Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani

96.646 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu a precizat dacă se referă la salariul de bază sau la veniturile salariale. Potrivit legii 153, profesorii primesc pe lângă salariul de bază net și sporuri și normă de hrană. Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani, potrivit aplicației Federației Solidaritatea Sanitară.
  • Edupedu.ro. scris că salariul net al unui profesor debutant este de 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare, dar acestora li e adaugă diverse sporuri.
  • Tautologia este greșeală de limbă care constă în repetarea inutilă a aceleiași idei, formulată cu alte cuvinte; cerc vicios, pleonasm, potrivit definiției din Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), Academia Română, Institutul de Lingvistică, 2009.

Ministra Educației a fost întrebată la Digi 24 dacă un profesor debutant câștigă mai mult de 2.200 de lei când intră în sistemul de educație. Ligia Deca a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este într-adevăr mic. Este un salariu nemotivant, în jur de aproximativ 2.800 lei”.

Salariul unui profesor care are studii superioare și începe să predea este de 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare, așa cum a scris Edupedu.ro, iar potrivit legii 153, profesorii primesc pe lângă salariul de bază net și normă de hrană și alte sporuri.

Un profesor debutant cu studii superioare, care intră în sistemul de învățământ, are un salariu de 2.399 de lei, potrivit aplicației Federației Solidaritatea Sanitară, realizată prin fonduri europene.

Salariul unui profesor debutant cu studii medii, este de 2296 de lei, potrivit aceleiași aplicații.

Ministra Educației a recunoscut că salariul este unul “mic” și “nemotivant”, în special prin comparație cu alte salarii din sectorul bugetar. “Într-adevăr, la concurență cu alte sectoare în societate și în economie (n. red. salariul unui debutant), nu este motivant din punct de vedere financiar”, a spus Ligia Deca.

Edupedu.ro a comparat prin aplicația Federației Solidaritatea Sanitară câteva salarii din rândul funcționarilor publici cu cel al unui profesor debutant, cu studii superioare, care are până într-un an experiență și gradație 0.

Salariul de intrare în justiție este cu 147% mai mare decât salariul de la intrarea în învățământ, adică cu dublu și jumătate.

Un post similar cu cel al profesorului debutant este al unui prim-grefier, tot cu studii superioare și gradație 0. Un prim grefier câștigă însă 5.952 de lei net, cu 3.554 lei mai mult decât un profesor debutant.

Redăm dialogul din cadrul emisiunii de la Digi 24 privind salariul profesorului debutant:

Realizator: Profesorii debutanți despre care vorbim acum au 2200 de lei salariul. Există mai mult de 2200 de lei pentru cineva care intră acum în educație?

Ligia Deca: Salariul debutantului este într-adevăr mic. Este un salariu nemotivant, tocmai de aceea este în jur de aproximativ 2.800 lei.

Realizator: Brut sau net?

Ligia Deca: Net. Însă într-adevăr, la concurență cu alte sectoare în societate și în economie nu este motivant din punct de vedere financiar. Există alte motivații pentru a alege cariera didactică.

Realizator: Care altele decât cele personale?

Ligia Deca: Stabilitatea în carieră care vine odată cu titularizarea, lucrul cu copiii. Sunt oameni pasionați de pedagogie, de a lucra cu copiii. Satisfacția procesului educațional. Mulți profesori care aleg această carieră didactică și în acest moment o aleg din vocație.

Realizator: De acord. Numai că ei spun că nu merită să moară de foame. Cu 2.800 lei nu poți trăi.

Ligia Deca: Absolut. Grilele pe care le menționam, care s-au lucrat împreună cu Ministerul Educației, presupun o majorare pe medie de 60% a salariului.

Informații de context

Amintim că salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie.

În luna decembrie 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.

Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei. Acest lucru ar însemna o creștere de aproximativ 1.450 de lei.

Pe 29 martie, când legile Educației au fost adoptate de Guvern și cu o oră înainte a fost scoasă din proiectul legii prevederea privind salariul unui debutant, Ligia Deca spunea că imediat după Paște se va constitui un grup de lucru pentru a discuta despre noua lege a salarizării.

Ministra Educației spunea atunci că Ligia sindicatele au agreat eliminarea salarizării profesorilor din proiectele legilor Educației, însă sindicatele au contrazis-o.

Citește și:
Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017, potrivit Ministerului Educației – document / Un profesor debutant are 2.400 de lei net pe lună
UPDATE FOTO Profesorii au făcut astăzi, 17 mai, grevă de avertisment în școli. Greva a început la ora 11:00 și a ținut până la 13:00, potrivit sindicatelor

69 comments
  1. Vai de voi “profesori”. Halal profesori de nota 1 la examene. Ce spuneti de meditatiile pe care le faceti acasa câte 2 ore şi intră câte 10 elevi. Cate ore/zi la câte zeci de elevi/zi ?!
    Rusine !!! Poate vă ajută Dumnezeu să vă dea ani grei de suferinţă pt banii încasaţi de la sărmanii părinţi şi bunici ai elevilor. Mulţi, foarte mulţi din aceşti copii trag de le gură, nu au îmbrăcăminte, încălţăminte doar că voi “deştepţii” nu veniţi la ore, nu predaţi, nu ştiţi, dar sunteţi tari în clanţă şi aveţi puterea să puneţi note mici tocmai ca să determinaţi elevii să vă calce pragul pt meditaţii. Ba mai mult, chiar le spuneţi elevilor că au această posibilitate, doar ca să-i treceţi clasa.
    Dumnezeu le vede pe toate ! El este şi contabilul vostru al “marilor profesori”.
    Vă plângeţi, urlaţi de “disperare” pt că aveţi susţinere politică, dar Dumnezeu vă contabilizează până la osul celui mai îndepărtat rang de familie.

