„Vom lansa un apel prin PNRR de formare a profesorilor. Nu mai puțin de 100.000 de profesori ne-am propus să formăm pe zona de competențe digitale sau de pedagogie digitală. Nu ne gândim să învățăm profesorii să facă teleșcoală sau să facă învățământ online, nu acesta este scopul, ci să îi învățăm să integreze tehnologia în conținutul lecțiilor. Acesta este scopul principal”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, la TVR 1, în contextul unei discuții despre analfabetismul funcțional.
- Lansarea apelului este prevăzută pentru 29 martie 2024, în consultare publică va fi de pe 22 ianuarie 2024, conform calendarului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene
- Acest apel a fost anunțat inițial de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, în mai 2022: În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru al anului 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori.
Intervenția secretarului de stat Sorin Ion despre apelul PNRR pentru formarea profesorilor:
„Avem două direcții principale de acțiune din perspectiva Ministerului Educației, referitor la competențe digitale.
Într-adevăr, programul de dotare a școlilor cu dispozitive tehnologice este în derulare și am a am alocat pentru asta sume importante.
În paralel și foarte curând, vom lansa un apel prin PNRR, un program de formare a profesorilor. Nu mai puțin de 100.000 de profesori ne-am propus să formăm pe zona de competențe digitale sau de pedagogie digitală. Nu ne gândim să învățăm profesorii să facă teleșcoală sau să facă învățământ online, nu acesta este scopul, ci să îi învățăm să integreze tehnologia în conținutul lecțiilor. Acesta este scopul principal. Avem deja schițat proiectul finanțat prin PNRR.
Are o alocare financiară generoasă și da, sunt de acord cu Simona atunci când spune că principala noastră problemă este să îi învățăm pe cei care îi învață pe copiii noștri, adică personalul didactic care trebuie să țină pasul cu aceste tehnologii.”
Lansarea apelului este prevăzută pentru 29 martie 2024, în consultare publică va fi de pe 22 ianuarie 2024, conform calendarului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene
„Program de formare la locul de muncă pentru personalul didactic / Componenta 15, Jalon 480 + 481 / Denumire reformă/investiție: 13
Se vor derula cursuri de formare pentru predarea online, în vederea îmbunătățirea competențelor specifice de pedagogie digitală.
Cel puțin 100 000 de profesori vor fi formați în domeniul educației digitale integrate și al tranziției digitale.
Cel puțin 50 000 de cadre didactice care participă la formare în cadrul jalonului 480 vor produce materiale educaționale deschise ce vor fi publicate pe o platformă care va cuprinde o colecție de lecții multimedia care să servească drept modele de bune practici pentru fiecare arie curriculară/disciplină de studiu, pentru diferite nivele de educație.
- Buget: 80.000.000 de euro
- Solicitanți eligibili: Universități / CCD / operatori publici și privați de formare profesională continuă
- Dată estimată finalizare ghid si lansare in consultare publica; 22.01.2024
- Dată estimată lansare apel: 29.03.2024 (data estimativa)
- Perioadă estimată semnare contracte: 30.04.2024 – 15.05.2024.”
Foto: 237071462 © Chernetskaya | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Voi sunteți nebuni?
90% din școli au table cu cretă și voi vreți să facă profesorii din rahat bici ?
Money laundering machine…
80.000.000 de euro ???????
IN BUZUNARELE CUI VOR INTRA ACEȘTI BANI ???
alti bani spânzurați degeaba…
Macar daca e digitala sa fie online, nu cum a fost porcaria aia de CRED unde lipseam de la ore ca sa mergem 14 km dus-intors la curs. Sau sa se asigure formarea in cadrul scolii, pe curentul scolii, pe dispozitivele si internetul din scoala. Nu sa stam pe nspe platforme de am platit curentul 250 lei pe luna. Nu mai punem incalzire, internet etc.