Ministrul Cîmpeanu: Soluția pentru testare este să vedem cum folosesc alte state în școli testele neinvazive, care sunt puse la dispoziție gratuit, de către stat, pentru elevi

1.481 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației nu are competențe medicale, drept urmare, în problema efectuării de teste Covid-19 în școli, instituția se uită „la experiența altor state”, a spus marți, într-o dezbatere desfășurată la Ploiești, ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a insistat că în multe țări se folosesc teste neinvazive pentru a susține învățarea la școală, în condiții de pandemie, iar „eu voi pleda pentru asta: teste neinvazive”.

„Soluția este să nu inventăm roata în țară, soluția este să vedem cum folosesc alte state în școli, dar nu numai în școli, aceste teste noninvazive, care sunt puse la dispoziție gratuit de către stat pentru elevi”, a spus Cîmpeanu, referindu-se la incapacitatea sistemului medical și educațional din România de a asigura o testare eficientă în școli, în condițiile aplicate din februarie.

Sorin Cîmpeanu, în conferința de la Ploiești, pe tema măsurilor de testare în școli:
  • „Nu există capacitate în sistem. Când nu există capacitate și ai văzut că în două luni ai făcut 2% din teste, este clar că nu trebuie să insiști pe această linie. (…) INSP nu are testele neinvazive în proceduri. Este problema noastră să discutăm cu INSP să ia în considerare introducerea în proceduri, în limitele în care, din punct de vedere al specialității, al competenței medicale, acest lucru este posibil.
  • Noi, cei care nu avem competențe medicale, ne uităm la experiența altor state. Dacă cineva îmi spune mie că în sistemul de învățământ din Austria, din Franța, o listă întreagă de state se folosesc aceste teste neinvazive, folosesc teste neinvazive neacreditate, neomologate, dați-mi voie să nu cred. Știm sigur că se folosesc în alte state, că au relevanță în alte state unde personalul medical este mult mai disponibil decât în România. Și le folosesc pe acestea și se testează de două ori pe săptămână și se bazează pe acele rezultate.
  • Eu voi pleda pentru asta: teste noninvazive.
  • Nu e în competența Ministerului Educației, dar Ministerul Educației se uită la școlile din alte state care folosesc teste noninvazive, care nu necesită personal pentru administrare, ele pot fi chiar autoadministrate. Și, mai cu seamă, care generează un acord mai facil al părinților, pentru că (…) sunt rezerve nu numai pentru vaccinare, sunt rezerve și vizavi de testare. Noi trebuie să înțelegem acele rezerve. (…)
  • Soluția este să nu inventăm roata în țară, soluția este să vedem cum folosesc alte state în școli, dar nu numai în școli, aceste teste noninvazive, care sunt puse la dispoziție gratuit de către stat pentru elevi.”

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


5 comments
  1. Atâta timp cât dl Câmpeanu face tratare dpar cu aprobarea părinților, nu vor fi testati elevii fără simptome, care pot fi infectați și deosebit de contagiosi.
    Desigur ca nu este ajutat de ministerul sănătății ca să i se procure iar teste care sa nu fie folosite.
    Parintii nu sunt de acord cu testarea copiilor lor nu din cauza ca ar fi invazive testele, ci pentru ca nu ii interesează dacă copilul lor fara simptome este infectat. Și nu vor sa se afle asta, ca să stea toată familia în izolare doua săptămâni.
    Cat despre a-i obliga pe profesori sa se joace cu mucii și cu saliva elevilor, asta întrece orice bun simt elementar, domnule ministru!

  2. Sa ii spuna cineva lu’ domn’ ministru sa se uite bine la chinezi…aia au si teste anale, foarte precise, predictioneaza foarte bine prostia la nivel de varf! din pacate unul nu ar fi de ajuns pt domn ministru!

  3. Daca „nu e in competenta Ministerului Educatiei”, atunci nici efectuarea lor nu este. Asa ca trebuie sa o faca asistentii medicali. Eu sunt profesor. Sunt…”lucrator in educatie”, deci cand si-o vedea dom’ Campeanu ceafa un profesor va baga degetele prin gura elevului sau il va ‘indruma’ intr-ale flegmelor si rinoreelor. Destul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Opera Comică pentru Copii transmite live online spectacolul Cenușăreasa, sâmbătă la ora 17:00. Felicia Filip: Găsim soluția prin care copiii să aibă o activitate-joacă ce îi deschide spre cultură și educație

UPDATE: LIVE VIDEO A început spectacolul ‘Cenușăreasa’, transmis de Opera Comică pentru Copii în regim online Opera Comică pentru Copii a trecut online, din cauza epidemiei de coronavirus, și transmite…
Vezi articolul

Doctoranzii Universității din București deja au fost puși să semneze contracte cu tăierea plății pe oră de la 1 octombrie, deși rectorul susținea că nu a fost luată o decizie și că există doar o „discuție”

Doctoranzii Universității din București au fost puși deja de instituție să semneze un act adițional la contractul pentru plata cu ora, care prevede reducerea plății pe oră la aproape jumătate…
Vezi articolul

Mai mulți elevi de la liceul Lenau din Timișoara au protestat și refuză să intre la ora de limba română din cauza comportamentului profesoarei, care ar promova legionarismul / Conducerea școlii a sancționat-o disciplinar / Inspectorul general adjunct al ISJ Timiș: Avem nevoie de pârghii legale mai bune, să putem suspenda cadrul didactic pe perioada cercetării disciplinare

Elevii de la clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara au protestat timp de 2 zile în fața școlii, săptămâna aceasta, pe motiv…
Vezi articolul

După 66 școli renovate în ultimii 3 ani, în care învață peste 10.000 elevi, Asociația BookLand anunță construcția de școli etalon care să asigure și un pachet complet de servicii, inclusiv metodă de predare, conținut educațional și locuri de muncă după absolvire / Vor fi puse gratuit la dispoziția copiilor din rural

Construcția de școli etalon care să asigure și un pachet complet de servicii, inclusiv metodă de predare, conținut educațional și locuri de muncă după absolvire, anunțată ca proiect pentru următorii…
Vezi articolul