Ordonanța de urgență 42/2023 dată de Guvern în plină grevă a profesorilor, care a intrat în vigoare joi, 25 mai, le afectează vechimea la catedră profesorilor participanți la grevă, iar Ministerul Educației dă acum o derogare pentru a contracara efectele acesteia. Concret, candidații la gradele didactice care au fost în grevă nu se mai puteau înscrie la examenele pentru acordarea acestora pentru că nu mai îndeplineau condiția de vechime, dacă au participat la grevă după data de 25 mai. Edupedu.ro a semnalat această situație încă din 28 mai.
Printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, Ligia Deca dă o derogare pentru maximum 22 de zile lipsă din vechimea la catedră a candidaților la gradele didactice. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.478 de joi, 15 iunie 2023, care completează metodologia privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.561/2011. Practic, un participant la grevă poate abia acum să participe la examenele de grad didactic.
„După articolul 109 se introduce un nou articol, articolul 1091, cu următorul cuprins: Art. 1091. — În cazuri justificate, pentru candidații înscriși la examenele de acordare a gradelor didactice II și I, consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate aproba, la cererea acestora, o derogare de maximum 22 de zile pentru stabilirea vechimii la catedră.”, prevede ordinul de ministru.
Concret, Monitorul Oficial a publicat joi, 25 mai, chiar în ziua în care peste 15.000 de profesori și angajați din învățământ protestau în centrul Capitalei față de atitudinea Guvernului la cererile lor, ordonanța de urgență 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, aprobată de Guvern cu o zi înainte, în plină grevă generală a profesorilor din școli. Practic, Guvernul Ciucă a schimbat regulile protestelor colective de muncă în timpul celui mai amplu protest din Educație din ultimii 18 ani.
A fost modificată Legea 367/2022, iar la articolul 160, alineatul 1 a fost introdusă o cerere a angajatului aflat în grevă pentru suspendarea contractului de muncă. Până acum această suspendare era una de drept, fără să fie la inițiativa angajatului. Pentru suspendari de drept, vechimea într-un domeniu nu e afectată, în timp ce pentru suspendări la cererea angajatului vechimea se întrerupe.
Niciun oficial guvernamental nu a atras atenția atunci sau înainte asupra modificărilor și asupra impactului acestora. Nici Ligia Deca, ministra Educației, nici Marius Budăi, inițiatorul OUG și ministrul Muncii și nici premierul Nicolae Ciucă nu au avertizat asupra impactului modificărilor legislative pentru conflictele de muncă, în timpul conflictului de muncă deschis în Educație.