  2. “Ministra”?
    Domnilor editori…
    Vă rog…
    Funcția domniei sale este cea de MINISTRU…
    Acel substantiv este DEFECTIV de feminin… Ca și profesor, medic ș.a.m.d.

  3. Sunteți bătuți in cap. Voi comparați salariul unui profesor debutant cu cel al unui grefier sef? Păi grefierul șef este, foarte probabil, la apogeul carierei sau aproape de pensie, că de aia l-au pus șef. De ce nu comparați cu un grefier debutant? Mai trist este că s-au găsit o grămadă de gură cască care sa va cânte in strună, fără să își dea seama niciunul ca spuneți prostii.

    1. Dna ministru ce salariu are? Pensiile lor speciale, diurne, mese gratuite??? Si alte minuni? Pentru ce? Ca e pe langa. Nu mai puneti la ministere papusele si papusi pe care ii controleaza altii. . Ca a impartit anul in 5 module de cacao,, care au facut mai mult sa incurce. Sincer aa investi in educatie si sanatate.

  4. Este de asteptat ca din ce in ce mai multi profesori sa nu stie sa scrie si sa se exprime. La ce salarii primesc este normal sa fie mai nepregatiti decat politistii locali, decat asistentele si soferii de ambulanta, practic decat toti ceilalti angajati de la stat. Copiii ar trebui sa isi aleaga o cariera in functie de abilitatile fiecaruia, dar cu aceste diferente uriase de salarii la stat nu se intampla deloc asa. Nu este admisibil ca un doctor sau un magistrat sa aiba de 4 – 5 ori salariul mai mare ca un profesor. Doar 10% din doctori isi merita salariul pe care il au si probabil mai putin de 1% ar merita chiar mai mult, dar atata timp cat exista cel putin o pensie speciala in tara asta, nu are rost sa ne mai racim gura pe aici.

  5. Sunt lector universitar, am 12 ani vechime în câmpul muncii și salariul net (în care am toate sporurile: spor de doctorat, indemnizatie hrana și spor de stres) de 4000 lei. Este într-adevăr o problema cu nivelul profesional al unor colegi care si-au uitat menirea, dar asta nu înseamnă că trebuie toți sa fim tratați la fel. Nu noi profesorii suntem de vina ci întreg sistemul ca mod de gândire…As vrea sa ma ocup mai mult de studenti dar cum? În fisa postului din 1720 ore am 440 predare iar în rest treburi administrative, cercetare, pregătire cursuri seminare, verificări licențe, disertații, concursuri școlare, admitere, orare etc…
    Salariul de început a fost 1070 lei…de la început lucrez în privat unde îmi completez veniturile și sa știți ca prefer un loc de munca la o firma decât stresul de la universitate…cine ar sta la un loc de munca unde permanent ți se spune: nu avem studenti, nu mai avem bani de salarii…eu zic sa analizați ce am scris si sa trageți concluzii după, nu va mai grăbiți cu verdicte fără sa știți sistemul! da, sunt cei de mate, romana limbi străine care au făcut afaceri din educație…acolo e alta treaba!

  6. Vai, vai, vai! Nici nu știu ce ma surprinde mai mult, ca sunt oameni care cred ca profesorii sunt plătiți prea mult, sau ca sunt oameni care cred ca nici nu muncesc pentru mai mult de cât sunt plătiți…
    Și ne mai plângem ca scoatem analfabeți funcționali pe banda… Pai cred ca nivelul elevilor e direct proporțional cu salariile profesorilor, din varii motive.
    Ministresa vorbește de vocație, da’ parca îți pierzi vocația după un an în învățământ.
    Și nu e doar salariul mic, mai e și birocrația inutilă. Sa nu mai zic de cum suntem obligați sa integram copiii cu CES, dar nimeni nu ne pregătește pentru asta, nu cu adevărat. Și rata de succes a integrării și incluziunii( care e utopica) e foarte mica. Copiii cu CES suferă, profesorii se chinuie, copii tipici suferă și ei în proces.
    E multa neputință în sistem, multa! E inimaginabil ca un profesor sa aibă un salariu atât de mic. Ca tot s-a făcut comparația cu grefierii, pai ma scuzați dar grefierilor puțin le pasa de oamenii pe care ii ved în sala de judecata. Profesorii se gândesc la copii și în weekend și în vacante și seara și dimineața. Sunt copii foarte buni pe care trebuie sa ii pregătești pt concursuri, copii cu nevoi educaționale speciale, lor le pregătești materiale speciale(profesorii itineranti sunt sublimi dar lipsesc cu desăvârșire), elevi care lipsesc de la școală, etc. Și toată treaba asta tine 5 ani pt învățători și 4 ani pt ceilalti profesorii.

