Ministerul Educației „va recurge la toate căile de atac” în instanță pentru ca doctoranzii care au început studiile la buget cu frecvență, fără bursă pe vechea lege a educației să nu primească și ei bursă, pe noua Lege, anunță Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației

1.239 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Studenții doctoranzi care au început studiile la buget cu frecvență, dar fără bursă, nu vor primi automat bursă, în pofida unei decizii recente a instanței de modificare a regulamentelor în vigoare, a declarat luni, în cadrul unei dezbateri, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației. El a spus că instituția pe care o reprezintă „va recurge la toate căile de atac pe această speță”, în funcție de motivarea pe care o va da instanța în cazul acelei decizii.  

„Până când nu va fi o sentință definitivă, nu se va modifica acest lucru”, a spus Gigel Paraschiv în răspunsul la o intervenție a avocatului Alexandru Bajdechi, care este și doctorand și a cărui acțiune în justiție a determinat în această toamnă o decizie a Curții de Apel Constanța, de modificare a ordinului prin care a fost stabilită metodologia finanțării universităților pentru anul 2024. Dezbaterea organizată luni de Ministerul Educației a avut, între altele, ca obiect proiectul viitoarei metodologii, privind finanțarea de bază și suplimentară a universităților pentru anul 2025..

  • Edupedu.ro a relatat, în octombrie, că Ordinul 6901/2023 al Ministerului Educației, ce stabilește Metodologia finanțării de bază și suplimentară a universităților pentru 2024, a fost modificat prin decizia Curții de Apel Constanța, decizie care poate fi, însă, contestată cu recurs. Aceasta spune că ordinul ME trebuie modificat așa încât studenții doctoranzi care au început studiile la buget, cu frecvență, dar fără bursă, conform vechii legi a educației, să primească la rândul lor bursă până la finalizarea studiilor, așa cum prevede noua lege a învățământului superior. 

Hotărârea Curții, însă, nu a fost publicată până acum. Iar CNFIS, forul care propune finanțarea pentru universități, nu a răspuns unui apel formulat tot în toamnă de Alexandru Bajdechi, de a lua în calcul decizia instanței în elaborarea recomandărilor pentru metodologia pe 2025, după cum a indicat Bajdechi în intervenția sa din dezbaterea de luni.

Acesta a spus că „acest ordin pe care Ministerul Educației l-a emis anul trecut și urmează să se emită pentru anul viitor este întemeiat pe Legea învățământului superior, Legea 199/2023. Această lege nu face niciun fel de diferență sau distincție între data înmatriculării studenților doctoranzi cu privire la dreptul de de a obține bursă. Și acum vreau să vă dau niște argumente suplimentare față de ceea ce s-a discutat anul trecut, doar ca să înțelegeți cumva absurdul situației. Situația absurdă este că Ministerul Educației se află într-o poziție de lex tertia și cei de la Juridic cu siguranță poate să explice pe larg ce înseamnă acest fenomen. Înseamnă combinarea mai multor legi, care nu reprezintă operă a Parlamentului. Adică în acest moment Ministerul Educației combină noua lege a învățământului superior – Legea 199, când e vorba de obligații sau alte îndatoriri, dar când e vorba de drepturi se prevalează de vechea legea veche a Educației, Legea 1.”

În reacție la intervenția lui Alexandru Bajdechi, secretarul de stat Gigel Paraschiv a spus că „ așteptăm și noi, ca și dumneavoastră, motivarea, să putem recurge la căile de atac și dacă instanța, într-un final, o să vă dea câștig de cauză, nu rămâne decât să punem în practică hotărârea instanței. Până atunci, avem doctorat cu frecvență, cu bursă și, mai nou, prin lege, doctorat cu frecvență redusă, fără bursă. Pentru cei care au fost admiși în anii anteriori fără bursă nu vor primi automat bursă. Motivele sunt multe, le știți, le-am mai discutat, deci așteptăm ca instanța să se pronunțe. Noi vom recurge la toate căile de atac pe această speță”.

  • Întrebat de Bajdechi, aflat deja în proces, „ceilalți studenți doctoranzi care se află în situație ca a mea, ei ce trebuie să facă?”, reprezentantul Ministerului a spus: „Ceilalți studenți doctoranzi care au dat examen și au intrat pe un loc fără bursă își păstrează statutul din momentul admiterii la studii doctorale.”
Discuția din dezbaterea de luni, pe larg:

Alexandru Bajdechi: ”Intervenția mea în această dezbatere se referă la ordinul privind finanțarea învățământului superior. Am observat punerea în consultare publică a ordinului pentru finanțarea învățământului superior pentru anul 2025. Am observat că prevederile sunt identice, cel puțin pe zona în care am formulat amendamente și anul trecut. Așa cum am arătat și în scris, aceste prevederi au fost anulate de către Curtea de Apel Constanța prin hotărâre pronunțată în 15/10/2024. Este adevărat că, până în acest moment, hotărârea nu a fost încă redactată și nici comunicată, prin urmare, nu este încă nici definitivă. (…) Cu toate acestea, trebuie să subliniez că o hotărâre judecătorească nu inventează o realitate juridică, ci o confirmă, adică ceea ce am spus anul trecut în această dezbatere publică s-a adeverit. Și anume, finanțarea învățământului superior trebuie să respecte legea.

