Ministerul Educației: Toți profesorii au obligația legală să facă educație rutieră, nu doar diriginții. Modul în care se va implica fiecare va fi stabilit în consiliul clasei. Cele 3 ghiduri de educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal

358 de vizualizări
Foto: Agerpres Foto/Cristian Nistor
Ministerul Educației atrage atenția în ghidurile de educație rutieră că nu doar diriginții sunt responsabili pentru educația rutieră în școli. Toate cadrele didactice vor fi implicate să îi învețe pe elevi regulile de circulație, folosind informații și activități adaptate nivelului de înțelegere al copiilor.

În cele trei ghiduri publicate de minister apare cu text îngroșat că profesorii sunt obligați prin lege să facă educație rutieră, indiferent dacă sunt profesori diriginți sau nu.

Ghidurile de educație rutieră (destinate cadrelor didactice din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior) “au rolul de a stimula și sprijini profesorii în implementarea obligației legale de educație rutieră. Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor“, transmit reprezentanții ministerului prin intermediul ghidului.

Cum anume se va implica fiecare profesor va fi stabilit în consiliul clasei.

“În acest sens, recomandăm stabilirea în consiliul clasei a modului în care se va implica fiecare profesor, în funcție de disciplina predată și de timpul disponibil. Atragem atenția că activitățile propuse în ghid pot fi implementate de orice cadru didactic, indiferent de specialitate”, este menționat în ghid.

“La nivel mondial, anual, un copil moare la fiecare 3 minute într-un accident rutier. După maladii și malformații congenitale, accidentul rutier se manifestă ca imediat următoarea cauză care determină mortalitatea în rândul tinerei generații din cauza absenței unor abilități primare de auto-siguranță”, este argumentul prezentat în document, referitor la importanța educației rutiere în școli.

Amintim că în luna mai ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește ca Săptămâna Altfel din 2024-2025 să fie axată pe siguranța rutieră: „Dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna Altfel a fost prevenţia violenţei în şcoală şi prevenirea adicţiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranţă rutieră”, a afirmat ministrul.

Ghidul de educație rutieră pentru învățământul primar 
Ghidul de educație rutieră pentru învățământul gimnazial
Ghidul de educație rutieră pentru învățământul liceal
Citește și:
Titi Aur, despre cazul unui adolescent care conducea periculos o trotinetă electrică, printre mașini: Când te duci la Ministerul Educației și spui de educație rutieră ți se spune că nu e timp, că au de făcut matematică, fizică, opționale. Ministerul se consideră vreun pic vinovat pentru faza asta? Tresare un pic? Să spună clar: „noi nu facem nimic pentru asta”

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Preşedintele francez, despre caricaturi: Acceptăm că lideri religioşi stabilesc un sistem de echivalenţă între ceea ce este şocant şi faptul terorismului şi suntem suficient de intimidaţi pentru a nu îndrăzni să condamnăm acest lucru

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a regretat luni timiditatea relativă a sprijinului internaţional după ultimele atentate din ţara sa şi a reafirmat că Franţa nu-şi va ‘schimba’ legea privind libertatea de…
Vezi articolul

Guvernul va analiza unde se duc banii de educație și va propune măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice în domeniu / Un memorandum arată că “s-au făcut eforturi” pentru creșterea alocărilor bugetare, dar fără rezultate “satisfăcătoare”

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, un memorandum prin care este aprobată analiza modului cum au fost cheltuiți, în anii recenți, banii de educație, pentru a vedea care sunt…
Vezi articolul