  7. Primesc prea mulți bani pt.cat muncesc. Sa schimbe domeniul și să vadă cum se câștigă banii nu să întindă mâna. Puturoșii s-au angajat la stat ca să stea de aceea ajungem sa ne meditam copiii.

    1. Pe tine cine nu te-a lăsat să te angajezi la stat? Îi fi și tu una dintre cele care au abandonat școala în clasa a 3 a !

      1. Profesorii ar trebui să se ducă in Danemarca să vadă cât salariu are un muncitor in construcții (fără studii superioare) față de un profesor(tot din Danemarca !! Zidarii au salariu mai mare! Oare de ce? Voi lucrați puțin si vreti mult, in plus faceti diferență intre copii pentru că este a lui x, y, z (nu toți) sunt profesori care merită mai mult de 7000 de lei! La cine nu-i place să se lase de munca care o are și să-ți caute alta, ca sunt multi cu facultate si au ajuns să lucreze prin țari straine

    2. Atunci vă propun să faceți homeschooling.
      Dacă un învățător nu v-ar fi pus stiloul în mână ..acum nu ați fi putut scrie aceste inepții.

  8. Un grefier sta si cate 6-8 ore in ședință si inca 2 – 4 ore după ședință, ca sa-si introducă soluțiile si sa completeze condica. A doua zi o ia de la capăt, cu întocmirea incheierilor si practicalelor. Pleaca acasa cand termina… La 2, 3 sau 4 ore dupa terminarea programului. Vine și sâmbătă, uneori si duminica. La el nu suna clopoțelul la fiecare 45 sau 50 de minute, nu are vacanță 5 luni pe an (cumulat). Nu face meditatii, nu are voie sa faca alte activități. Asa ca daca faceți un calcul, puteți vedea cu ușurință cate ore muncește un grefier pentru salariul pe care îl primeste! si! Si nu are varianta de a alege daca nu are chef de lucru 2 ore sa spună “luati si citiți lectia in liniste” sau “lucrati la matematica, sa nu aud galagie ca eu vin imediat”.

    1. Stimate domn sau doamnă, un profesor pentru a preda o oră didactica se pregătește alte câteva ore acasă, căutând material informațional, selectându-l și adaptându-l elevilor și cautând metode adecvate pentru ca aceștia să înțeleagă noțiunile. Aceasta este munca nevăzută a unui profesor la clasă. Pe lângă aceasta muncă , un profesor întocmește nenumărate situații , rapoarte, face analize ce privesc situația copiilor dumneavoastră in școală. Deci munca unui profesor nu este doar ceea se percepe la nivelul populației. Problema reală este faptul că puțini profesori depun aceasta muncă efectiv și lucrul acesta se regăsește în starea elevilor și al sistemului. Însă acest lucru nu este întâlnit doar în învățământ, ci și în justiție și în sănătate și în orice alt domeniu de activitate….fiindcă așa este mentalitatea acestei nații

    2. Așa credeam și eu înainte să plec din privat în învățământ. Acum lucrez și am cursuri inclusiv în week-end. Am rămas surprinsă câte comisii și câtă birocrație e în școală. E ca o fabrică, ce trebuie gestionată. Sunt zile când sunt urgențe birocratice și am stat în școală de dimineață până la 9 seara. Tot timpul în vacanță mai apare ceva de făcut, nu mai spun organizarea și participarea la diverse examene. Dacă pleci cu elevii în excursie de Săptămâna Altfel, Verde etc. nu îți plătește nimeni transportul, intrarea la obiective sau orele suplimentare. Nu mai spun de materiale didactice, cărți, abonamente aplicații etc., pe care ți le plătești singur. De aceea ar creste calitatea învățământului, deoarece ne-am putea permite mai multe materiale. Dar, cu toate că salariul nu e mare, câștig mai bine decât în privat, unde își bat joc de salariați cu ce salarii dau și nu prea ai cum să protestezi. Intr-o firmă mică atmosfera e totul. Mai bine pleci, dacă ești nemulțumit. Acum pot lucra parțial de acasă, ceea ce mă ajută cu gospodăria și cu copiii.

