Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus în cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro în cadrul campaniei „Metal pentru Viitor”, că în luna noiembrie se va lansa o campanie națională de conștientizare a importanței reciclării și colectării separate. “E mult de muncă până când vom construi infrastructura și vom schimba mentalități și metehne. Sunt în continuare foarte mulți cetățeni care nu consideră o problema aruncarea gunoiului pe stradă, în ape, nu consideră importante reciclarea echipamentelor ieșite din uz motiv”, spune ministrul Mediului.
Tánczos Barna a vorbit în cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, despre rolul important pe care îl are cetățeanul în economia circulară. Ministerul vrea să schimbe mentalitatea românilor. “Nu stăm bine nici la educație, sunt în continuare foarte mulți cetățeni care nu consideră o problemă aruncarea gunoiului pe stradă, în ape, nu consideră importante reciclarea echipamentelor ieșite din uz motiv. Statul este obligat să asigure infrastructura și educația pentru generațiile noastre, nu doar pentru cei mici. Practic orice mișcare, orice clipă din viața oricărui cetățean din Europa înseamnă generare de deșeuri care trebuie să ajungă la un moment dat să fie reciclate, indiferent dacă vorbim de deșeurile menajere, dacă vorbim de ambalaje, de echipamente electrice și electrocasnice vechi dacă vorbim de mașini uzate scoase din uz”.
“Toate aceste elemente reprezintă materie primă pentru o economie circulară pentru acele fabrici de reciclare care știu să separe, să valorifice, să le aducă în circuitul economic. Acele produse care după ce ies din uz se întorc în economia circulară sau acele ambalaje cu care ies produsele pe piață se întorc în economia circulară. Există și această confuzie de noțiuni, reciclarea se confundă foarte des cu termenul de colectare separată, dar cheia de bază este că deșeurile trebuie să ajungă înapoi într-un circuit unde sunt separate, colectate cum trebuie și sunt retrimise în economie”, a explicat Barna.
Extras – video deschidere conferință “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, cu declarațiile ministrului mediului, Tánczos Barna
Recent, Guvernul a adoptat în septembrie 2022 Strategia Națională privind Economia Circulară care stabilește „calea de urmat”, „prin definirea viziunii României de a crea o rută stabilă pentru prosperitatea întregii societăți printr-o creștere economică care să asigure un mediu durabil pentru generațiile viitoare”.
Programe prin care oamenii să nu mai arunce în natură deșeuri voluminoase
Pentru ca toate acestea să se pună în mișcare, și economia circulară să poată fi aplicată și în România, Ministerul Mediului a pornit deja mai multe programe, mai spune Tanczos Barna: “Pentru a crește gradul de colectare separată, noi am pornit câteva programe naționale: programul de centre de aport voluntar – un pas important pentru că practic se creează alternativa pentru aruncarea deșeurilor voluminoase în natură, alternativă de centru unde ele sunt colectate în containere diferite în funcție de proveniență: echipamente electrocasnice, plasticul separat, mobilier, textile, încălțăminte pentru că si ele ajung sau în groapa de gunoi, cauciucuri. Toate acestea un rol în economia circulară și pot fi colectate separat.
Prin alt program (…) asigurăm colectarea pe cinci fracții a deșeurilor în orașe. Un alt program este destinat întreprinderilor societăților comerciale care au capacități sau vor să construiască capacități de reciclare. Acest program pornește în câteva zile, suntem la ultimele aprobări astăzi se desfășoară ședința Consiliului Concurenței unde vor face ultimele modificări. Vin sute de milioane de euro pentru a crește infrastructura pentru o economie circulară și capacitatea de reciclare. Un rol extrem de important îi revine cetățeanului care, cum zic eu, nu amestecă iaurtul cu tastatura în momentul în care aruncă deșeurile, fiecare are propriul loc separat în colectare. Biodegradabilul într-un loc, plastic, hârtie, carton în altul, echipamente care să ajungă înapoi la centre de preluare. E mult de muncă până când vom construi infrastructura și vom schimba mentalități și metehne”, a mai spus ministrul Mediului, Tánczos Barna.