Trebuie să existe un triaj zilnic pentru elevi, în contextul în care școala începe pe 9 ianuarie, iar cazurile de gripă sunt în creștere, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la prezentarea evoluției cazurilor de gripă din România. Mai mult, ministrul Educației, Ligia Deca, le cere părinților să facă un triaj acasă înainte de a trimite copiii la școală, iar la intrarea în școală și grădiniță trebuie să mai existe un triaj zilnic. Ministerul Sănătății nu a declarat epidemie de gripă: “Este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023. Nu este o situație dramatică, ci doar fără precedent pentru această perioadă”, spune ministrul Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat evoluția cazurilor de gripă din țara noastră, spunând că “este posibil ca în acest sezon, vârful infecțiilor respiratorii să fie
atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023″.
Părinții trebuie să facă un triaj zilnic acasă al copiilor înainte să îi trimită la școală și apoi trebuie un triaj zilnic și înainte de intrarea la ore, recomandă ministrul Educației Ligia Deca.
În prezent, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.
Ministrul Sănătății a explicat de ce nu a fost declarată epidemie de gripă pentru că “declanșarea epidemiei prin ordin de ministru declanșează automat anumite restricții, ori abordarea noastră este să menținem școli deschise, nu să introducem măsuri restrictive”.
Măsurile recomandate de ministerul sănătății în școli
1. Realizarea triajului zilnic acasă și la școală/grădiniță
2. Utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice și eventual de către copii
3. Informarea părinților și aparținătorilor legale privind semnele și simptomele de infecții respiratorii
4. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
5. Aerisirea periodică a încăperilor
6. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
Edupedu.ro a scris, pe surse, că școlile vor începe activitatea de după vacanță în condiții normale, cursurile se vor desfășura fără alte obligații suplimentare și că nu se pune problema închiderii unităților de învățământ, dar că vor fi făcute recomandări pentru triaj epidemiologic și purtarea măștilor de protecție, acolo unde sunt cazuri de gripă.
Triaj epidemiologic – ce înseamnă, cine îl face și ce presupune
Triajul epidemiologic în școli și grădinițe este, teoretic, un consult sumar al copilului pentru supravegherea stării de sănătate în colectivități. Acesta se practică după fiecare vacanță școlară în creșe, grădinițe, centre de plasament, școli generale, școli profesionale, licee, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică (INSP).
Cine face triajul epidemiologic
Doar medicii și asistentele din cadrul cabinetelor școlare, acolo unde acestea există, au calificarea și obligația să facă acest triaj. Cadrele didactice nu fac triaj epidemiologic – ele pot cel mult să supravegheze copii în timpul acestei acțiuni. – detalii aici
Cum se face triajul epidemiologic
Prin câteva întrebări puse copilului, dacă a răcit, dacă i-a curs nasul, dacă în familie are pe cineva răcit, apoi termometrizare (măsurarea temperaturii corpului), examen clinic al cavităţii bucofaringiene, examen clinic al tegumentelor şi mucoaselor. – detalii aici