Apel la autonomie pentru școli al ministrei demisionare a Educației din Franța, Nicole Belloubet. În conferința tradițională de presă dinaintea începerii anului școlar luni, 2 septembrie, Belloubet, la prima și ultima astfel de ieșire de toamnă cu jurnaliștii, a transmis că din perspectiva ei „trebuie să avem încredere în profesori, să dăm libertate inițiativelor pedagogice”.
- Edupedu.ro a transmis LIVETEXT declarațiile de la conferința de presă de la ora 11:00. Printre noutățile anunțate de ministra Nicole Belloubet – rescrierea programelor școlare la Franceză și Matematică pentru grădiniță și clasele P-II și pilotarea în 200 de școli a interzicerii telefoanelor pentru elevi.
„Un euro investit în educație e pentru viitorul țării care investește acel euro. Școala simbolizează prezența de manieră principală a serviciului public în teritoriu. Asta ne obligă să stabilim legături strânse cu teritoriul, să avem dialoguri strânse cu aleșii [locali], să vedem evoluții în rural”, a explicat în conferința de marți Nicole Belloubet, în funcție din februarie de la investirea Guvernului Gabriel Attal, și el fost ministru al Educației.
„Pentru a lupta împotriva răutăților din societate, trebuie să avem încredere în profesori. În echipele pedagogice. Trebuie să dăm libertatea inițiativelor pedagogice. Cred că sistemul nostru este prea „șef” peste școli. După mine, autonomia școlilor trebuie încurajată, să se plieze pe zona lor [N. Red. geografică] și pe publicul pe care îl servesc”, a continuat Belloubet în conferință.
- De altfel, profesoara universitară și fostă ministră a Justiției a contestat în trecut centralizarea impusă școlilor.
„Școala e un sanctuar, v-am mai zis, inviolabil, trebuie protejat contra agresiunilor. (…) În sânul școlii, elevii trebuie să se emancipeze, să aibă spirit critic. Nu am fost niciodată mai puternici decât lucrând colectiv. Nu am mai fost vreodată atât de puternici decât dacă mergem pe un drum al coerenței – de buget, de alegeri educative. Sunt ambiții de continuitate pentru școala din Republică. Înseamnă să acceptăm critici și reflecții asupra sistemului și asupra practicilor noastre”, a mai declarat Belloubet.
Educația din Franța se află pentru prima dată în istorie fără ministru plin înainte de începerea cursurilor elevilor. G4Media.ro a scris luni despre criza politică din Franța care se adâncește, după ce președintele Macron a respins un guvern al stângii care vrea destituirea șefului statului. După alegerile din iulie, Macron nu a inițiat niciun fel de consultări, pentru a asigura o stabilitate pe timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. Noi discuții au început marți, conform G4Media.
2 comments
Problema ‘mnei Belloubet este ca ea a fost um ministru opresiv si a generat opresivitate in sistemul edu din France.
Edupedu a fost azi pe felie cu Franta. Bravo tinerilor !