Acest ordin pe care Ministerul Educației l-a emis anul trecut și urmează să se emită pentru anul viitor este întemeiat pe Legea învățământului superior, Legea 199/2023. Această lege nu face niciun fel de diferență sau distincție între data înmatriculării studenților doctoranzi cu privire la dreptul de de a obține bursă.

Și acum vreau să vă dau niște argumente suplimentare față de ceea ce s-a discutat anul trecut, doar ca să înțelegeți cumva absurdul situației. Situația absurdă este că Ministerul Educației se află într-o poziție de lex tertia și cei de la Juridic cu siguranță poate să explice pe larg ce înseamnă acest fenomen. Înseamnă combinarea mai multor legi, care nu reprezintă operă a Parlamentului. Adică în acest moment Ministerul Educației combină noua lege a învățământului superior – Legea 199, când e vorba de obligații sau alte îndatoriri, dar când e vorba de drepturi se prevalează de vechea legea veche a Educației, Legea 1. 

Adică eu, în acest moment – și nu numai eu, cât și foarte mulți doctoranzi din țara asta, în acest moment, înmatriculați în 2022 sau 2021   – noi avem dreptul conform noii legi, și Ministerul Educației a confirmat acest lucru și vă mulțumesc că ați confirmat acest lucru, că avem dreptul la 4 ani de finanțare de la buget. De ce? Pentru că tot Ministerul Educației, prin adrese, a stabilit că nu se mai aplică legea veche a învățământului și vă aduceți aminte dezbaterea de anul trecut în ceea ce privește perioada de grație. Deci, în acest moment noi suntem într-o singură realitate. Realitatea este Legea 199/2023, care a intrat în vigoare și care produce efecte și care a abrogat Legea 1. 

Tot dumneavoastră, Ministerul Educației, ați dat o ordonanță de urgență în luna septembrie, prin care ați confirmat faptul că doctoranzii de la buget, cu frecvență, au dreptul la bursă doctorală. Corect. Rezulta și din interpretarea dispozițiilor referitoare la finanțare. Acum, problema pe care o face ministerul este că deși în ordinul cu privire la organizarea studiilor doctorale – față de care nu am solicitat dezbatere publică pentru că acolo nu am obiecții – ați prevăzut în mod expres faptul că studenții de la buget cu frecvență au dreptul la bursă, iar acel ordin nu are niciun fel de amânare cu privire la aplicabilitate, prin acest nou ordin pe care îl puneți în consultare publică păstrați aceeași formă de, să spunem, o aplicare foarte ciudată în timp a legii, fără să o faceți un raționament juridic în această direcție, prin care sugerați că doctorazii înmatriculați înainte de anul 2024 – atenție 2024, pentru că nici doctonazi înmatriculați în anul 2023 în octombrie nu au tos bursa, cunosc asta de la colegii mei…. Deci, colegi înmatriculați în baza legii noi, cu contracte pe 4 ani, nu au bursă – cei de la buget frecvență, nu toți. 

Deci acest ordin trebuie modificat astfel cum v-am semnalat și cum v-a spus și instanța de judecată – că poate pe mine nu mă credeți, dar cred că într-un judecător poate aveți mai multă încredere – să eliminați acele pasaje care creează practic o discriminare între studenții doctoranzi în funcție de anul înmatriculării. Dacă acest lucru nu se va întâmpla – și evident, aveți tot dreptul să respingeți amendamentele pe care le-am formulat – sigur că cel puțin din partea mea, n-o să mai fie un nou proces, pentru că suntem deja într-un proces. Dar trebuie să vă așteptați și vă rog să țineți cont foarte bine de acest lucru, pentru că vor fi poate 1, 2, 3, 10, 50, 100, 200, 500, 1000 de studenți care vor merge în instanță folosind precedentul meu – sigur, cu orice avocat la care au acces – și o să ceară bani. Și când trageți linie veți plăti nu numai burse doctorale actualizate cu inflația, dar și dobânzi și cheltuieli de avocați. Deci, dacă vă faceți un.…

Gigel Paraschiv: Domnule Bajdechi, am înțeles, mulțumim foarte mult. Ca să rezum eu pentru ceilalți participanți care au mai rămas în dezbatere până la apariția Legii 199, locurile la doctorat se dădeau cu bursă și fără bursă. Candidații se înscriau, dădeau admitere și unii erau admiși în funcție de rezultat, de medie, erau admiși cu bursă sau fără bursă. Și a 3-a categorie – erau admiși studenți la doctorat cu taxă. Când a apărut Legea 199, e adevărat că domnul Bajdechi ne-a atenționat, ne-a scris, dânsul fiind admis la doctorat bugetat, cu frecvență, fără bursă. Ne-a atenționat că, în lumina prevederilor noi legi, și dânsul ar trebui să beneficieze de bursă. Bursa e atractivă, bursa la doctorat este salariul minim pe economie, în momentul în care discutăm e 3.700, de la 1 ianuarie 4.050 lei. 

