Ministra Deca, despre întârzierile în adoptarea măsurilor anti-hărțuire sexuală: Un proiect de HG așteaptă adoptarea unei legi în Parlament / Regulamentul-cadru al comisiilor de etică va detalia cum se poate face autosesizarea în astfel de cazuri / „Ne gândim să acordăm finanțare” pentru formarea cadrelor didactice

0 vizualizări
Photo © Designer491 | Dreamstime.com
Parlamentul este așteptat să adopte un proiect de lege care să permită procesarea sesizărilor anonime, iar după ce acest proiect va fi adoptat va „ se poate trece la adoptarea în Guvern a modificării Hotărârii de Guvern” de anul trecut referitor la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale. Așa a explicat ministra Ligia Deca traseul legislativ al măsurilor anti-hărțuire în universități și școli, întrebată fiind, în briefingul de presă de după ședința de guvern de miercuri, în legătură cu întârzierile înregistrate în acest sens.

Totodată, ea a precizat că, în regulamentul-cadru de organizare și funcționare comisiilor de etică din universități, ce urmează să fie adoptat după o prelungire a perioadei de consultări, „detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universități”, atunci când apar suspiciuni de abuz.

  • În regulamentul respectiv, „detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universități dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media. Fiecare comisie de etică a universității să poată să ia măsuri în consecință. Însă ca să putem modifica tot ce ține de legislație secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime”, pentru care este nevoia adoptării proiectului de lege în parlament, a spus ea.

Ministra s-a declarat convinsă „că Parlamentul va urgenta adoptarea sa pentru că este o chestiune de urgență socială”.

Totodată „Ne gândim să acordăm finanțare centrală pentru formarea personalului didactic în universități, pentru ca ei să înțeleagă foarte bine care sunt limitele comportamentelor permise”, a mai sus Ligia Deca.

Declarațiile Ligiei Deca pe această temă, în briefingul de presă:

Întrebare: Premierul a anunțat că într-o săptămână ar urma să fie gata o modificare în acest sens. A fost, într-adevăr, aprobat un proiect de lege care merge în Parlament, dar care încă nu a fost introdus în procesul legislativ, să intre în dezbatere. Și avem o hotărâre de Guvern care încă nu a trecut de Executiv. Ce se întâmplă mai exact, de ce nu este o grabă în acest sens?

Ligia Deca: Există o grabă. Noi, la Ministerul Educației, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Național a Rectorilor, Comisia de Etică și Management Universitar și toate federațiile studențești, tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare. Primul este proiectul de lege pe care l-ați amintit, care prin modificarea Ordonanței 27/2000 permite primirea și procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la adoptarea în Guvern a modificării Hotărârii de Guvern 970, care vizează extinderea aplicabilității metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă și către relațiile între elevi, studenți și cadre didactice. Totodată, noi lucrăm, în funcție de modificarea la Ordonanța 27, la modificări pe legislația specifică educației.

Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcționare al comisiilor de etică din universități, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universități dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media. Fiecare comisie de etică a universității să poată să ia măsuri în consecință. Însă ca să putem modifica tot ce ține de legislație secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime. (…)

Întrebare: Astăzi au fost făcute noi percheziții în cazul profesorului Bulai de la SNSPA. Mai mulți studenți și asociații de studenți spun că ar fi nevoie și de măsuri de prevenire pentru că astfel de cazuri să nu se mai repete pe viitor. Ați identificat alte proiecte pe care le puteți derula, în perioada următoare?

Ligia Deca: Da, așa cum spuneam, am avut mai multe întâlniri, chiar, cu reprezentanții federațiilor studențești. Am și participat la o adunare generală, la Suceava, la Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, unde am discutat pe larg propunerile lor. Fiecare universitate va trebui să ia măsuri de prevenire, prin informarea a ceea ce înseamnă comportamente nedorite și care sunt sancțiunile. Ne gândim, de asemenea, să acordăm finanțare centrală pentru formarea personalului didactic în universități, pentru ca ei să înțeleagă foarte bine care sunt limitele comportamentelor permise. Și, de asemenea, așa cum spuneam, vom opera modificări imediat ce Parlamentul adoptă modificare a Ordonanței 27, în așa fel încât în tot ce ține de legislația specifică educației, codul-cadru de etică și regulamentul comisiilor de etică din universități să poată fi procesate și sesizările anonime și să se poată urma tot arealul de măsuri pe care îl avem cuprins în Hotărârea de Guvern pentru prevenirea acestor situații.

