Ministerul Educației și Cercetării a greșit calculele din Metodologia privind finanțarea cercetării în universități, copiate din metodologia de acum un an / Instituția emite o rectificare și corectează și referințele la două metarankinguri universitare diferite, în loc de unul

16.989 de vizualizări
finanțarea cercetării în universități
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
O serie de rectificări au fost publicate, luni, în Monitorul Oficial pentru un ordin recent al Ministerului Educației și Cercetării, prin care era aprobată Metodologia finanțării cercetării din universități în acest an. Rectificările vin după ce, în metodologie, au fost incluse aceleași formule de calcul folosite și în documentul similar de acum un an, deși procentele folosite pentru repartizarea fondurilor au suferit modificări. Iar prima corectură este corectarea unei probleme semnalate de Edupedu.ro, anume că documentul folosea, ca referință, două metarankinguri universitare, din ani diferiți, în loc de unul singur

Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind finanțarea cercetării științifice în universități, în 2025, a fost semnat de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, pe 13 februarie și publicat în Monitorul Oficial vineri, 14 februarie. Luni, pe 17 februarie, edupedu.ro a prezentat documentul și a semnalat că ordinul invocă două metarankinguri diferite:

  • unul pe anul precedent (2024), în fundamentarea legală
  • dar un al doilea, anume un clasament mai vechi al universităților, din 2023, în calculele folosite pentru alocarea banilor.

Totodată, noua metodologie include o repartizare a fondurilor diferită de anul precedent:

  • 20% – sumă fixă repartizată în mod egal
  • 50% – în funcție de punctajul obținut de universități în metarankingul universitar. Ordinul menționează că este vorba despre clasamentul aferent anului 2023, publicat acum un an, nu cel pentru anul 2024, încă nepublicat: „se alocă 50% în funcție de punctajul obținut de instituțiile de învățământ superior în Metarankingul universităților din România pentru anul 2023 (…)”
  • 20% – în funcție de numărul de norme de cercetare ocupate și de conducători de doctorat raportați
  • 5% – pentru programele de studii din domenii artistice
  • 5% – pe baza scorului asociat rezultatelor științifice, calculat conform datelor de calitate

Finanțarea cercetării în universități

Acum, prin rectrificările publicate, Ministerul corectează, pe de o parte, anul 2023 cu anul 2024 în ceea ce privește clasamentul universităților folosit pentru calcule, astfel încât să existe un singur metaranking folosit ca referință.

Pe de altă parte, rectificarea semnalează că instituția a greșit calculele. Se remarcă, astfel, faptul că experții ministerului au folosit într-o serie de formule, în locul noilor procente de alocare, procentele din ordinul de acum un an – de ex., 45% în loc de 50%, 20% în loc de 5%, 10% în loc de 20%.

Rectificarile publicate în Monitorul Oficial luni, 24 februarie

Aceste calcule sunt folosite pentru a decide felul cum MEC alocă bani universităților pentru cercetare. Este vorba despre un fond total de 100 de milioane de lei, împărțit după mai multe criterii pentru care sunt stabilite, anual, anumite procente – de la sume de bani alocate în mod egal tuturor universităților la sume – cele mai substanțiale pentru universitățile mari – alocate în funcție de locul lor în ultimul metaranking universitar. Acesta este un clasament al universităților realizat în funcție de punctajele lor în mai multe rankinguri internaționale de referință.

Explicațiile MEC pentru Consiliul Legislativ:

Potrivit avizului acordat de Consiliul Legislativ pentru aceste rectificări, erorile ar fi fost fost cauzate „de multiplele variante de lucru care au circulat între grupul de lucru constituit la nivelul MEC și consilierii din cadrul Direcției Generale de Învățământ Universitar”.

Aceștia nu ar fi „înțeles care este forma finală a documentului”, iar erorile materiale ar fi fost „sesizate abia după păublicarea Ordinului în cauză”. Aceeași sursă arată că, potrivit MEC,  erorile „au fost posibile din necorelarea lucrului pe varianta finală propusă de grupul de lucru și procesată de consilierii din cadrul DGIU”.

Citește și:
Metodologia privind finanțarea cercetării în universități – adoptată pentru al doilea an de Ministerul Educației înaintea publicării Metarankingului universitar, folosit ca referință pentru repartizarea acestor fonduri / Ordinul invocă două metarankinguri diferite în fundamentarea ordinului și în calcule
Metodologia privind finanțarea cercetării în universități în 2024 a fost publicată înaintea metarankingului universitar, luat în calcul pentru alocarea acestor fonduri și care ar fi trebuit să fie gata la mijlocul lunii

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. vedeti ca iar ati gresit la explicatii…” 5% in loc de 2%….”, in noua grila nu e nici un 2% , iar e gresit sau ati scris invers:)) ce tot va grabit cu ziua si stirea….stati ai calculati final si dati stire (zic eu)!

  2. Să trecem peste incompetența domnului ministru. Se foloseste metarankingul in care UBBul domnului ministru e pe prima poziție, cu pretextul că altul mai nou n-am putut face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 500 de clase/grupe, suspendate în toate școlile din România, în săptămâna 23 februarie-1 martie din cauza cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2. Mai mulți angajați infectați decât elevi

Aproape 500 de clase/grupe, suspendate în toate școlile din România, în săptămâna 23 februarie-1 martie din cauza cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. În perioada…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților, elevilor și tinerilor din România, despre gestionarea tragediei din Caracal: Este o instituționalizare a neîncrederii față de copiii și femeile agresate

Reprezentanții tinerilor, studenților și elevilor din România au reacționat la modul dezastruos în care autoritățile române au gestionat cazul crimelor din Caracal. „Avem de-a face cu o instituționalizare a neîncrederii…
Vezi articolul