Ministra Educației, despre solicitările profesorilor cu note peste 7 la Titularizare, care repetă concursul și nu au post: Nu se poate, proba diferă de la un an la altul. Nu există concursuri în sistemul public la care să te înscrii cu notele din anii trecuți

25.216 vizualizări
Foto: © Yanmingzhang | Dreamstime.com
Profesorii cu note peste 7 la titularizare, care le permit să se angajeze cu contrat pe perioadă nedeterminată în școlile din România, dar care nu au posturi și repetă concursul an de an, nu se pot înscrie la mobilitate cu o notă mai bună din anii trecuți pentru că „proba diferă de la un an la altul”, susține ministra Educației, Ligia Deca.

Oficialul a comentat miercuri seară la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, moderată de jurnalista Diana Dumitrașcu, situația profesorilor suplinitori cu note peste 7 la concursul național de titularizare, care i-au cerut în repetate rânduri în acest an, încă din primăvară, să poată alege un post cu o notă din anii trecuți și să nu fie nevoiți să repete anual concursul.

Deca a vorbit în aceste condiții despre faptul că „nu există, din știința mea, alte concursuri în sisteme publice unde să te poți înscrie cu nota de la concursul anterior”. În același timp, în mod contrariu, metodologia de ocupare a posturilor în Educație aprobată de Ministerul pe care îl conduce permite într-o etapă ulterioară participarea la repartizare, pe posturi de suplinitori, a candidaților cu note de peste 7 din ultimii 6 ani și cu note de peste 5 obținute în ultimii 3 ani.

Moderatoare:Apropo de titularizare, v-au cerut în vară profesorii care au luat peste șapte la titularizare să se păstreze nota lor, examenul lor, să nu mai fie nevoiți să susțină din nou acest examen”.

Ligia Deca: „Nu se poate, acolo este o decizie a Curții Constituționale care vorbește despre faptul că este un concurs public anual, care înseamnă că toți candidații trebuie să susțină aceeași probă. Proba diferă de la un an la altul și atunci nu putem să utilizăm rezultate ale examenul de titularizare din anii anteriori pentru un concurs care se desfășoară în anul respectiv.

Nu există, din știința mea, alte concursuri în sisteme publice unde să te poți înscrie cu nota de la concursul anterior. Deci, în acest context, așa cum știm, deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, general obligatorii. O aplicăm. Nu avem cum să revenim asupra acestui punct. Știu că au fost diferite voci, petiții în acest sens. Nu avem cum să mergem pe altă variantă”.

Cel mai recent, pe 25 august, un grup de profesori suplinitori au trimis o scrisoare către ministra Educației, Ligia Deca, cerând să nu susțină din nou concursul de Titularizare odată ce au obținut note peste 7. Textul a fost transmis și redacției Edupedu.ro. Profesorii semnatari ai scrisorii acuză și că nu sunt posturi din cauză că profesorii titularii primesc ore suplimentare în regimul „plata cu ora”.

În scrisoarea adresată ministrei Ligia Deca, profesorii subliniază în repetate rânduri că speră că nu va fi un demers „ignorat și de această dată”. Scrisoarea vine după un text asemănător al „grupului de profesori suplinitori” despre care Edupedu.ro a scris pe 12 august, după o petiție online Declic de la finalul lunii iulie semnată de peste 6.000 de persoane și mai multe memorii ale profesorilor angajați pe durata viabilității postului.

Informații de context. La mijlocul lunii iunie, Edupedu.ro a scris despre ministerul Educației care nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns semnat de secretarul de stat Sorin Ion pentru învățământul preuniversiar, pentru memoriile mai multor profesori, instituția nu a găsit vreo soluție pentru cererea cadrelor didactice și care „să nu contravină ordinii normative constituționale”.

  • Cu alte cuvinte – prin modalitatea deja prevăzută de lege, după cum se arată în explicațiile secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion (PNL), trimise în Parlament la solicitarea senatoarelor Laura Georgescu și Liliana Sbîrnea (PSD).

Foto: © Yanmingzhang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
„Nu vrem succes, vrem deblocarea posturilor din învățământ”, reacționează un profesor la postarea Ligiei Deca în care la urează succes participanților la Titularizare 2024: În județul Suceava, în ultimii 7 ani, nu s-a scos niciun post titularizabil la limba și literatura română

13 comments
  1. IEȘIȚI IN STRADĂ. IEȘIȚI IN STRADĂ. IEȘIȚI IN STRADĂ!!! PENTRU ATÂTEA ANACRONISME SI IMBECILITATI merită să IEȘIȚI în stradă, nu numai pentru salarii… Dacă veți avea UNITATE ÎNTRE VOI, CONSTANTĂ, OBIECTIVĂ și dacă faceți constant demersuri și luați atitudine, pentru această problemă a examenelor repetate, pentru discipline inutile, pentru programe stufoase, pentru sminteala simulărilor stupide, pentru pentru pentru … în final anacronicii aceia monstruosi din ministerul acela încremenit vor trebui să cedeze. Atrageți de partea voastră părinții, fiți lucizi și bine intenționați pentru COPIII care sunt victimele acestui sistem. Numai atunci VEȚI
    REUȘI !!!