De asemenea, colaborăm foarte bine cu colegii de la Ministerul Justiției, de la Ministerul Afacerilor Interne pentru a exista o rezolvare rapidă și în plan administrativ – ce pot face universitățile în ceea ce privește raporturile de muncă, dar și ce se întâmplă în zona penalului, cum transmitem toate suspiciunile de comportamente care intră în sfera codului penal rapid pentru soluționare, către poliție, către procurori. (…)

Întrebare: Ați spus că în scurt timp veți adopta noi reglementări secundare, astfel încât comisiile de etică să se poată autosesiza. Ce ar putea să facă după ce se autosesizează în urma unor cazuri?

Ligia Deca: E o procedură de analiză a cazului, analizează dovezile care li se aduc în atenție, pot audia diferite persoane, după care ajung la o concluzie și recomandă niște sancțiuni. Există în codul-cadru de etică o serie de sancțiuni, care merg de la avertisment până la suspendarea din activitatea didactică, până la desfacerea contractului de muncă, așa cum am văzut că s-a întâmplat.

Întrebare: În când în cât timp veți da această nouă…?

Ligia Deca: În cel mai scurt timp. A fost un ordin de ministru pentru regulamentul comisiilor de etică. Deja autosesizarea este prevăzută în legea învățământului superior. Am prelungit perioada de dezbatere publică tocmai la solicitare a actorilor din educație, care, în lumina cazurilor foarte mediatizate, și-au dorit să adaptăm acest regulament cât mai bine în așa fel încât să prevenim cazurile de care, din păcate, am luat cu toții la cunoștință.

Întrebare: Spuneați că aveți nevoie de adoptarea în Parlament a proiectului de lege pentru sesizările anonime. Când va fi adoptat acesta

Ligia Deca: Sunt convinsă că Parlamentul va urgenta adoptarea sa pentru că este o chestiune de urgență socială. Eu cred că avem nevoie să avem toate măsurile la dispoziție pentru a preveni și adresa astfel de cazuri.”

Citește și:
UPDATE Fostul profesor Alfred Bulai de la SNSPA a fost reținut în urma perchezițiilor
Sesizările anonime vor fi permise în cazuri de hărțuire sexuală, cazuri ce vor fi semnalate organelor de urmărire penală – primele măsuri de schimbare a Legii, inițiate de Guvern / Ce spune proiectul de modificare a regimului petițiilor, care să permită reclamațiile anonime

Photo © Designer491 | Dreamstime.com  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Cîmpeanu propune public unei companii private să îi testeze pe toți elevii din clasele I-XI, fără cei de-a VIII-a, la limba română, matematică și istorie, cerându-le partenerilor sociali să discute în câteva ore ordinul de ministru care prevede asta. Testarea „pilot” s-ar face prin parteneriat, nu prin licitație publică, în perioada 30 mai-10 iunie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu o propunere pentru evaluarea standardizată digitală, „pentru început la nivel pilot pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele…
Vezi articolul

Liceele tehnologice în care elevii vor susține examenul de certificare sunt stabilite până pe 31 ianuarie / Elevii cu deficiențe pot beneficia de mărirea cu 15 minute a timpului destinat susținerii proiectului, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Unitățile de învățământ în care absolvenții învățământului liceal, filiera tehnologică, vor susține examenul de certificare a calificării, sunt stabilite până cel târziu la data de 31 ianuarie, potrivit unui ordin…
Vezi articolul

Primele manuale câștigătoare la licitația din 2023 a Ministerului Educației / Horia Corcheș, profesor, autor: Manualul de Limba și literatura română clasa a VI-a a primit punctaj maxim, am pus accent pe dezvoltarea gândirii critice, sarcini care încurajează elevii să analizeze diferite situații de comunicare și să-și formuleze propriile opinii (P)

Profesorii își pot alege deja manuale pentru anul școlar 2023-2024. Ministerul Educației a încheiat licitația pentru o parte dintre acestea, urmează să fie și altele anunțate. Din 11 iulie se…
Vezi articolul