Ministerul Educației sesizează Parchetul în legătură cu Universitatea “Dunărea de Jos”, pentru plăți pe taxa judiciară de timbru. Ce a constatat comisia de control a ministerului la universitate

13.080 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
Un control efectuat în martie la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați s-a soldat, între altele, cu recomandarea de sesizare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, pentru a verifica legalitatea unor plăți efectuate de instituție, iar Ministerul Educației a transmis, săptămâna aceasta, raportul corpului de control la Parchetul din Galați, potrivit surselor Edupedu.ro. Chestiunea plăților de taxe judiciare de timbru, în valoare de sute de mii de lei, de către instituția de învățământ superior este principala posibilă neregulă în activitatea universității, semnalată de corpul de control în raportul menționat.
  • Edupedu.ro a semnalat, în martie, că Ministrul Educației a trimis corpul de control la universitatea gălățeană, după sesizări ce acuzau posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri. În sesizarea anonimă primită atunci de mai multe autorități ale statului și consultată de Edupedu.ro, conducerea Universității Dunărea de Jos era acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat”. Ministrul Sorin Cîmpeanu confirma un control ce viza în principiu “nereguli administrative”.

Între altele, sesizarea de la începutul primăverii susținea că s-ar fi plătit săptămânal, “cu aprobarea” rectorului, taxe de timbru în valoare de 5.000 de lei, în condițiile în care universitatea e scutită de plata acestor taxe pentru majoritatea proceselor. Ulterior, potrivit documentului, s-ar fi cerut restituirea banilor, care ar fi fost însușiți. Aceeași sesizare mai vorbea despre încălcarea Cartei universitare printr-un număr prea mare de prorectori și prodecani, presupuse nereguli în relațiile contractuale dintre PFA Lucian Puiu Georgescu (rectorul) și instituție, achiziția de servicii media, mai multe probleme în relația cu angajații.

În urma controlului efectuat în perioada 22-26 martie 2021, Raportul serviciului control din Ministerul Educației a fost finalizat pe 3 iunie și semnat de Ministru, conform documentului consultat și surselor Edupedu.ro. Acesta a constatat o serie de posibile nereguli, precizează că nu a putut să se lămurească în privința altor probleme semnalate în sesizările primite și apreciază, în cazul altora, că nu au fost constatate probleme.

Ce a găsit comisia de control la “Dunărea de Jos”, în cazul taxelor judiciare de timbru

În problema taxelor judiciare, raportul recomandă “sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, în vederea verificării legalității achitării de către Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, cu destinația taxă judiciară de timbru, a sumelor menționate în prezentul raport”, document care, potrivit surselor Edupedu.ro, a fost trimis la Parchet miercuri. 

La acest punct, raportul precizează că au fost verificate documente referitoare la plata taxelor de timbru pentru perioada 2018-2021 și s-a constatat, între altele, că:

  • în 2018 s-au plătit ca taxe judiciare de timbru 34.150 lei
  • În 2019 s-au plătit cu aceeași destinație 56.080 lei
  • În 2020 s-au plătit tot în același scop 148.200 de lei (câte 5.000 de lei de aproape fiecare dată)
  • Între 1 ianuarie – 23 martie 2021, a fost achitată, cu destinația taxă judiciară de timbru, suma de 20.000 de lei
  • Conform legislației în vigoare, instituțiile de învățământ superior sunt scutite de plata taxelor judiciare de timbru pentru acțiunile ce au ca obiect venituri publice. Tot conform reglementărilor actuale, restituirea sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se face prin decizie judecătorească
  • Documentele justificative pentru achitarea sumelor de mai sus sunt asumate de multipli reprezentanți ai instituției, inclusiv de ordonatorul de credite.
  • Nu au fost menționate date referitoare la dosarul de instanță pentru care s-au realizat plățile
  • Nu au fost prezentate Comisiei de control documente din care să reiasă o situație la zi referitoare la sumele achitate ca taxă judiciară de timbru și neutilizate.

Pe lângă sesizarea Parchetului, raportul citat mai cere Universității să redacteze o procedură privind utilizarea sumelor pentru plata taxei judiciare.

