Ministra Educației, despre solicitările profesorilor cu note peste 7 la Titularizare, care repetă concursul și nu au post: Nu se poate, proba diferă de la un an la altul. Nu există concursuri în sistemul public la care să te înscrii cu notele din anii trecuți

403 vizualizări
Foto: © Yanmingzhang | Dreamstime.com
Profesorii cu note peste 7 la titularizare, care le permit să se angajeze cu contrat pe perioadă nedeterminată în școlile din România, dar care nu au posturi și repetă concursul an de an, nu se pot înscrie la mobilitate cu o notă mai bună din anii trecuți pentru că „proba diferă de la un an la altul”, susține ministra Educației, Ligia Deca.

Oficialul a comentat miercuri seară la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, moderată de jurnalista Diana Dumitrașcu, situația profesorilor suplinitori cu note peste 7 la concursul național de titularizare, care i-au cerut în repetate rânduri în acest an, încă din primăvară, să poată alege un post cu o notă din anii trecuți și să nu fie nevoiți să repete anual concursul.

Deca a vorbit în aceste condiții despre faptul că „nu există, din știința mea, alte concursuri în sisteme publice unde să te poți înscrie cu nota de la concursul anterior”. În același timp, în mod contrariu, metodologia de ocupare a posturilor în Educație aprobată de Ministerul pe care îl conduce permite într-o etapă ulterioară participarea la repartizare, pe posturi de suplinitori, a candidaților cu note de peste 7 din ultimii 6 ani și cu note de peste 5 obținute în ultimii 3 ani.

Moderatoare:Apropo de titularizare, v-au cerut în vară profesorii care au luat peste șapte la titularizare să se păstreze nota lor, examenul lor, să nu mai fie nevoiți să susțină din nou acest examen”.

Ligia Deca: „Nu se poate, acolo este o decizie a Curții Constituționale care vorbește despre faptul că este un concurs public anual, care înseamnă că toți candidații trebuie să susțină aceeași probă. Proba diferă de la un an la altul și atunci nu putem să utilizăm rezultate ale examenul de titularizare din anii anteriori pentru un concurs care se desfășoară în anul respectiv.

Nu există, din știința mea, alte concursuri în sisteme publice unde să te poți înscrie cu nota de la concursul anterior. Deci, în acest context, așa cum știm, deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, general obligatorii. O aplicăm. Nu avem cum să revenim asupra acestui punct. Știu că au fost diferite voci, petiții în acest sens. Nu avem cum să mergem pe altă variantă”.

Cel mai recent, pe 25 august, un grup de profesori suplinitori au trimis o scrisoare către ministra Educației, Ligia Deca, cerând să nu susțină din nou concursul de Titularizare odată ce au obținut note peste 7. Textul a fost transmis și redacției Edupedu.ro. Profesorii semnatari ai scrisorii acuză și că nu sunt posturi din cauză că profesorii titularii primesc ore suplimentare în regimul „plata cu ora”.

În scrisoarea adresată ministrei Ligia Deca, profesorii subliniază în repetate rânduri că speră că nu va fi un demers „ignorat și de această dată”. Scrisoarea vine după un text asemănător al „grupului de profesori suplinitori” despre care Edupedu.ro a scris pe 12 august, după o petiție online Declic de la finalul lunii iulie semnată de peste 6.000 de persoane și mai multe memorii ale profesorilor angajați pe durata viabilității postului.

Informații de context. La mijlocul lunii iunie, Edupedu.ro a scris despre ministerul Educației care nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns semnat de secretarul de stat Sorin Ion pentru învățământul preuniversiar, pentru memoriile mai multor profesori, instituția nu a găsit vreo soluție pentru cererea cadrelor didactice și care „să nu contravină ordinii normative constituționale”.

  • Cu alte cuvinte – prin modalitatea deja prevăzută de lege, după cum se arată în explicațiile secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion (PNL), trimise în Parlament la solicitarea senatoarelor Laura Georgescu și Liliana Sbîrnea (PSD).

Foto: © Yanmingzhang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
„Nu vrem succes, vrem deblocarea posturilor din învățământ”, reacționează un profesor la postarea Ligiei Deca în care la urează succes participanților la Titularizare 2024: În județul Suceava, în ultimii 7 ani, nu s-a scos niciun post titularizabil la limba și literatura română

1 comment
  1. E imposibil ca profesorii titulari să primească ore la plata cu ora, iar ceilalți amărâți să nu-si poată face nici măcar norma. E cea mai mare bătaie de joc. De asemenea, pensionarii, cum pot beneficia și de pensie și de salariu?? Ar trebui interzise aceste ilegalități. Unii au totul iar alții nimic. E o bătaie de joc la adresa celorlalți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PISA 2022 Elevii care au avut profesori care i-au susținut au obținut un scor mai mare cu 20 de puncte, ceea ce înseamnă un an școlar, spune Andreas Schleicher, expert OECD / „Când ai 15 ani, ultimul loc în care ești fericit este școala, deși acolo ca elev petreci cel mai mult timp”

Relația profesorului cu elevul este extrem de importantă asupra rezultatelor învățării, reiese din rezultatele PISA 2022. “Elevii care au profesori care îi susțin, pe care îi simt aproape, că le…
Vezi articolul

Iohannis despre moartea copilului de 3 ani căzut în fosa septică a școlii: ”Dureroasă și revoltătoare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019”

Preşedintele Klaus Iohannis consideră “dureroasă şi revoltătoare” tragedia din judeţul Iaşi, unde un copil de 3 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei…
Vezi articolul

Cadrele didactice din Palatele și Cluburile copiilor nu vor deveni personal auxiliar în grădinițe, școli și licee cu deficit de personal, spune ministrul Educației: Foarte eronate informațiile / Voi susține desfășurarea de activități extracurriculare și extrașcolare în aceste instituții

Voi susține desfășurarea de activități extracurriculare și extrașcolare în Palatele și Cluburile copiilor, scrie ministrul Educației Monica Anisie pe pagina sa de Facebook, infirmând astfel informațiile publicate pe internet despre…
Vezi articolul