  9. Îmi este cât se poate de clar: nu te doare… Scrii niște aberații, nu știi despre ce este vorba, arunci niște cifre crezând că ești interesant, dar dumneata, de fapt, încerci să disimulezi o ură nemărginită față de cei pe care îi consideri cei mai mari “dușmani”, profesorii.
    Când te raportezi la cele 72 ore, încearcă să le dublezi, cel puțin. Când pomenești de lunile acelea de vacanță, încearcă să spui adevărul, iar crudul adevăr este că, în realitate, profesorii nu au mai mult concediu decât ceilalți angajați din România. În primul rând, după începerea vacanței de vară pentru elevi, profesorii vin în continuare la școală (unii au de prezentat diverse situații, alții supraveghează ori corectează la diferite examene sau vin la examinarea elevilor corigenți etc.).
    Cu cel puțin două săptămâni înaintea începerii noului an școlar, profesorii au obligația să vină la școală, iar munca prestată nu este deloc puțină
    Apoi, profesorii trebuie să urmeze anual niște cursuri de pregătire (de cele mai multe ori, plătite din buzunarele proprii), astfel că și acestea înseamnă cel puțin două săptămâni de “vacanță” . Timpul cheltuit de profesori pe la diferite olimpiade și concursuri (supraveghere, corectare, însoțirea elevilor) văd că nu îl cuantifici. De asemenea, observ că nu cuantifici nici măcar timpul cheltuit cu pregătirea suplimentară a elevilor care participă la concursuri și olimpiade școlare, ori, din fiecare clasă, cel puțin trei patru elevi participă la aceste testări ale cunoștințelor și aptitudinilor.
    Apropos, toate acestea nu sunt ore plătite.
    Despre partea de pregătire a lecțiilor și a materialelor ajutătoare pentru cursurile din ziua următoare, despre pregătirea și/sau corectarea testelor, dar și despre multe altele, văd că nu pomenești nimic. Dacă la mijloc este vorba de neștiință, fac eforturi și încerc să te înțeleg, dar totuși, ești prea virulent pentru unul care nu știe cu ce se mănâncă această profesie.
    Dacă cunoșteai toate acestea și totuși ai scris acele elucubrații, în cel mai fericit caz, te pot bănui de ticăloșie.
    Desigur, uneori, în pădure (în sistemul de învățământ) se găsesc și unele uscături, iar sistemul încearcă să elimine aceste secături…
    Oricum ar fi, constat că, din penumbra tastaturii și ceața spațiului virtual, enorm de mulți agramați, ageamii și frustrați își dau cu părerea despre ceea nu știu, dar cred că știu. Din propria-mi experiență știu că cei mai periculoși oameni sunt cei care cred…
    Asta se întâmplă când pe unii nu îi doare nicidecum.

  10. Buna ziua,
    Salariul unui grefier cu peste 5 ani de experiență în profesie nu este dublu si ceva fata de cel al unui debutant din învățământ.
    Exceptând exprimarea – fie in jur de…, fie aproximativ, doamna este un ministru care oferă o informație prin care dezinformeaza.
    În 2017, când eram debutant în justiție, aveam un salariu de 1.500 net. Este adevarat ca s-au mărit, dar nu se pot justifica salariile mici din învățământ invocând salariile mai mari dintr-un alt domeniu de activitate.

  11. întrebare: cate ore muncește pe zi un profesor debutant și câte luni de vacanță are?
    aceste informații sunt cunoscute?

    1. Pai, sa vedem:
      4 -6 ore la clasa plus 4-6 ore de pregatire pt ore: fise, materiale didactice, documentare; corectare teste si caiete.
      Si acesta este minimul pe zi.
      Mai sunt :
      -cursuri ( obligatorii)
      – consultatii cu parintii
      -sedinte cu parintii
      -consilii profesorale
      -consfatuiri pedagogice semestriale/ lunare
      -meditatii pt performanta sau recuperare a elevilor cu probleme
      – participare la concursuri si olimpiade
      -redactare planificari si diverse acte
      Cate ore vi se par ca sunt?
      Iar in concediu, participare la diverse examene( personale) sau in calitate de organizator/evaluator/supraveghetor

      1. Buna ziua!
        Nu sunt de acord cu salariile mici, mai ales in contextul actual in care preturile si cheltuielile cresc constant.Cu toate acestea , va rog sa imi spuneti cum rezolvam urmatoarele situatii:
        – profesorul vine la ora si corecteaza lucrarile copiilor din alte clase ,iar elevii sunt lasati “sa faca ce doresc”
        – fac pregatirile pentru diferite concursuri in timpul orei, lucrand cu 1-2 copii implicatii iar ceilalti “fac ce doresc”
        – vin la ora , stau 10 minute, le dau de lucru elevilor si pleaca
        Mi-as dori sa creasca salariile in invatamant, dar apoi sa fie urmate de o “curatenie” generala: sa ramana profesorii pregatiti, care doresc sa se implice in proces, sa existe reguli care sa se aplice si pentru elevi si pentru profesori, sa fie sanctionati si elevii care le incalca , dar si profesorii care desfasoara alte activitati in timpul orelor, sa se lupte profesorii sa se schimbe si adapteze programa de invatamant si sa nu fie ei primii care se impotrivesc oricarei modificari pentru ca nu vor sa iasa din zona de comfort…
        E clar ca la 2400 lei nu este motivant sa vina in sistem, dar asa cum se desfasoara activitatea in scoli, nu mai este motivant nici pentru elevi sa ia parte la ore, iar daca eu trebuie sa platesc meditatii pentru ca profesorul la clasa se ocupa de 2 copii care merg la olimpiada, parca nu mai e motivant sa dau din salariul meu si pentru a creste salariul profesorilor
        Ar trebui sa fie ceva in genul “win-win”

        1. Parintii sa depuna plangeri iar profesorii care nu isi fac treaba sa poate fi filmati video pentru a verifica acest lucru. Se pot utiliza camere care se folosesc la evaluare sau bac.

