Elevi filmați în mediu școlar sunt folosiți de ministra Justiției, Alina Gorghiu, precum și de cea a Educației, Ligia Deca, în comunicarea PNL înaintea alegerilor parlamentare, alegeri în care ambele candidează pe listele acestui partid. Ambele apar într-un clip de promovare politică realizat la Curtea de Argeș, unde au participat săptămâna trecută la un eveniment organizat într-un liceu tehnologic, la care au fost aduși și elevi. Iar ministra Gorghiu, vicepreședinte PNL și candidată pentru Camera Deputaților în Argeș, apare, marți, într-un clip publicat de filiala locală a partidului, cu marcaj în culorile acestuia, clip realizat la o sală de sport din comuna Corbi din județ.
Ambele ministre apar într-un mesaj publicat pe 25 octombrie de Alina Gorghiu, în care Ligia Deca transmite un mesaj electoral: „susțin echipa liberală pentru alegerile parlamentare (…)”. Imaginile cu cele două sunt urmate de secvențe cu Alina Gorghiu apare vorbind despre tratarea dependenței de droguri. La masă cu Ligia Deca și Alina Gorghiu, în clip apare și inspectorul general adjunct al ISJ Argeș, Cătălina Maria Dumitrașcu (în sacou roz), și ea candidată din partea PNL la Camera Deputaților la alegerile care sunt programate pe 1 decembrie. La final, aceeași secvență include imagini cu elevi – o fată care citește de pe o foaie, apoi un grup de elevi care cântă muzică populară.
Cele două momente cu elevi sunt filmate în cadrul unui eveniment mai amplu publicat în aceeași zi de Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook, eveniment prin care a fost marcată Ziua Liceului Tehnologic “Regele Mihai I” din Curtea de Argeș, ce coincide cu ziua de naștere a Regelui Mihai I (n. 25 octombrie 1921 – d. 5 decembrie 2017) și cu Ziua Armatei Române.
La acea ceremonie, la care au participat și militari, Ligia Deca și Alina Gorghiu au fost prezentate în calitate de membre ale guvernului.
Nu au existat marcaje politice/electorale vizibile pe parcursul evenimentului și cele două nu au folosit mesaje politice, conform înregistrării disponibile pe Facebook.
Dar în program au fost incluse și două momente în care au apărut minori.
În primul, conform directoarei Elena Derviș, care a moderat ceremonia, un grup de elevi ai liceului au adus „câteva nuanțe de regalitate și de educație”, citind de pe foi câteva mesaje. Al doilea moment a aparținut corului „Mărturisitorii” ai Clubului Copiilor din Curtea de Argeș.
Iar imagini din ambele momente au fost folosite în mesajul video Alinei Gorghiu din acea dată, în care Ligia Deca transmite mesajul electoral pro-PNL.
Ligia Deca este candidată PNL pentru Senat pe prima poziție a partidului în Vâlcea, învecinat județului Argeș.
Într-un alt caz, Alina Gorghiu apare într-un material video purtând însemnele de culoare ale PNL (culorile galben și albastru) și publicat de PNL Argeș, la o lansare cu care nu are nicio legătură, din punct de vedere al atribuțiilor sale de ministru al Justiției – inaugurarea unei săli de sport din comuna Corbi, marți 29 octombrie.
Acolo, în mediu școlar, ea se filmează alături de copii, cărora nu le transmite ceva clar, din calitatea sa de reprezentantă a guvernului, ci îi „intervievează” pe minori în legătură cu interesele lor sportive.
Activitatea, pusă de presa locală în context politic-electoral, nu a fost însoțită de margaje sau mesaje PNL, potrivit înregistrării disponibile, dar a fost susținută de reprezentanții inspectoratului școlar județean și de politicieni PNL, după cum a relatat Jurnalul de Argeș.
- Publicația citată prezintă evenimentul din perspectiva implicării politice, transmițând mesajul PNL Argeș, organizația condusă de Alina Gorghiu, cu această ocazie. Jurnalul de Argeș mai precizează că la inaugurare au luat parte și ”cei doi inspectori școlari generali adjuncți ai ISJ Argeș, Cătălina Dumitrașcu și Cristi Crețu”, dar și alți candidați PNL la Camera Deputaților și Senat, din partea filialei din acest județ.
Context
Legile educației interzic campania electorală în școli, ceea ce nu împiedică demnitarii să acționeze la limita legii și să folosească elevi în diverse contexte electorale. În cazul Ligiei Deca și al Alinei Gorghiu, nu este prima dată când cele două colaborează în acțiuni în care sunt folosiți elevi – în primăvară, Edupedu.ro a relatat cazul unei acțiuni electorale pentru alegerile locale la Câmpulung, tot în Argeș, unde peste 100 de liceeni au fost aduși la un restaurant pentru o întâlnire cu politicieni-candidați PNL, în prezența ministrelor Educației și Justiției. Inspectorul școlar adjunct Constantin Cristinel Crețu, candidat la rândul lui la locale, spunea atunci că „ministra Educației i-a invitat pe elevi”.
- Propaganda politică este interzisă în școli prin noua Lege a învățământului preuniversitar, adoptată în mandatul Ligiei Deca, lege care nu interzice explicit, însă, activitățile de acest fel în afara unităților de învățământ și în afara orelor de școală. Acest lucru este folosit în campanie de politicieni, mai ales de cei aflați în funcție cu autoritate. Nu este specificat nimic clar nici în legătură cu folosirea unor întâlniri și evenimente cu elevii, în mediul școlar, în comunicarea electorală ulterioară.
Cu doar două săptămâni înaintea vizitei la Câmpulung, în vederea campaniei pentru alegerile locale, însăși Ligia Deca transmitea în primăvară inspectoratelor o circulară în care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.
Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (Articolul 11, alin. 1):
- „În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios.”