Ministerul Justiţiei: Profesorul român condamnat în China la 8 ani de închisoare va fi transferat în România

868 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Justiţiei a anunţat astăzi că profesorul Marius Balo, care ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani de închisoare în China, va fi transferat într-un penitenciar din România, transmite Agerpres. Curtea de Apel Cluj a dispus marţi recunoaşterea pedepsei aplicate de instanţele chineze şi transferarea lui Marius Balo în România, pentru continuarea executării pedepsei de 8 ani de închisoare.

Hotărârea Curţii de Apel Cluj reprezintă acordul autorităţilor române la transferare, precizează Ministerul Justiţiei.

Ministerul precizează într-un comunicat de presă că, potrivit “atribuţiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentinţe, Ministerul Justiţiei va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiţiei al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate”.

“În condiţiile prevăzute de lege, Ministerul Justiţiei va depune în continuare toate eforturile necesare pentru transferarea în România a cetăţeanului român Marius Balo în vederea continuării executării pedepsei privative de libertate”, continuă Ministerul.

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni, relatează Agerpres.

Profesorul român a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare şi a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai, potrivit avocaților săi.

Europa Liberă scria în vară că Marius Balo a fost arestat în China încă din 2014 și condamnat după doi ani de arest preventiv, pentru că ar fi primit 80 de dolari de la un chinez implicat într-o rețea de infractori.

Avocatul clujean Eugen Iordăchescu, care a preluat reprezentarea juridică a lui Balo, a declarat atunci pentru Europa Liberă că “el acolo a fost complice la o fraudă destul de mare, a primit cei 80 de dolari, dar frauda a fost de 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 euro – n.r.). I s-a imputat că a ajutat, pentru cei 80 de dolari, pe cei care au făcut fraudele, cetățeni chinezi, în mod conștient că aceștia vor sustrage importante sume de bani”.

Casa de avocatură clujeană care i-a preluat cazul a criticat neimplicarea autorităților române în “a-i oferi asistență românului, încarcerat în condiții vecine cu tortura, într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai”, potrivit sursei citate.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru ca abuzatorii de copii să nu mai ajungă în funcții publice, Salvați Copiii cere schimbarea urgentă a legislației electorale, după ce primarul din Șotrile, o comună din Prahova, a fost validat de instanță deși fusese condamnat definitiv pentru pornografie infantilă

Organizația Salvați Copiii cere adoptarea urgentă a modificărilor legislației electorale, astfel încât persoanele care au comis infracțiuni grave comise asupra copiilor să nu ajungă în funcții publice, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul
Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, la început de an școlar: „Toaletele din fundul curții sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv / #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis într-un mesaj cu ocazia începerii noului an şcolar că „toaletele din fundul curţii sunt o ruşine” şi trebuie să dispară definitiv într-o ţară europeană,…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

Cei care vor să renunțe la titlul de doctor să acopere plata costurilor de școlarizare – “o propunere pe care eu o susțin”, spune ministrul Cîmpeanu / “Ne vom gândi serios să extindem răspunderea” pentru doctoratele plagiate la conducătorii de doctorat și alte instituții

“Există o propunere, pe care eu o susțin, aceea că, dacă vrei să renunți (la titlul de doctor – n. red.) să suferi și niște consecințe (…) spre exemplu plata…
Vezi articolul