        2. Stimate doamna,
          Nu va trimiteți copilul la meditații pentru ca “profesorul la clasa se ocupa doar de 2 copii care merg la olimpiada”, ci pentru ca nu este atent la ore, sta de vorba cu alți elevi, cu ochii în telefon s.a m.d. Ca sa nu mai vorbesc ca vin părinții încă din clasa a V-a și solicita aceste “meditatii”, caci “vor sa faca asemenea altora”. Nu avem nevoie de meditatiile dvs si ale nimanui, vrem si cerem o salarizare demna, si atat. Nu știu cine intra la ora și corectează lucrări sau le spune elevilor sa copieze din carte. Vorbiți, va rugam, cu subiect și predicat. Suntem în democrație și unii dintre noi, titulari cu media 10, ne simțim jigniți de afirmațiile acestea.
          Ma îndoiesc în totalitate de a dvs “dorința de a creste salariile în învățământ”, căci puneți problema total anapoda și solicitați răspunsuri doar la întrebări care va vizează personal. Ma iertați, e prima oara cand scriu aici, dar nu m-am putut abtine. Este de nedescris cerință dvs de a ne justifica doleanțele, în contextul în care numai noi, profesorii, cunoaștem ce presupune lucrul cu elevii și de a afirma ca “dați din salariul dvs sa ne crească noua salariile”. Nu dați, doamna, nimic, stați liniștită, orice manual de economie va poate lamuri în aceasta privința.

  12. daca cu 2800 nu poti trai cu 1700 cat e salariul minim se poate? scolile si gradinitele private platesc mai bine? marirea salariilor la grămadă va dmface ca profesorii mediocri sa fie mai buni?

    1. Cei mediocrii se mulțumesc cu putin, neavând pretenții cu pregătirea lor, așa că au intrat in sistem pe locurile libere lăsate de cadrele didactice performante care nu erau motivate salarial. Dacă se negociază salarii decente, cei buni vor fi motivați să rămână în sistem.

  13. un prim grefier nu este un grefier debutant, ci un grefier cu experienta . un grefier debutant are 2600 lei salariu

    1. Tautologic înseamnă cu totul și cu totul altceva decât sensul folosit de autoare aici, care ne arată că lacunele sistemului de învățământ creează monștrii, ca ea.

      1. Pai, sa vedem:
        4 -6 ore la clasa plus 4-6 ore de pregatire pt ore: fise, materiale didactice, documentare; corectare teste si caiete.
        Si acesta este minimul pe zi.
        Mai sunt :
        -cursuri ( obligatorii)
        – consultatii cu parintii
        -sedinte cu parintii
        -consilii profesorale
        -consfatuiri pedagogice semestriale/ lunare
        -meditatii pt performanta sau recuperare a elevilor cu probleme
        – participare la concursuri si olimpiade
        -redactare planificari si diverse acte
        Cate ore vi se par ca sunt?
        Iar in concediu, participare la diverse examene( personale) sau in calitate de organizator/evaluator/supraveghetor

    1. Femeia asta este ministră cu creier de râmă că și tovarășul fost inspector din Sibiu W.J.K,actual președinte,cel cu ,,România Educată”.

  14. Nici macar atat,ma refer la salariul unui debutant. Grav este ca permitand atat de multe, oamenii din jur, au impresia ca trebuie sa ne permita sa protestam, atat de mult a coborat stima fata de profesori. Un parinte se plangea ca daca intram in greva, este nevoit sa ramana acsaa, prin urmare salariul ii va scadea si nu va avea cu ce plati activitatile extrascolare ale copilului. Nu se gandea ca si noi avem copii si poate ne numaram banii pentru cele necesare traiului. Am gradul I si an de an trec, impreuna cu elevii mei prin bacalaureat, promovamdu l cu note mari, si numar nenorocitul acesta de salariu zilnic. Camd aduc boli de la scoala, fiului meu, ca asta e alt aspect, ma ingrozesc stiind ca salariul mizerabil se duce intr o clipa, in urma unui episod de boala, si nu o data , de.multe ori aducem propriului copil,bolile copiilor nostri de la scoala. S a ajuns prea departe si este destul.

      1. Ce a scris doamna de mai sus e prea greu de înțeles ptr tine, Gică. De fapt ce cauți pe aici Gigi, dacă nu ai treabă? Ș dacă tot dai pe nedrept și nejustificat sfaturi despre gramatică, măcar dă-ți silința și scrie cu diacritice, litera majuscula la începutul propoziției.

  15. Scoateți gradația de merit! Intrați in grupul Gradația de merit, vă veți cruci!
    Edupedu, va voi trimite print screen-uri cu discuțiile de acolo, cu ofertele prezentate acolo, cu grila! Faceti-o publică, să vedeti ce cer, nimeni nu stie unde sa puna un document, multe activitățî făcute la clasă nu se incadrează în această grilă!
    Vă rog, scrieți un articol despre acest subiect, întocmirea dosarului pentru gradația de merit!

