Ministra Educației susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate fără admitere dacă au luat locul II, III sau mențiune, până să schimbe regulile prin delegare: Această prevedere este în legea educației. Nu este nicio variație majoră față de ceea ce am văzut până acum

53.354 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Mălina Norocea
Ministra Educației, Ligia Deca, susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate până acum fără admitere, dacă au avut locul II, III sau mențiune la olimpiadele școlare, până să schimbe în acest an regulile de intrare în universități. Deca spune că „față de ceea ce s-a aplicat până acum, eu nu știu să existe nicio schimbare”, întrebată la Digi24 de articolul Edupedu.ro în care am arătat că la facultate în 2025 doar elevii olimpici cu premiul I nu mai dau admiterea.

Ministra Deca a motivat noutatea neanunțată public de Ministerul Educației prin faptul că „este în legea educației [N. Red. Art. 56] și o prevedere similară am avut și până acum. Olimpicii internaționali, indiferent de premiul obținut, intră la facultate fără examen. La olimpiadele naționale s-a mers pe locul I”.

Însă de cel puțin 8 ani, conform metodologiei de admitere din 2016, la fel și potrivit celei din 2022, așa cum a arătat Edupedu.ro în articolul de luni, au intrat la facultăți și absolvenții de liceu cu premiile II, III și mențiune la olimpiade – etapele pe țară. Lucrul acesta a fost schimbat prin ordinul de ministru 3.693/2024, emis în luna februarie de Ministerul Educației, semnat pentru ministra Ligia Deca de secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv.

Redăm fragmentul despre admiterea la facultate 2025 a olimpicilor integral:

Moderator – Cosmin Prelipceanu: Edupedu află că în 2025, la admiterea la facultate, olimpici naționali cu locurile II, III și mențiune nu vor mai intra fără examen la facultate, vor intra numai cei cu locul I. E adevărat?

Ligia Deca: Această prevedere este în legea educației și o prevedere similară am avut și până acum. Olimpicii internaționali, indiferent de premiul obținut, intră la facultate fără examen. La olimpiadele naționale s-a mers pe locul I. Sunt însă universități care au această posibilitate, pe autonomie universitară, să ofere admiterea fără examen, fără concurs de dosare și celor care au luat alte locuri la olimpiadele naționale. Nu este nicio variație majoră față de ceea ce am văzut.

Moderator: Deci la admiterea din 2025 spuneți dumneavoastră că nu este nicio schimbare?

Ligia Deca: Față de ceea ce s-a aplicat până acum, eu nu știu să existe nicio schimbare. De altfel, să știți că regulamentul, metodologia de admitere nu poate să difere față de textul legii. Textul legii așa prevede”.

Iată ce prevede legea educației 199/2023 la articolul care elimină olimpicii cu alte premii decât locul I de la admiterea fără concurs:

B. AdmitereaArticolul 56

(1) Pot participa la admiterea în ciclul I de studii universitare absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.

(2) Prin regulamentul propriu privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere, instituțiile de învățământ superior pot stabili facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea la programe de studii universitare de licență a candidaților care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiade școlare și/sau la alte concursuri naționale sau internaționale.

(3) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, premiile I, II sau III la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și premiul I la olimpiade naționale finanțate de Ministerul Educației beneficiază de dreptul de a se înscrie fără susținerea concursului de admitere pe locuri finanțate de la bugetul de stat pentru un program de studii universitare de licență, conform alin. (4).

(4) Instituțiile de învățământ superior pot corela, prin regulamentul propriu privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere, disciplinele școlare la care au fost obținute premiile prevăzute la alin. (3) cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.

Iată ce prevede ordinul 3.693/2024, semnat de secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv care aprobă metodologia de admitere în învățământul superior:

Art. 14 – (8) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.

(9) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”, scrie în ordinul 3.693/2024.

Iată ce prevedea ordinul de ministru precedent, nr. 3.102/2022:

Art. 13 – (6) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.

(7) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri internaționale recunoscute de Ministerul Educației beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Universitățile pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.

Prevederile precedentului ordin de ministru din 2022 sunt aceleași care s-au aplicat din 2016 încoace prin metodologia aprobată de ordinul de ministru 6.102/2016. Schimbarea la admiterea olimpicilor vine astfel după 8 ani.

Amintim că în acest an școlar elevii cu premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele internaționale obțin bursa de excelență tip I, în valoare de până la 3.700 de lei pe lună. Elevii cu premiile I, II și III la olimpiadele naționale primesc bursa de excelență de tip II. Elevii cu premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare și cu premiile I la concursurile naționale vor primi bursă de merit în anul școlar 2024-2025.

Citește și:
Olimpicii de nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate în 2025 fără admitere, a decis Ministerul Educației fără să anunțe public măsura

19 comments
  1. Dincolo de subiectul discutabil as semnala autorului articolului ca functiile nu au feminin.” ministra” e MINISTRUL indiferent ce sex are.
    Daca tot apare pe Edupedu….

  2. Doamne fereste! De ce mai tineti in frunte asemenea specimen de prostie? Oare nu ii este rusine? Dânsa nu a stiut nici de elevii cu medii sub 5 ca iau bursa de merit.Oare cunoaste ceva din ce se intampla in invatamant? E doar o umbra pusa in fruntea educatiei.Ea nu isi da seama cat ii de penibila? Alti ministri cand au realizat ca sunt incompetenti si-au dat demisia….ei ii place ca are locul călduț.Anul asta scolar mai face si discriminare intre copii cu bursa sociala pentru familii monoparentale.RUSINE RUSINE RUSINE! Du-te doamna acasa si vezi de treaba ta,lasa pe altii mai capabili!!!!

