Ministra-candidată Ligia Deca marchează drept propagandă electorală materiale online realizate în grădinițe și școli, la întâlniri cu profesorii și directorii / Propaganda politică este interzisă în unitățile de învățământ

2.427 de vizualizări
Foto: captură Facebook.com/Ligia Deca
Mai multe materiale și mesaje publicate de Ligia Deca, ministru al Educației și candidată în alegerile parlamentare pe listele PNL Vâlcea pentru Senat, poartă codul electoral alocat de Autoritatea Electorală Permanentă, prin care candidații trebuie să declare propaganda electorală online. Printre aceste materiale se numără și unele realizate în școli și grădinițe, deși Legea învățământului preuniversitar interzice propaganda politică în școli.

Alte materiale ale Ligiei Deca, prezentate drept propagandă, fac trimitere la întâlniri cu profesori și părinți în județul unde candidează, dar și la activitățile sale de ministru, desfășurate la Ministerul Educației.

Ligia Deca, ministru în Guvernul României, declară, astfel, drept propagandă electorală activități pe care și le poate asuma ca demnitar în funcție, dar și lucruri vădit electorale: codul electoral AEP apare și pe imagini cu ea în școli sau grădinițe, și în mesaje în care apare în exercițiul funcției, semnând documente sau participând la diverse întâlniri, la Ministerul Educației.

Participanții la campania electorală trebuie să folosească astfel de coduri atunci când desfășoară acțiuni de propagandă online. Potrivit Ghidului finanțării campaniei electorale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024:

  • Art. 4. (6) La data înregistrării la Autoritatea Electorală Permanentă, mandatarul financiar coordonator primeşte un cod unic de identificare al partidului politic, alianţei politice, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau al candidatului independent, după caz, care va fi imprimat pe materialele de propagandă electorală ce vor fi produse şi utilizate în campania electorală aparţinând partidului politic, alianţei politice, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau candidatului independent pe care îl reprezintă, respectiv pe afişe electorale, publicitate în presa scrisă şi broşuri, pliante şi alte materiale tipărite. Materialele de propagandă electorală online vor conține codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă.

Codul aferent Partidului Național Liberal apare în mai toate mesajele publicate de Ligia Deca pe Facebook, chiar dacă ele nu sunt în mod evident mesaje de campanie. Printre cele care poartă codul electoral se numără și întâlniri cu elevi, profesori sau părinți, inclusiv mai multe desfășurate în unitățile de învățământ.

Or, potrivit Legii învățământului preuniversitar 198/2023, propaganda politică este interzisă în unitățile de învățământ:

  • „Art. 11 (1) În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.

Or, Ligia Deca, membru al guvernului, prezintă sub „Cod AEP 11240002”, cod alocat pentru campania electorală, mesaje ce prezintă acțiuni precum:

Activități împreună cu școala / Concursul școlar județean „Posada 1330”, desfășurate la Perișani, Vâlcea, unde și-a făcut selfie cu eleve, la sfârșitul săptămânii trecute:

Foto: Captura Facebook – Ligia Deca

O întâlnire cu profesorii din Horezu, Vâlcea, la sfârșitul săptămânii trecute:

Captura Facebook – Ligia Deca

O vizită la o grădiniță, unde s-a fotografiat cu copii, în Râmnicu Vâlcea, tot la sfârșitul săptămânii trecute: 

Captura Facebook – Ligia Deca

O vizita la o școală profesională din Râmnicu Vâlcea, unde s-a întâlnit cu elevi pe care i-a inclus în materialul declarat a fi de propagandă electorală

Captura Facebook – Ligia Deca

O întâlnire cu reprezentanți ai părinților elevilor din școli – Râmnicu Vâlcea:

Captura Facebook – Ligia Deca

Pe lângă acestea, Ligia Deca a prezentat drept elemente de propagandă mai multe activități desfășurate la Ministerul Educației, la care a participat în calitate de ministru:

Context: 

În primăvară, în campania pentru alegerile locale, însăși Ligia Deca le transmitea inspectoratelor o circulară prin care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

Între timp, ea a devenit candidat pentru Senat și, acum, se implică fățiș în campania electorală, inclusiv prin manifestări desfășurate în școli – după cum Edupedu.ro a scris aici.

Citește și:
Profesori folosiți în campania electorală. Surse: PNL a chemat prin inspectori școlari peste 2.000 de profesori la un eveniment de campanie organizat de Monica Anisie, la care cadrelor didactice le-a vorbit candidatul la prezidențiale Nicolae Ciucă / Monica Anisie: Invitația a fost publică
FOTO Școala în campania electorală: Alai de inspectori școlari care împart pliante și afișe electorale în Buzău, pentru candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2024
Ministra Justiției, Alina Gorghiu, și ministra Educației, Ligia Deca, folosesc elevi în campania electorală pentru alegerile parlamentare în care ambele candidează din partea PNL / Copiii – filmați în mediul școlar

4 comments
  1. Nu ar fi o problemă că avem un pește împuțit doar la cap. Problema este ca această împuțire, grație inspectorilor și directorilor subordonați politic ministrului, se transmite instantaneu în aproape toată structura sistemului educațional. Cine urmărește distribuirile acestor mesaje, în rețelele sociale, găsește acolo toată rețeaua politică din inspectorate și școli. Nu există niciun sistem imunitar care să mai poată respingă boala, pentru că tot sistemul educațional este condus într-un mod bolnăvicios, prin abuz de putere și prin promovarea abuzului de putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tudor Prisecaru a fost numit secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării. Doctor inginer cu specializarea Cazane de abur, Prisecaru este președintele Senatului Universității Politehnica București și un apropiat al rectorului Mihnea Costoiu

Președintele Senatului Universității Politehnica a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, prin decizie a premierului, publicată în Monitorul Oficial. Tudor Prisecaru este…
Vezi articolul

Școlile trebuie să comunice elevilor și părinților până pe 1 octombrie când sunt ”Școala altfel”, „Săptămâna verde” și vacanța mobilă din februarie, prevede ordinul cu structura anului școlar 2023-2024

Școlile trebuie să informeze elevii și părinții cu privire la perioadele în care se vor organiza programele Săptămâna „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, dar și despre perioada de 7 zile…
Vezi articolul

OFICIAL Personalul administrativ din școli și grădinițe are obligația să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală, pentru încadrarea și menținerea în funcție – ROFUIP 2024

Pentru încadrarea și menținerea în funcție, personalul administrativ din școli și grădinițe are obligația să prezinte un certificat medical, cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală, potrivit ROFUIP 2024. Certificatul…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să mute meditațiile din privat la școală, prin includerea orelor de pregătire suplimentară în norma didactică / Prevederea există și în legea actuală, dar sunt prevăzute până la 3 ore

Secretarul de stat Sorin Ion susține că o măsură inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar se referă la meditațiile care ar urma să fie mutate la școală, după cum a…
Vezi articolul

BREAKING Camera Deputaților a votat proiectul de lege a învățământului preuniversitar cu 191 de voturi pentru / Printre modificări: Examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, exmatricularea elevilor, religia va fi disciplină opțională la BAC

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul de lege a învățământului preuniversitar. S-au înregistrat voturi 191 „pentru” din 270, 68 „contra” și 11 abțineri. Cele mai importante modificări vizează introducerea examenului de…
Vezi articolul