  16. Discutiile astea despre salarii sunt fara sfarsit atata timp cat nu au criterii de performanta, nici nu se tine seama de nr de ore prestate, etc…scuze profesorilor adevarati, care SIGUR nu sunt mai mult de 10% din numarul total…( si pot paria ca ei nu fac greve pt ca isi iubesc profesia si stiu ca victimele grevelor de acest fel sunt elevii)…A vorbi despre cresteri de salarii cand invatamantul se gaseste in HALUL asta…e jenant!!

    1. Pai da,faceți comparații doar cu bugetari bogați ca voi ,nu cu sclavii din “clasa muncitoare” !Comparați cu cate un șofer angajat cu bani multi de mafioți ca voi cu funcții politice…Dar de ce nu comparați cu inginerii care iau 4000 net dar la minim 160 ore lunar ,adică max 25 lei/ora.Voi ,faceți NIMIC pe la școală(fara nici un control,obiective) pe mult mai mult !Nu va e rușine ?Un debutant ia 2800 net:72 ore lunar(asta daca are normă întreagă de 18ore/săptămână ,dar nu prea)=39 lei/ora.Vreti mai mult !Nu va ajung atâtea luni de concediu platit /an ?Cine va mai produce băi in tara asta banii ?Avem școlile super dotate și rămăseseră salariile profesorilor in urma ?Ce tara de cretini !!Produceți doar analfabeți și vreți doar sa sifonați bugetul …Așa și aia din Sănătate ,din instituțiile de forță etc.Ajungem in Evul Mediu că vor fi bani doar de salarii și sclavii ăilalți ,puțini și prosti,nu vor putea sa va mai scoată nici salariile și pensiile,si o sa va încăierați între voi !

      1. Îmi este cât se poate de clar: nu te doare… Scrii niște aberații, nu știi despre ce este vorba, arunci niște cifre crezând că ești interesant, dar dumneata, de fapt, încerci să disimulezi o ură nemărginită față de cei pe care îi consideri cei mai mari “dușmani”, profesorii.
        Când te raportezi la cele 72 ore, încearcă să le dublezi, cel puțin. Când pomenești de lunile acelea de vacanță, încearcă să spui adevărul, iar crudul adevăr este că, în realitate, profesorii nu au mai mult concediu decât ceilalți angajați din România. În primul rând, după începerea vacanței de vară pentru elevi, profesorii vin în continuare la școală (unii au de prezentat diverse situații, alții supraveghează ori corectează la diferite examene sau vin la examinarea elevilor corigenți etc.).
        Cu cel puțin două săptămâni înaintea începerii noului an școlar, profesorii au obligația să vină la școală, iar munca prestată nu este deloc puțină
        Apoi, profesorii trebuie să urmeze anual niște cursuri de pregătire (de cele mai multe ori, plătite din buzunarele proprii), astfel că și acestea înseamnă cel puțin două săptămâni de “vacanță” . Timpul cheltuit de profesori pe la diferite olimpiade și concursuri (supraveghere, corectare, însoțirea elevilor) văd că nu îl cuantifici. De asemenea, observ că nu cuantifici nici măcar timpul cheltuit cu pregătirea suplimentară a elevilor care participă la concursuri și olimpiade școlare, ori, din fiecare clasă, cel puțin trei patru elevi participă la aceste testări ale cunoștințelor și aptitudinilor.
        Apropos, toate acestea nu sunt ore plătite.
        Despre partea de pregătire a lecțiilor și a materialelor ajutătoare pentru cursurile din ziua următoare, despre pregătirea și/sau corectarea testelor, dar și despre multe altele, văd că nu pomenești nimic. Dacă la mijloc este vorba de neștiință, fac eforturi și încerc să te înțeleg, dar totuși, ești prea virulent pentru unul care nu știe cu ce se mănâncă această profesie.
        Dacă cunoșteai toate acestea și totuși ai scris acele elucubrații, în cel mai fericit caz, te pot bănui de ticăloșie.
        Desigur, uneori, în pădure (în sistemul de învățământ) se găsesc și unele uscături, iar sistemul încearcă să elimine aceste secături…
        Oricum ar fi, constat că, din penumbra tastaturii și ceața spațiului virtual, enorm de mulți agramați, ageamii și frustrați își dau cu părerea despre ceea nu știu, dar cred că știu. Din propria-mi experiență știu că cei mai periculoși oameni sunt cei care cred…
        Asta se întâmplă când pe unii nu îi doare nicidecum.

    2. Sunt grade didactice, nu toti au gradul maxim!
      Nu exista nicaieri in lume diferentiere prin performanta la stat, noi chiar avem un spor de merit.
      Cred ca gradele didactice sunt suficiente pentru a diferenta profesorii intre ei, daca vor exista salarii decente va fi o concurenta mai mare.