  2. Mi se pare halucinant ca dna ministru nu știe că de ani de zile profesorii care iau nota peste 7 intr-un an merg 3 ani cu acea nota și ocupa post în învățământ, în timp ce posturile sunt ținute la blat și nu sunt scoase la titularizare, în timp ce tinerii doresc sa între în învățământ, dar nu au loc de legea miniștrii care tine pensionarii titulari pina la 70 de ani. Doamna ministra, pe ce planeta trăiți, doamna? Sigur conduceți ministerul de pe alta planeta. Rusine!

    1. Sunt multe erori intenționate ale politicienilor și am impresia tot mai clară că doamna ministru habar nu are în legătură cu problema Titularizării și Concursului cu pricina. Ceea ce spune nu explică și nu lămurește nimic ci îmbâcsește și mai mult creierele tuturor. Și e lamentabil că există colegi în sistem care doresc să se continue ceea ce nu este corect doar pentru că au trecut prin aceeași greșeală. Egoismul și interesul personal nu aduc nimic bun, în schimb tocmai educația românească se autodistruge lent, tocmai bună pentru a fi înlocuită în vreo 10 ani maxim, de AI în loc de profesori. Nu ar fi de mirare. Căci oricum, tinerii vor fi scârbiți având nota lor de 10 la Concursul de titularizare prin care merg pe un post veșnic temporar dând examenul la nesfârșit, vor fi din ce în ce mai puțini, iar cei care acum sunt pensionari, nu vor mai fi.

  3. Este o adevărată bătaie de joc pentru tinerii profesori! Nu așa atrag tinerii în sistem, de fapt ii îndepărtează! Se plâng că nu sunt suficiente cadre didactice calificate, că nu sunt tinerii atrași de a devenii profesori și decidenții politici nu fac altceva decât să promoveze incompetenta menținând de foarte multe ori la catedra, profesori blazați, plictisiți, care nu ii interesează decât salariul și asta doar pentru ca sunt titulari!!!

  4. Foarte bine că nu se poate…așa cum nici la noi nu s-a putut în urmă cu zece ani, cand ne-am titularizat,cerând și noi asta la vremea respectivă,la alții de ce sa se poată?

  5. De atâta timp se discută problema asta, se fac petiții, se propun soluții, iar ministrul iese acum și declară candid, ca și cum acum aude prima dată de suplinitorii veșnic în examen: “Nu se poate!”. Atât. Subiect închis.

  6. O comparație stupidă cu examenul dat de alți bugetari! Dar ce? Care bugetari mai dau examen anual pentru același concurs de ocupare a unui loc de muncă? Povești inutile….

  7. E imposibil ca profesorii titulari să primească ore la plata cu ora, iar ceilalți amărâți să nu-si poată face nici măcar norma. E cea mai mare bătaie de joc. De asemenea, pensionarii, cum pot beneficia și de pensie și de salariu?? Ar trebui interzise aceste ilegalități. Unii au totul iar alții nimic. E o bătaie de joc la adresa celorlalți.

    1. Pensionarii din învățământ ar trebui sa plece acasă și să și mănânce pensia ,sa lase profesorii tineri să câștige o bucată de pâine în țara asta.Au nevoie și ei de un loc de muncă ,de un venit pentru a și întemeia o familie.

    2. Nu stiu daca educatia ar fi singurul domeniu unde s-ar obtine post pe baza mediei la examenul de anul trecut, dar stiu sigur ca educatia e singurul domeniu unde se dau examene inutil, a se vedea examenul de titularizare, unde nu se poate obtine post titularizabil, la unele materii, nici cu nota 10, sau bacul la competente, care e fix un examen inutil, care nu are nici valoare, nici importanta, nici semnificatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Comisia pentru curriculum din școli. Propunerea unor activități remediale și consilierea profesorilor în procesul de elaborare a planificării și proiectării didactice sunt atribuții ale acestei comisii, potrivit ROFUIP 2024 / Lista completă a atribuțiilor

Consilierea profesorilor în procesul de elaborare a planificării și proiectării didactice și analizarea periodică a performanţelor şcolare ale beneficiarilor primari și propunerea, după caz, a unor activități remediale sunt atribuții…
Vezi articolul

Ministerul fondurilor europene a anunțat că a doua tranșă din banii pentru tichetele educaționale pentru rechizite a fost virată în octombrie / Părinții spun că abia miercuri, 23 noiembrie, au intrat banii pe carduri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunța pe 9 noiembrie că “în luna septembrie au fost încărcate cu ajutorul de 500 de lei cardurile deja existente, pentru beneficiarii nou eligibili…
Vezi articolul