Ce mai constată și recomandă, între altele, raportul serviciului control de la Ministerul Educației:
  • La acuzația de încălcare a Cartei Universitare, printr-un număr prea mare de prorectori și prodecani: Există un număr dublu de prodecani față de cel reglementat prin Cartă. În privința prorectorilor – al căror număr este stabilit, ca în cazul prodecanilor, în funcție de numărul de studenți – controlul nu a găsit nereguli. De notat că, în timp ce Universitatea afirma în propriile prezentări că are circa 12.500 de studenți (circa patru rectori), corpul de control a ținut cont de cifrele prezentate de conducerea universității și care includ încă aproape 3.000 de studenți la “alte forme de pregătire” și 1.300 de studenți “de la modulele psihopedagogice”, totalul furnizat de universitate echipei de la minister fiind de 17.727. Comisia de control propune ca Senatul Universității să analizeze, printr-o comisie, situația prodecanilor.
  • Comisia de control spune că nu se poate pronunța în cazul Georgescu Ella Monica, angajată cu normă întreagă la Universitate în condițiile în care este medic la un spital din Franța. Comisia propune ca acest caz să fie semnalat ITM Galați pentru un punct de vedere. Raportul notează că nici Georgescu Ella Monica, nici conducătorul instituției (Lucian Georgescu) nu au procurat documente care să demonstreze activitatea de medic în Franța, invocând faptul că, în afara programului la universitate, activitățile țin de viața privată a individului.
  • După verificarea documentelor referitoare la un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază pentru prorectorul Dragoș Alexandru Opreanu (menționat și în cazul taxelor judiciare de timbru), Comisia constată că nu se încadrează în reglementările legale privind personalul plătit din fonduri publice și sesizează Curtea de Conturi pentru a verifica legalitatea acordării acestui spor).  

În cazul altor probleme, controlul nu a constatat nereguli, a evitat să se pronunțe sau și-a declinat competența.

Cine este Lucian Georgescu

Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați a preluat această funcție la sfârșitul anului 2019, fiind anterior președinte al Senatului instituției de învățământ superior, iar înainte, Decan al Facultății de Științe. Cu pregătire de inginer chimist, are un doctorat în chimie alimentară și un doctorat în științele vieții.

A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării și Inovării în guvernul PSD, în februarie-iunie 2017, ministru al Cercetării și Inovării între iunie 2017 – februarie 2018, din nou secretar de stat  în domeniul cercetării în februarie 2018 – aprilie 2019.

Pe 22 martie, Edupedu.ro a scris că Puiu Lucian Georgescu figurează drept coautor al unor serii de articole științifice între care există similitudini substanțiale sau care au pasaje identice. Edupedu.ro a obținut și analizat mai multe astfel de materiale, publicate între 2010-2015, care au fost publicate fie în jurnale diferite, fie în același jurnal, identificând elemente comune fără citare clară, adecvată.

Citește și:
Ministrul Educației a trimis corpul de control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, după o sesizare care acuză posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri
Copy-paste în cercetare. Fostul ministru Lucian Georgescu, rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, coautor al mai multor articole cu pasaje identice sau aproape identice și seturi de măsurători similare / Georgescu: Partea de cercetare e total diferită, nu există nici măcar o frază copiată din munca altora

1 comment
  1. Poate ar trebui verificata si situatia cadrelor universitare de la Dunarea de Jos… cum a ajuns un fost strungar, semianalfabet, fost politist corupt, profesor doctor universitar in drept?… este o cloaca pesedisto-comunisto-bolsevica care nu poate invata noii magistrati decat o ideologie si anume cea a coruptiei si a hotiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CLASAMENT Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, ASE București și Universitatea Lucian Blaga – primele dintre cele 17 universități românești incluse în Times Higher Education Impact Ranking 2023

Universitatea din București este prima dintre cele 17 instituții românești de învățământ superior incluse în ediția din acest an a clasamentului global Times Higher Education Impact Ranking. Publicat joi, acesta…
Vezi articolul

DOCUMENT „Ministru” Educației le-a cerut universităților ca în 48 de ore să recomande experți care să evalueze proiectele de digitalizare depuse de aceleași universități pentru apelul de 234 de milioane de euro lansat recent. Experții vor fi retribuiți / Lista cu întrebările frecvente, publicată de minister

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a solicitat universităților să recomande experți în digitalizare pentru evaluarea proiectelor depuse de universitățile în care ei lucrează, potrivit unui document trimis de minister. Amintim că…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis a deschis anul universitar la Universitatea Națională de Muzică din București: Am încurajat tot timpul profesorii să acorde o atenție specială talentelor / Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare

Președintele Klaus Iohannis deschide anul universitar la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), marți, la ora 12. Edupedu.ro transmite LIVE TEXT declarațiile șefului de stat, de la ultima deschidere a…
Vezi articolul