  17. Asta trăiește in România? un profesor debutant ia in mana 2400 lei, nicidecum 2800…Femeia asta e paralele cu tot ce înseamnă invatamantul românesc…La sapa cu ea…👎👎👎👎👎👎

  18. 16 ore pe saptamana este norma si pentru debutant si pentru titular si pentru cel cu 30 de elevi in clasa si pentru cel cu 8 elevi in clasa si pentru cel ce preda matematica si pentru cel de desen,daca lucrurile stau asa atunci salariile trebuiesc echilibrate intre profesori in functie de performantele de la clasa.

  19. aia din justitie au un rol capital, ii scapa de puscarie pe politicieni, parlamentari, mafioti, de aia sunt platiti regeste, apoi din cauza stresului ies la 42 ani la pensie, iar profesorii ies de multe ori cu pioarele inainte.

  20. Nici pt profesorii cu experiență lucrurile nu stau mai bine…Mai mult,nici măcar acum nu este rezolvată vechea situație,când un coleg are dreptul la 16 ore săptămânal și pt că e rugat de director,prestează 18 ore săptămânal,dar diferența de la 16 la 18,adică 2 ore săptămânal,nu îi este remunerată nicicum…

    1. 16 ore pe saptamana este norma si pentru debutant si pentru titular si pentru cel cu 30 de elevi in clasa si pentru cel cu 8 elevi in clasa si pentru cel ce preda matematica si pentru cel de desen,daca lucrurile stau asa atunci salariile trebuiesc echilibrate intre profesori in functie de performantele de la clasa.

  21. Exista alte motivatii sa intrii in invatamant:
    – Sa ti se puna cutitul la gat la ora
    – Sa ajungi bataia de joc a derbedeilor
    – Sa iti bati joc de viitoarea ta familie sau sa te faci pustnic, ca altfel nu ai cum trai din acei bani s.a.m.d.

    Ministra Educatiei isi bate joc de profesori! Sa se duca invartindu-se cu motivatiile ei cu tot!

    1. Am si eu o intrebare, v-a obligat cineva sa va faceti profesor cand stiati cum sunt salariile? de ce nu profesati altceva, asa ca noi privatii care va platim aceste salarii. Oare vi se vor dubla si competentele cand o sa primiti bani mai multi?! in cazul multora nu merita nici macar cat au. Exista o vorba tare buna: daca nu-ti convine pleaca in alta parte. Simplu, doar ca va place sa faceti circ. Mi-e scarba cand citesc asemenea tampenii si groaza pt ca si copilul meu va merge la scoala.

      1. jalnic comentariul. eu nu sunt profesor dar nu gândesc ca domnia voastră. poate ar trebui să vă duceți copilul în altă țară să învețe carte și să plătiți acolo taxe și impozite

      2. mergand pe acest principiu, in cativa ani nu vor mai fi peofesori; pentru ca nimeni nu vrea sa se chinuie cu un salariu mizer. Prof de IT 2400 vs IT in companii 6000+

        1. De ce nu va faceți it iști? dacă dați exemplele astea
          Mulți sunt analfabeți dar bani vor
          Cum sa ai copii educați dacă profesori sunt repetenți
          Nu suntem departe de Grecia u de la stat erau salariile de 3 -4 ori mai mari decât în privat
          Nu mai spun de cadourile primite de profesori
          Dacă încep oamenii sa-și educe copiii acasă ce mai fac profesorii semianalfabeti
          ca nu au unde sa se mai angajeze .aici în învățământ este locul unde te poți angaja chiar dacă ești un prost

        2. nu îți face probleme, proful de IT o face doar din pasiune sau e prea comod să fac mai mult, și încă ceva sunt uni care nu ar face față în multinaționale

      3. Eu zic să-ți copilul acasă, să faci homeschooling. Cu atâta greață față de profesori, nu are rost să-ți ingrețoșezi și copilul.

      4. Stai linistit ca vom pleca dar pana atunci avem tot dreptul sa facem greva, atat timp cat am ocupat un post printr-un concurs national.

      5. Sincer mi-as dori ca profesorii sa își dea demisia în masa. Sa caute altceva de lucru dacă nu le convin salariile!
        Iar pe dvs nu va obliga nimeni sa va dați copilul la școala publica, asa ca nu aveți de ce sa fiți asa scarbita. Doar aveți alternativa privata.

      6. @Euy
        WOW! Dar cine te obliga să-ți duci copilul la școală?! Fă-i home schooling și tine-l acasă!
        Fiecare este liber să-și evalueze munca la propria valoare, inclusiv și mai ales cei care lucrează în învățământ.
        Cu siguranță, sunt lucruri care ar trebui îmbunătățite, dar nu înseamnă să le negam dreptul la grevă și la un salariu mai bun.
        Și noi “privații” (eu lucrând într-o multinațională) nu le plătim salariile, noi plătim taxe, ceea ce este o mare diferență.
        Romania și românii ar trebui să înțeleagă că fundația unei națiuni este educația și un popor fără educație este sortit îndobitocirii și robirii!

