificat, dacă nu mă înșel, cu două softuri anti-plagiat: Sistemantiplagiat.ro și Turnitin, și sigur nu mă înșel. Rapoartele de analiză au relevat faptul că atât coeficienți de similitudine 1 și 2, pentru Turnitin și Sistemantiplagiat.ro sunt de câteva zeci de ori mai mici decât cei admiși, de la care se declanșează suspiciunea de plagiat.

Concluziile acestui raport sunt următoarele: încerc să redau cât mai exact pentru că știu că veți verifica: “Nu considerăm necesară continuarea verificărilor întrucât din analiza amănunțită, în format clasic, cât și analiza prin 2 softuri anti-plagiat, având în vedere diferența imensă între coeficienții de similitudine 1 și 2 acceptați și coeficienții de similitudine rezultați prin analiza tezei”, și am înțeles că este printat la data respectivă, din sistem, deci asta este o probă.

Edupedu.ro: De ce nu ați prezentat concluziile?

Sorin Cîmpeanu: Pentru că nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ la adresa unei munci care a durat în perioada 1992-2000, vreme de 8 ani de zile. Dar am reținut concluziile, daca ar fi fost altfel aș fi cerut să se continue procesul de analiză. Date fiind concluziile, dată fiind recomandarea expresă…

Edupedu.ro: USAMV a identificat vreodată un caz de plagiat?

Sorin Cîmpeanu: Atât cât știu eu, din 1852, nu cunosc să se fi identificat un caz de plagiat. Dar istoria fiind lungă există riscul să fi fost această situație, înainte să apar eu în această lume”.

Pe 17 august 2022, Edupedu.ro a solicitat Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București situația și concluziile analizei tezei de doctorat a ministrului Cîmpeanu, în urma solicitării publice a acestuia de anul trecut. Nu am primit niciun răspuns de la instituție, nici măcar că mailul a fost înregistrat. În momentul în care vom primi, îl vom publica.

Pe 26 august 2022, Edupedu.ro a trimis o solicitare Ministerului Educației, pentru care a primit număr de înregistrare, în care ceream documentele publicate acum de ministru, pe Facebook, precum și componența comisiei care a analizat teza de doctorat. În momentul în care vom primi răspuns, vom face publice documentele.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu este doctor al USAMV București din anul 2020 cu teza intitulată „Cercetări privind posibilitatea irigării cu apă uzată provenită din complexele avicole şi de creşterea suinelor în condiţii de protecţie a mediului ambiant şi stabilirea soluţiilor de proiectare a amenajărilor de irigaţii apă uzată”.

Pe 15 august 2021, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat public următoarele:

“Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susține prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu solicitarea de analiză/verificare a conformității propriei teze de doctorat (susținută acum 21 de ani în cadrul USAMV București), inclusiv prin raportare la analiza întregii activități științifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), așa cum este prezentată în lista de lucrări științifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro.

De asemenea, am solicitat ca USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate”.


7 comments
  1. Apreciez, edupedu, determinarea de a nu ne lăsa tranchilizați de manevrele explicative gri. Mișeii și impostorii ascund informațiile, știind că nu își pot susține tezele (făcute de alții, probabil)

  2. Suntem o țară plină de doctori in diversediscipline. Dovada ca aceste doctorate facute pe genunchi, de orice cioban cu bani sau pile, este chiar situația dezastruoasa in care ne aflăm. Păi cu atâția doctori in te miri ce ar fi trebuit sa vina unul sa dea o soluție la multiplele crize care ne bântuie azi.
    Dar nu! De altfel modul in care se ia doctoratul azi in România este unul caracterizat drept ,, o joacă” fața de modul in care il iei la instituțiile prestigioase din Occident. Un român cu doctorat in Franța povestea ca profesorul lui i-a spus sa cerceteze și sa scrie vreo 600 de pagini si abia apoi sa vină la el pentru analiză și eventual îndrumare. La noi? Cu 200 de pagini ești doctor, iar profesorul coordonator te mai si sfătuiește sa plagiezi lucrări străine, dar sa ai grijă, mă-nțelegi …
    O țară in faliment plina de genii pustii … de râsul curcilor ăștia cu doctoratele lor.

    1. Suntem tara cu cei mai putini doctori pe cap de locuitor din toata Europa!
      O informare inainte de postarea unui comentariu n-ar strica la nimeni! :))))

    1. Oamenii au nevoie in primul rand de creatia agricultorilor … si abia apoi de altele …
      Ar trebui sa te bucuri ca mai exista oameni care studiaza si folosesc “namolul de pasari” … care da un gust natural fructelor si legumelor crescute cu el!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like