Ministra Ligia Deca, la Bruxelles: instrumentele de inteligență artificială pentru educație trebuie dezvoltate împreună cu profesorii, pentru a fi folosite la clasă

Sursa: Captura Europa.eu

România și țările europene trebuie să se asigure că „mai întâi digitalizează sistemele de educație”, proces fără de care folosirea inteligenței artificiale în învățământ va fi dificilă, a reafirmat ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul Consiliului european pentru Educație, reunit săptămâna aceasta. Cu aceeași ocazie, ea a susținut că, în acest domeniu, instrumentele IA „trebuie dezvoltate cu profesorii, pentru a fi folosite la clasă”.

Agenda Consiliului UE de săptămâna aceasta, pentru domeniul Educație, a inclus tema inteligenței artificiale și pe cea a mobilităților – despre aceasta din urmă, mai jos.

Ministra Deca a luat cuvântul în discuțiile despre IA, unde a reluat ideea din comentarii recente făcute la București, anume că introducerea IA în educație, deși necesară, trebuie prefațată de o digitalizare mai puternică. Ea a enumerat o serie de investiții pe care România s-a angajat să le facă, prin PNRR, în domeniul tehnologiei și a apreciat că „trebuie să ne asigurăm că mai întâi digitalizăm sistemele de educație – atât în termeni de management, cât și de resurse educaționale deschise, altfel IA este greu de folosită pe deplin”.

Intervenția Ligiei Deca pe tema IA în dezbaterea de la Bruxelles, pe larg (înregistrarea – aici): 

Mobilități în educație și formare

Tot în reuniunea din 13-14 mai, Consiliul a adoptat o recomandare intitulată „Europa în mișcare”, ce are drept scop „să încurajeze mai mulți oameni să profite de oportunitățile de învățare și studiu în străinătate”. Recomandarea – pe care România o susține, după cum a spus Ligia Deca într-un comentariu pe Facebook – propune noi ținte, în creștere, pentru anul 2030, la nivel UE:

Aceeași recomandare încurajează creșterea mobilităților pentru profesori.

Documentul – anunțat de Consiliu aici, poate fi consultat integral aici.

Citește și:
„Educația nu se poate adapta suficient de rapid” la schimbările tehnologice, spune Ligia Deca. De ce? Este „cel mai mare sector public” / Ministra face trimitere la simulările examenelor naționale, unde a fost „tărăboi în societate” și „multe îndoieli s-au făcut auzite din partea generației tinere”
ANALIZĂ Economedia: Schimbările majore ale ChatGPT-4o. Noul chatbot face traducere în timp real, analiză de cod, interpretare vizuală rapidă de date și rezolvă probleme de matematică / VIDEO cu conversația făcută de chatbot
Exit mobile version