  22. Eu am 16 ani titular 15-20 ani si am 2800. Asta viseaza cai verzi pe pereti 2800 la debutant.

    1. Este greu de crezut ca se va mari vreun salariu pana se aplica noua lege a salarizarii. Singura solutie ar sa ne scuteasca de impozit in anul 2023, altfel am castiga cu 10% mai mult fara a primi marire. Dupa vedem la anul daca se tin de cuvant cu grila salarizarii.

  23. Poate la intalnirea de maine, sindicatele vin cu fluturasi de salarii pe care ii primesc debutantii. Putini debuntanti au dirigentie si ore in plus!

    1. As dori sa vedeti ce salarii are si personalul didactic auxiliar si nedidactic. Observ ca despre salariile noastre nu se vorbeste.

      1. De personalul nedidactic ce să se vorbească noi suntem bătaia de joc a elevilor cu un salariu de nimic iar despre elevi ce să vă zic nu am cuvinte ce educație au.

        1. Stimata doamna ministru, NU mai dezinformați!
          Un “angajat” in justiție ( spuneti exact ce fel de angajat, dacă tot va pricepeți) un grefier de la un parchet de sector din Bucuresti, adică eu), câștiga sub 5000 de lei net, după 9 ani de munca!
          Face serviciul de permananta, adică asigura urgentele ( arestări, rețineri, etc) 24 de ore din 24 de ore, inclusiv de Crăciun, 1 Ianuarie, Paste, mereu e cineva la munca in zilele astea de sărbătoriri legale, plus in Weekend, motiv pentru care nu se poate pleca din localitate când ești de permananta, la instante, ședințele de judecata sunt durează si 8 ore non-stop, s.a.m.d.
          E revoltător salariul cadrelor didactice, intr-adevăr, dar nu e frumos sa “loviți” in alte categorii profesionale și mai ales, sa dezinformați!
          Comparația domeniului dvs. cu domeniul justiției este desueta!
          Tin sa precizez ca părinții mei sunt profesori, sunt solidara cu acest protest și sper sa obțineti revendicările solicitate, intr-adevăr salariile și pensiile sunt f mici, dar va rog nu mai dezinformați!

    2. Au salariul pe care îl merită. Asta atâta timp cât dorm pe catedră și acceptă implicit să fie batjocoriți de elevi.Dar se vede și din comentariile de aici ale cadrelor didactice ce nivel au când scriu cu greșeli.Parcă unii din profesorii de până în 1989 aveau altă anvergură și altă prestanță.Mai existau și excepții -in profesor de matematică de țară de dinainte de 1989 care când ajungea la vreo problemă ce îl depășea avea soluția -lăsa problemă pentru alții.

      1. Au salariul pe care îl merită. Asta atâta timp cât dorm pe catedră și acceptă implicit să fie batjocoriți de elevi.Dar se vede și din comentariile de aici ale cadrelor didactice ce nivel au când scriu cu greșeli.Parcă unii din profesorii de până în 1989 aveau altă anvergură și altă prestanță.Mai existau și excepții -un profesor de matematică de țară de dinainte de 1989 ,care când ajungea la vreo problemă ce îl depășea, avea soluția -lăsa problemă pentru alții.

        1. Te-ai trezit și tot dormeai…
          Punctual:
          Nu doarme nimeni, stai liniștit, poate elevii. Apoi mergi o zi la catedra într-o școală de oraș și expune apoi aici metodele prin care te-ai impus…
          Greșelile apar involuntar datorita autocorectiei tastaturii telefonului, cu toată vigilenta utilizatorului, mai ales daca nu are vederea prea buna.
          Cat despre profesorii de dinainte de ’89, normal că se impuneau, nu îndrăznea nimeni sa le conteste metodele (chiar și bătaia).
          Părinții de acum se duc cu reclamații la inspectorat și daca nu face nimic acel cadru didactic (daca “odorul” i-a mințit, iau tot de bun, fara sa verifice realitatea).
          P.S. Nu lucrez în învățământ, ci într-o instituție și M.A.I. hulită și nedreptățită…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aplicaţia chineză TikTok “reprezintă un risc de contraspionaj”, acuză doi senatori americani, care cer analizarea riscurilor de securitate ale aplicației populare și printre adolescenții din România

Doi influenţi senatori americani au cerut joi administraţiei americane să analizeze ameninţările pe care le-ar putea reprezenta aplicaţia chineză de video sharing TikTok, populară în rândul adolescenţilor din SUA, temându-se…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pe fondul creșterii îngrijorătoare a cazurilor / Va fi derulată o campanie de informare a părinților privind programul de vaccinare

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, marți seara, în contextul unei “creșteri îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de…
Vezi articolul

CLASAMENT Babeș Bolyai – cele mai multe apariții printre universitățile românești, în rankingul global Times Higher Education după domenii de studiu – 2024 / Instituțiile din România – mai multe apariții, dar majoritatea fie stagnează, fie au rezultate mai slabe ca anul trecut

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca înregistrează cele mai multe apariții, în rândul universităților românești, în rankingul Times Higher Education după domenii de studiu – 2024, dat publicității joi. Reputatul clasament internațional…
Vezi articolul