Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu a precizat dacă se referă la salariul de bază sau la veniturile salariale. Potrivit legii 153, profesorii primesc pe lângă salariul de bază net și sporuri și normă de hrană. Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani, potrivit aplicației Federației Solidaritatea Sanitară.
- Edupedu.ro. scris că salariul net al unui profesor debutant este de 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare, dar acestora li e adaugă diverse sporuri.
- Tautologia este greșeală de limbă care constă în repetarea inutilă a aceleiași idei, formulată cu alte cuvinte; cerc vicios, pleonasm, potrivit definiției din Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), Academia Română, Institutul de Lingvistică, 2009.
Ministra Educației a fost întrebată la Digi 24 dacă un profesor debutant câștigă mai mult de 2.200 de lei când intră în sistemul de educație. Ligia Deca a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este într-adevăr mic. Este un salariu nemotivant, în jur de aproximativ 2.800 lei”.
Salariul unui profesor care are studii superioare și începe să predea este de 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare, așa cum a scris Edupedu.ro, iar potrivit legii 153, profesorii primesc pe lângă salariul de bază net și normă de hrană și alte sporuri.
Un profesor debutant cu studii superioare, care intră în sistemul de învățământ, are un salariu de 2.399 de lei, potrivit aplicației Federației Solidaritatea Sanitară, realizată prin fonduri europene.
Salariul unui profesor debutant cu studii medii, este de 2296 de lei, potrivit aceleiași aplicații.
Ministra Educației a recunoscut că salariul este unul “mic” și “nemotivant”, în special prin comparație cu alte salarii din sectorul bugetar. “Într-adevăr, la concurență cu alte sectoare în societate și în economie (n. red. salariul unui debutant), nu este motivant din punct de vedere financiar”, a spus Ligia Deca.
Edupedu.ro a comparat prin aplicația Federației Solidaritatea Sanitară câteva salarii din rândul funcționarilor publici cu cel al unui profesor debutant, cu studii superioare, care are până într-un an experiență și gradație 0.
Salariul de intrare în justiție este cu 147% mai mare decât salariul de la intrarea în învățământ, adică cu dublu și jumătate.
Un post similar cu cel al profesorului debutant este al unui prim-grefier, tot cu studii superioare și gradație 0. Un prim grefier câștigă însă 5.952 de lei net, cu 3.554 lei mai mult decât un profesor debutant.
Redăm dialogul din cadrul emisiunii de la Digi 24 privind salariul profesorului debutant:
Realizator: Profesorii debutanți despre care vorbim acum au 2200 de lei salariul. Există mai mult de 2200 de lei pentru cineva care intră acum în educație?
Ligia Deca: Salariul debutantului este într-adevăr mic. Este un salariu nemotivant, tocmai de aceea este în jur de aproximativ 2.800 lei.
Realizator: Brut sau net?
Ligia Deca: Net. Însă într-adevăr, la concurență cu alte sectoare în societate și în economie nu este motivant din punct de vedere financiar. Există alte motivații pentru a alege cariera didactică.
Realizator: Care altele decât cele personale?
Ligia Deca: Stabilitatea în carieră care vine odată cu titularizarea, lucrul cu copiii. Sunt oameni pasionați de pedagogie, de a lucra cu copiii. Satisfacția procesului educațional. Mulți profesori care aleg această carieră didactică și în acest moment o aleg din vocație.
Realizator: De acord. Numai că ei spun că nu merită să moară de foame. Cu 2.800 lei nu poți trăi.
Ligia Deca: Absolut. Grilele pe care le menționam, care s-au lucrat împreună cu Ministerul Educației, presupun o majorare pe medie de 60% a salariului.
Informații de context
Amintim că salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie.
În luna decembrie 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.
Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei. Acest lucru ar însemna o creștere de aproximativ 1.450 de lei.
Pe 29 martie, când legile Educației au fost adoptate de Guvern și cu o oră înainte a fost scoasă din proiectul legii prevederea privind salariul unui debutant, Ligia Deca spunea că imediat după Paște se va constitui un grup de lucru pentru a discuta despre noua lege a salarizării.
Ministra Educației spunea atunci că Ligia sindicatele au agreat eliminarea salarizării profesorilor din proiectele legilor Educației, însă sindicatele au contrazis-o.