Mai multe materiale și mesaje publicate de Ligia Deca, ministru al Educației și candidată în alegerile parlamentare pe listele PNL Vâlcea pentru Senat, poartă codul electoral alocat de Autoritatea Electorală Permanentă, prin care candidații trebuie să declare propaganda electorală online. Printre aceste materiale se numără și unele realizate în școli și grădinițe, deși Legea învățământului preuniversitar interzice propaganda politică în școli.
Alte materiale ale Ligiei Deca, prezentate drept propagandă, fac trimitere la întâlniri cu profesori și părinți în județul unde candidează, dar și la activitățile sale de ministru, desfășurate la Ministerul Educației.
Ligia Deca, ministru în Guvernul României, declară, astfel, drept propagandă electorală activități pe care și le poate asuma ca demnitar în funcție, dar și lucruri vădit electorale: codul electoral AEP apare și pe imagini cu ea în școli sau grădinițe, și în mesaje în care apare în exercițiul funcției, semnând documente sau participând la diverse întâlniri, la Ministerul Educației.
Participanții la campania electorală trebuie să folosească astfel de coduri atunci când desfășoară acțiuni de propagandă online. Potrivit Ghidului finanțării campaniei electorale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024:
- Art. 4. (6) La data înregistrării la Autoritatea Electorală Permanentă, mandatarul financiar coordonator primeşte un cod unic de identificare al partidului politic, alianţei politice, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau al candidatului independent, după caz, care va fi imprimat pe materialele de propagandă electorală ce vor fi produse şi utilizate în campania electorală aparţinând partidului politic, alianţei politice, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau candidatului independent pe care îl reprezintă, respectiv pe afişe electorale, publicitate în presa scrisă şi broşuri, pliante şi alte materiale tipărite. Materialele de propagandă electorală online vor conține codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă.
Codul aferent Partidului Național Liberal apare în mai toate mesajele publicate de Ligia Deca pe Facebook, chiar dacă ele nu sunt în mod evident mesaje de campanie. Printre cele care poartă codul electoral se numără și întâlniri cu elevi, profesori sau părinți, inclusiv mai multe desfășurate în unitățile de învățământ.
Or, potrivit Legii învățământului preuniversitar 198/2023, propaganda politică este interzisă în unitățile de învățământ:
- „Art. 11 (1) În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.
Or, Ligia Deca, membru al guvernului, prezintă sub „Cod AEP 11240002”, cod alocat pentru campania electorală, mesaje ce prezintă acțiuni precum:
Activități împreună cu școala / Concursul școlar județean „Posada 1330”, desfășurate la Perișani, Vâlcea, unde și-a făcut selfie cu eleve, la sfârșitul săptămânii trecute:
O întâlnire cu profesorii din Horezu, Vâlcea, la sfârșitul săptămânii trecute:
O vizită la o grădiniță, unde s-a fotografiat cu copii, în Râmnicu Vâlcea, tot la sfârșitul săptămânii trecute:
O vizita la o școală profesională din Râmnicu Vâlcea, unde s-a întâlnit cu elevi pe care i-a inclus în materialul declarat a fi de propagandă electorală
O întâlnire cu reprezentanți ai părinților elevilor din școli – Râmnicu Vâlcea:
Pe lângă acestea, Ligia Deca a prezentat drept elemente de propagandă mai multe activități desfășurate la Ministerul Educației, la care a participat în calitate de ministru:
- Semnarea unui parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, pe tema educației media
- O întâlnire, tot la Ministerul Educației, cu William D. Magwood, director al Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE
- Participarea la conferința internațională „20 de ani de la Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România – Elie Wiesel”
- O întâlnire, tot la minister, cu reprezentantele comunității Aspire pe tema programului de formare DataMathLab
Context:
În primăvară, în campania pentru alegerile locale, însăși Ligia Deca le transmitea inspectoratelor o circulară prin care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.
Între timp, ea a devenit candidat pentru Senat și, acum, se implică fățiș în campania electorală, inclusiv prin manifestări desfășurate în școli – după cum Edupedu.ro a scris aici.