Ministerul Educației și Cercetării solicită inspectoratelor școlare informații despre elevii români reîntorși în țară și desemnarea unui inspector responsabil cu grupele de acomodare și profesorii care țin cursuri

10.432 de vizualizări
Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com
Ministerul Educației și Cercetării solicită inspectoratelor școlare informații despre elevii români reîntorși în țară și desemnarea unui inspector responsabil cu organizarea grupelor de acomodare pentru acești elevi, crearea unei baze de date cu elevii și grupele constituite, precum și cu monitorizarea și consilierea activității cadrelor didactice care susțin cursurile, conform unei adrese consultate de Edupedu.ro.

Elevii români reîntorși în țară, care nu au fost înscriși în ultimii 2 ani la o unitate de învățământ din România, pot participa cursuri din grupe de acomodare înființate în școli, unde se vor preda noțiuni de limbă, istorie, cultură și civilizație românească, potrivit ROFUIP 2024. 

Cursurile sunt de 2 ore pe săptămână, în afara orarului, iar elevii vor fi împărțiți pe grupe de vârste. Părinții trebuie să facă solicitare la inspectoratele școlare pentru înființarea grupelor, conform documentelor.

Metodologia pentru organizare cursurilor pentru elevii români reîntorși în țară a fost aprobată în 2023, iar înființarea grupelor de acomodare pentru elevi este prevăzută și în Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) din 2024.

Adresa Ministerului Educației și Cercetării

„Prin prezenta, vă informăm că în temeiul prevederilor 

Art. 96, alin. (5)–(7) ale Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.726/2024,

(5) În cadrul rețelei școlare se pot înființa grupe de acomodare pentru elevii români reîntorși în țară.

(6) La cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învățământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul școlar organizează în cadrul unităților de învățământ grupe de acomodare, în conformitate cu Metodologia pentru organizarea grupelor de acomodare, prevăzută în Anexa nr. 3 la prezentul regulament.

(7) Grupele de acomodare au ca obiectiv sprijinirea elevului în dobândirea unui nivel corespunzător de limbă română și în recuperarea decalajelor de orice fel, precum și integrarea facilă în sistemul național de învățământ preuniversitar, prin activități extrașcolare.

Această măsură are scopul de a asigura integrarea eficientă a elevilor în sistemul educațional românesc și de a le facilita procesul de adaptare la cerințele curriculare și culturale din România.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 13, alin. (1)-(2) din Anexa nr. 3 – Metodologie pentru organizarea grupelor de acomodare, ale ROFUIP, Ministerului Educației și Cercetării, inspectoratelor școlare județene / inspectoratului școlar al municipiului București, respectiv unităților de învățământ, le revin o serie de atribuții specifice, care vizează atât asigurarea accesului la educație și participarea la cursuri de inițiere în noțiuni de limbă, cultură și civilizație românească pentru diferitele categorii de elevi care nu au fost înscriși în sistemul de învățământ din România în ultimii doi ani, cât și monitorizarea organizării și constituirii grupelor de acomodare pentru dobândirea de noțiuni de limbă, cultură și civilizație românească de către elevii care nu au fost înscriși în sistemul de învățământ din România în ultimii doi ani.

În acest context, vă solicităm precizarea inspectorului responsabil cu organizarea acestor grupe, crearea unei baze de date cu beneficiarii acestor cursuri și grupele constituite, precum și cu monitorizarea și consilierea activității cadrelor didactice care susțin cursurile.

De asemenea, informații referitoare la desemnarea unităților de învățământ pentru organizarea cursurilor pentru grupele de acomodare, precum și categoriile de beneficiari ai acestor cursuri, trebuie completate și în format electronic.”

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic…
Vezi articolul

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene: SNSPA, Universitatea din București și Universitatea de Construcții

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de către Comisia Europeană, în competiția pentru crearea, în consorții internaționale, a primelor 17 universități-pilot europene. SNSPA, Universitatea din București și Universitatea…
Vezi articolul

Conducerea Liceului Mircea Vulcănescu din București a schimbat astăzi titulatura școlii în „Liceul Economic nr. 1”, prin eliminarea numelui lui Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război

Conducerea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din București a schimbat astăzi, 5 aprilie 2023, numele instituției de învățământ în „Liceul Economic nr. 1”. Consiliul de Administrație al școlii a eliminat astfel…
Vezi articolul

EXCLUSIV Mușamalizarea unui nou caz de nepotism la olimpiadă. Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu au luat nicio măsură până acum, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, deși nepotul era înscris în concurs

Un profesor de muzică de la Colegiul Național de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală (zona 5 – Vestul țării),…
Vezi articolul