Ministerul Finanțelor constată abia după un an că o prevedere introdusă prin ordonanță de urgență în Legea Educației, anul trecut, care vizează transportul elevilor, „este neclară astfel încât nu poate fi aplicată”

Foto: Unsplash.com

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale pentru 2023, în care apar și noi reguli pentru decontul transportului elevilor. În nota de fundamentare a documentului, Guvernul recunoaște că prevederile anterioare (n. red. aprobate tot de Guvern în urmă cu un an, printr-o ordonanță similară care a modificat Legea Educației) “sunt neclare astfel încât nu pot fi aplicate”.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe marți, 29 noiembrie, Guvernul recunoaște că “potrivit prevederilor art. 84 alin. (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, decontarea cheltuielilor cu gratuitatea acordată elevilor din învățământul preuniversitar, se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale, prin transfer, către unitățile administrativ teritoriale, fără însă a se preciza prin bugetul cărui minister se asigură transferurile respective. Aceste prevederi sunt neclare astfel încât nu pot fi aplicate“.

Alineatul despre care se precizează în proiectul de OUG a fost introdus de Guvern în urmă cu exact un an, prin același tip de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative; este vorba despre ordonanța de urgență nr. 130 din 17 decembrie 2021.

Constatarea vine după un an în care pentru foarte mulți dintre elevi aceste prevederi birocratice au însemnat neasigurarea gratuității prevăzute de lege.

Soluția actuală, prevăzută în proiectul de OUG, la „prevederile neaplicabile” este posibilitatea pentru primării să asigure aceste sume din sumele defalcate din TVA, dar într-o limită de maximum 40 de lei pe lună pentru un elev. „Ținând cont de dificultățile privind aplicarea legislației în domeniul finanțării transportului local al elevilor din învățământul preuniversitar de stat, se reglementează posibilitatea ca aceste cheltuieli să poată fi finanțate din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în limita sumei maxime de 40 lei/lună/beneficiar”, scriu autorii proiectului în nota de fundamentare pe care o puteți consulta mai jos.

O altă chestiune disputată încă la Curtea Constituțională este lipsa gratuității transportului pentru elevii navetiști – care au școala în altă localitate decât cea de domiciliu – și care în prezent primesc un decont pentru o sumă, care de multe ori nu acoperă cheltuielile lor cu transportul. Recent guvernul a adoptat o dublare a acestor sume, dar mecanismul folosit este tot decont, nu gratuitate, lucru criticat de asociațiile elevilor.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat aici:

Nota de fundamentare a proiectului:

Exit mobile version