  3. rușine ca avem asa specimene în conducerea ministerelor …..și de fapt peste tot ….aleși doar pe criterii politice , calitate 0

  4. sărmana de ea …..oare ce cauta acolo la ministerul invatamantului ?
    este complect pe dinafara , ….este un produs politic , agramat și cu intelect redus

  5. Eu sunt unul dintre olimpicii cu Mențiune la etapa națională din 2003 și va zic sigur ca Facultatea nu mi-a recunoscut premiul. Am intrat cu același mod de selecție ca orice alt candidat, la Facultatea de Științe 😢
    De ce aceste discordante?

  6. Aceeași nulitate de recunoaștere a drepturilor unor copii sportivi , dacă ești campion național iei bursa , daca ești vicecampion sau ai bronz, nu iei nimic, dar sunt bani pentru mame minore , monoparentale fara limita de venit , deși acești monoparentali majoritatea nu sunt stabili, burse sociale cu nemiluita dar nu pentru performanța. Hai sa facem o țară socială sa ne păstrăm scaunul din parlament, rușine acestei societăți de la conducere, aceeași programă depășită, meditații la greu și nici un drept celor care muncesc!😡

  7. Doamna ministru,poate aveți treaba și va reținem….numai “idei bune aveți”…pe de o parte…susțineți scoaterea BAC ului…ca de…ce sa facem cu el…acum și olimpicii…ca oricum.. erau cam mulți…De ce mai mergem la scoala?? după ce ca eram vai de mama noastră…acum mai și semnalizam!NU va faceți griji, o minte luminata mereu o sa se vada INDIFERENT de “obstacole”! TOATE BUNE! :)) ASTEPTAM SI ALTE VEȘTI SURPRINZATOARE!

  8. Poate pentru că nu sunt olimpic international, dar eu nu văd nicio diferență dezavantajoasă in noul ordin (judecând după extrasele din articol).
    Legea din 2023 zice la fel ca ordinul din 2024, iar ordinul din 2022 e mai puțin clar dar are același sens: e vorba despre olimpiade și alte concursuri INTERNAȚIONALE.
    Oricum, așa cum zice și ministresa, universitățile pot oferi mai mult; ce nu au voie e să refuze ce oferă legea.
    Mult zgomot pentru nimic!

    1. Conteaza doar sa comenteze injurios armata de habarnisti. Daca intrebati orice profesor de liceu, va lamureati. Halal documentare…

  9. Pt romi si CES se pot suplimenta locuri cu nemiluita.

    Pt vârfuri și elite, NU.

    Doar comuniștii îi mai iubeau așa pe intelectuali, Deca.

  10. Unde trăiesc miniștrii ăștia? Ce îi interesează? Legea pe care ar trebui să o aplice o cunosc? Sau nu au timp să se acomodeze?

  11. Un olimpic că să obțină mențiune la olimpiada națională trebuie să știe materia respectiva cel puțin la nivelul anului III de facultate.Sa nu fiți triști olimpici cu mențiune,pot sa va spun că în anul 2015,olimpicii cu mențiune la olimpiada națională de chimie au fost acceptați la universități mari precum Oxford,Yale,Cornell.Pentru Romania sunteți neimportanți,aveți calea deschisă spre mari universități din străinătate.Acolo veți fi apreciați la adevărata valoare.D na Ministru știe ca un olimpic cu mențiune poate ajunge in lotul olimpic?

    1. Elena este singura de pe aici care știe despre ce comentează.Numai de la un liceu din Constanța au rămas la studii in țară 12 elevi foarte buni datorită secvenței din reglementare ,,premiile I,II,III și mențiuni ” Iată un mod de a ține tineri deștepți în țară fără să te coste nimic, d-na ministru!

  12. LOCURILE PENTRU OLIMPICI SĀ FIE SEPARATE DE CELE ALE CANDIDATILOR CARE DAU EXAMENE!
    OLIMPICII AU MERITELE LOR NU SE CONTESTĀ, DAR SI CANDIDATII CARE DAU EXAMEN MERITUL LOR ESTE SĀ OBȚINĀ UN LOC/ NU SĀ LE FIE OCUPATE LOCURILE DE
    OLIMPICI ȘI …CU ASTA BASTA!!!!

  13. LOCURILE PENTRU OLIMPICI SĀ FIE SEPARATE DE CELE ALE CANDIDATILOR CARE DAU EXAMENE!
    OLIMPICII AU MERITELE LOR NU SE CONTESTĀ, DAR SI CANDIDATII CARE DAU EXAMEN MERITUL LOR ESTE SĀ OBȚINĀ UN LOC/ NU SĀ LE FIE OCUPATE LOCURILE DE OLIMPICI ȘI …CU ASTA BASTA!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre depolitizarea inspectoratelor școlare prin concurs: „Discuția e greșită cap-coadă pentru că operează cu concepte aplicabile doar în rai. Soluția corectă în practică, dar nepopulară, este politizarea conducerii inspectoratelor”

„Orice “depolitizare” faci azi, puterea de mâine poate să politizeze la loc. Credeți că PSD se împiedică de așa ceva? Cu o conducere politizată a inspectoratelor oamenii știu clar cine…
Vezi articolul

Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017, potrivit Ministerului Educației – document / Un profesor debutant are 2.400 de lei net pe lună

Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare, conform unui răspuns al Ministerului Educației pentru Prefectura județului Hunedoara, document obținut de Edupedu.ro. Luând în calcul creșterea…
Vezi articolul