Deci, ca să vă răspund direct, vom continua procesul cu dumneavoastră, noi, cei de la Ministerul Educației. Așteptăm și noi, ca și dumneavoastră, motivarea, să putem recurge la căile de atac și dacă instanța, într-un final, o să vă dea câștig de cauză, nu rămâne decât să punem în practică hotărârea instanței. Până atunci, avem doctorat cu frecvență, cu bursă și, mai nou, prin lege, doctorat cu frecvență redusă, fără bursă. Pentru cei care au fost admiși în anii anteriori fără bursă nu vor primi automat bursă. Motivele sunt multe, le știți, le-am mai discutat, deci așteptăm ca instanța să se pronunțe. Noi vom recurge la toate căile de atac pe această speță. Putem să discutăm mult, putem să vedem câți dintre doctoranzi 0 s-ar putea să fie unu-doi, 10-30, 1000 cum ați spus dumneavoastră. Sunt mai mulți de 1000 de de doctoranzi astăzi care sunt cu frecvență, fără bursă și care putea să facă lucrul acesta, nu contest, dar trebuie să recunoaștem că acei doctorazi nu sunt în universități. Acei doctoranzi sunt în alte localități, au alte joburi, nu se achită de sarcinile de care ar trebui să se achite în interiorul universități, atunci când este beneficiar de bursă. Deci, domnul Bajdechi, discutăm cum am făcut-o de fiecare dată. Recunosc că de fiecare dată ne-ați atras atenția. Am avut dialog, nu ne-am înțeles dacă cel care a intrat fără bursă astăzi, în lumina noii legi, poate beneficia de bursă. Dacă instanța ne obligă, cu siguranță vom pune în aplicare hotărârea judecătorească.

Alexandru Bajdechi: Dacă am înțeles bine, concluzia, mesajul către studenți este: nu veți lua bursă de la noi, Minister, dați-ne judecată.

Gigel Paraschiv: Nu e adevărat, este concluzia dumneavoastră, îmi cer scuze. Dumneavoastră ați spus că vor fi 5, 10, 500, 1000 ș.a.m.d. Eu v-am spus că nu facem modificări. Dumneavoastră ați spus că avem sentința judecătorească care ne luminează, ne deschide mintea. Eu v-am spus că așteptăm motivarea, ca și dumneavoastră, să putem face apel la căile de atac. Până când nu va fi o sentință definitivă, nu se va modifica acest lucru. 

Alexandru Bajdechi: Deci mie îmi spuneți că trebuie să mă jude până la final. Ok, n-am o problemă cu chestia asta. Și ceilalți studenți doctoranzi care se află în situație ca a mea, ei ce trebuie să facă? 

Gigel Paraschiv: Ceilalți studenți doctoranzi care au dat examen și au intrat pe un loc fără bursă își păstrează statutul din momentul admiterii la studii doctorale.

Alexandru Bajdechi: Și ca să ia bursă trebuie să vă dea în judecată…

Gigel Paraschiv: E problema dumneavoastră, nu eu am tras concluzia aceasta. Mulțumesc, mergem mai departe.”

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Doctoranzii înmatriculați la buget, cu frecvență, pe legea veche trebuie să primească burse, în temeiul noii legi a educației, conform unei decizii a instanței ce corectează un ordin emis în 2023 de Ministerul Educației / Instituția poate face recurs / Contestatarul ordinului: „Ministerul a mărit bursele considerabil, dar nu le-a acordat”
Forul care propune finanțarea pentru universități, CNFIS – îndemnat să respecte legea și decizia instanței care permit tuturor doctoranzilor înmatriculați la buget, cu frecvență, să primească și ei burse / Argumentele avocatului Alexandru Bajdechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai, despre proiectul legii învățământului universitar, varianta Deca: Lucrurile arată bine, acceptabil, legea este bine conectată cu reformele europene / Cere Parlamentului decuplarea legilor și adoptarea mai rapidă a celei pentru universități

Rectorul Universității Babeș Bolyai de la Cluj-Napoca a declarat că, din perspectiva universității pe care o reprezintă „lucrurile arată bine, acceptabil” în privința proiectului de lege a învățământului superior. Profesorul…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Căminele studențești sau pentru elevi se închid două săptămâni la apariția a 3 cazuri de COVID-19 într-un interval de 7 zile / After school-urile, creșele și grădinițele rămân deschise conform condițiilor de până acum

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în această seară ca, “la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate…
Vezi articolul

Vaccinarea prioritară a profesorilor, amânată din cauza lipsei de doze. Valeriu Gheorghiță: „Am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice sau cu vârstă peste 65 de ani / Decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Guvern, că a analizat împreună cu echipa sa inclusiv opțiunea ca din 7…
Vezi articolul