“Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei Unifarm să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire”, anunță Ministerul. Instituția le-a solicitat direcțiilor de sănătate publică vaccinarea copiilor din zonele cu o slabă acoperire vaccinală pentru difterie. Și medicul pediatru Mihai Craiu, inițiatorul platformei de educație pentru sănătate “Spitalul Virtual pentru Copii“, a avertizat public că “dacă nu doriți decese în familie (…) vaccinați-vă. Cu vaccinul DTP adecvat vârstei”.
-
Apelul vine după ce Ministerul de Externe a emis pe 9 noiembrie următoarea atenționare de călătorie: difteria a revenit în regiunile Transcarpatia și Cernăuți din Ucraina, care se învecinează cu județele din nordul României
“Singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potenţial mortal, este vaccinarea specifică”, atrage atenția Ministerul Sănătății.
Ministerul anunță printr-un comunicat de presă că a cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) “să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT şi va demara ancheta epidemiologică”.
Comunicatul integral al Ministerului Sănătății, publicat de Agerpres:
“Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut INSP să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT şi va demara ancheta epidemiologică.
Ministerul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.
Reamintim că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă şi cu potenţial mortal este vaccinarea specifică.
Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei UNIFARM să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire”.
Atenționarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe, în 9 noiembrie 2019:
“Ucraina – Cazuri de difterie în 2019
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că, potrivit informărilor oficiale postate pe site-ul Ministerului Sănătății din această țară:
- https://moz.gov.ua/article/news/laboratorno-pidtverdzheno-odin-vipadok-difterii-v-zakarpatskij-oblasti;
- https://moz.gov.ua/article/announcements/operativna-informacija-pro-epidemiologichnu-situaciju-v-kraini-presbrifing-moz-ukraini-ta-cgz,
- precum și pe site-ul guvernului de la Kiev https://moz.gov.ua/article/announcements/operativna-informacija-pro-epidemiologichnu-situaciju-v-kraini-presbrifing-moz-ukraini-ta-cgz,
au fost confirmate cazuri de difterie în anul 2019 în regiunile Transcarpatia și Cernăuți, care se învecinează cu județele din nordul României.
Se recomandă cetățenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 și +380445009935, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefoanele de permanență ale Ambasadei României în Ucraina: +380936252717; Consulatului General al României la Cernăuți: +380932709260; Consulatului General al României la Odessa: +380955412788; Consulatului României la Solotvino: +380682140918.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://kiev.mae.ro, http://odessa.mae.ro, http://solotvino.mae.ro, http://cernauti.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.”
Mihai Craiu: Dacă nu doriți decese în familie, vaccinați-vă! Cu vaccinul DTP adecvat vârstei
Medicul pediatru Mihai Craiu a scris în urmă cu o zi, pe Spitalul Virtual pentru Copii, că știrea serii este despre difterie – “o boală potențial mortală ce nu a mai existat in România de foarte multă vreme. Care seamănă, la debut, tare mult cu amigdalita pultacee. Când nu mai seamănă deja e târziu”.
“În Ucraina, lângă județele de nord ale României, a reapărut difteria”, a avertizat medicul pediatru, făcând trimitere la avertismentul de călătorie emis de Ministerul român de Externe.
“Mesaj de luat acasă – dacă nu doriți decese în familie (difteria a omorât mii de copii, din cele mai diferite medii: copii din familii regale sau copii din familii cât se poate de obișnuite) vaccinați-vă. Cu vaccinul DTP adecvat vârstei”, a atenționat Craiu.
Medicul pediatru a precizat că “în SUA, ultima mare epidemie de difterie a fost acum aproape un secol. În 1921 au fost consemnate 206.000 cazuri, din care 15.520 decese”.