Ministerul Educației recunoaște oficial atacul la vechimea profesorilor greviști, executat de Guvernul Ciucă prin ordonanța dată în plin conflict de muncă. Instituția modifică în premieră condițiile de participare la examenele de grad didactic, cu o derogare de 22 de zile din vechimea necesară

8.786 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ordonanța de urgență 42/2023 dată de Guvern în plină grevă a profesorilor, care a intrat în vigoare joi, 25 mai, le afectează vechimea la catedră profesorilor participanți la grevă, iar Ministerul Educației dă acum o derogare pentru a contracara efectele acesteia. Concret, candidații la gradele didactice care au fost în grevă nu se mai puteau înscrie la examenele pentru acordarea acestora pentru că nu mai îndeplineau condiția de vechime, dacă au participat la grevă după data de 25 mai. Edupedu.ro a semnalat această situație încă din 28 mai.

Printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, Ligia Deca dă o derogare pentru maximum 22 de zile lipsă din vechimea la catedră a candidaților la gradele didactice. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.478 de joi, 15 iunie 2023, care completează metodologia privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.561/2011. Practic, un participant la grevă poate abia acum să participe la examenele de grad didactic.

„După articolul 109 se introduce un nou articol, articolul 1091, cu următorul cuprins: Art. 1091. — În cazuri justificate, pentru candidații înscriși la examenele de acordare a gradelor didactice II și I, consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate aproba, la cererea acestora, o derogare de maximum 22 de zile pentru stabilirea vechimii la catedră.”, prevede ordinul de ministru.

Concret, Monitorul Oficial a publicat joi, 25 mai, chiar în ziua în care peste 15.000 de profesori și angajați din învățământ protestau în centrul Capitalei față de atitudinea Guvernului la cererile lor, ordonanța de urgență 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, aprobată de Guvern cu o zi înainte, în plină grevă generală a profesorilor din școli. Practic, Guvernul Ciucă a schimbat regulile protestelor colective de muncă în timpul celui mai amplu protest din Educație din ultimii 18 ani.

A fost modificată Legea 367/2022, iar la articolul 160, alineatul 1 a fost introdusă o cerere a angajatului aflat în grevă pentru suspendarea contractului de muncă. Până acum această suspendare era una de drept, fără să fie la inițiativa angajatului. Pentru suspendari de drept, vechimea într-un domeniu nu e afectată, în timp ce pentru suspendări la cererea angajatului vechimea se întrerupe.

Niciun oficial guvernamental nu a atras atenția atunci sau înainte asupra modificărilor și asupra impactului acestora. Nici Ligia Deca, ministra Educației, nici Marius Budăi, inițiatorul OUG și ministrul Muncii și nici premierul Nicolae Ciucă nu au avertizat asupra impactului modificărilor legislative pentru conflictele de muncă, în timpul conflictului de muncă deschis în Educație. 


8 comments
  1. Pai e ceva nou /? NU
    Va aduceti aminte “regulile” din pandemie ? Se schimbau in functie de cum batea vantul.
    Iar ca sa-i “impinga” pe unii profesori sa se vaccineze, scoli (unde in localitate NU exista picior de covirusache au ramas inchise ca deh domnii/doamnele profesoare erau nevaccinati/vaccinate.
    Ordinele de la educatie sunt precum pensiile speciale, se da in functie de nevoile cuiva.

  2. Cum adică da o derogare? Ce e asta? Sa le fie considerata vechime perioada de greva și sa fie și plătiți pentru ca materia oricum se recuperează, nu?

    1. gini, ești dintre analfabeții funcționali? Chiar nu ai înțeles ce ai citit sau nu ai citit și vorbești în somn? Derogarea în cazul de față înseamnă că te poți înscrie la examenele respective și cu o vechime mai mică (respectiv dacă ai cu 22 zile mai puțină vechime). De unde ai scos aberațiile alea cu plata integrală a salariilor pe perioada grevei și vechimea integrală. De aceea merg lucrurile dezastruos în România, că apar exemplare defecte ca tine, scăpate ca prin minune de selecția naturală.

      1. Ma mir ca știi ce înseamnă selecție naturala. Ești unul din pomanagii aceia care vor calitate gratis și multe ajutoare de la stat, nu? Presupun ca a fost invocata de multe ori selecția naturala când ai postat comentarii, nu? Eh! Mai exista și miracole ca tine pe care nici natura nu îl poate ajuta. Poți sa spui replica asta dacă te mai supăra cineva cu selecția naturală. Restul nu ma obosesc sa îți explic pentru ca depășește puterea ta de înțelegere.

        1. „Ma mir ca”, „unul din pomanagii aceia”, „ca a fost invocata”, „Mai exista”, „sa spui”, „ma obosesc sa”, „ca depășește”.
          Ori acest „G” tastează selectiv, ori, mai degrabă (a se vedea „unul din pomanagii aceia”), e chiar el funcțional. Asta nu-l împiedică să găsească site-ul edupedu.ro (sau poate a fost trimis de la partid) și să jignească alte persoane. Deci funcționalitatea asta comportă și niște riscuri.

  3. Și se vaită că nu mai au credibilitate instituțiile statului. Păi dacă sunt conduse de niște … Dar, ne vedem în 2024 când vor pleca la cerșit voturi. Să vedem dacă poliția va aresta vreun politician pentru că cerșetoria este pedepsită de lege.

  4. Poate ministerul se concentrează și la problema celor cu vechime mare ( peste treizeci și cinci de ani)!
    Le-a crescut numărul de ani până la pensionare, dar salariile lor sunt fara diferență față de cei cu douăzeci și cinci!
    Salariile lor nu onorează munca de o viață!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

AUR solicită ministrului Educației să includă Limba Română, Istoria și Engleza în lista olimpiadelor școlare / As vrea să cred că eliminarea Limbii române și a Istoriei din cadrul olimpiadelor școlare este doar o scăpare, spune George Simion

Includerea Limbii Române, a Istoriei şi a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza concursuri naţionale (Olimpiade) în anul şcolar 2021 – 2022, este solicitată ministrului Educației…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Profesoara Nicoleta Zărnescu: Metoda Project based learning (PBL) – o provocare transcurriculară care presupune un efort mai mare din partea copiilor și un timp mai îndelungat până la produsul final. Dacă profesorul se atașează de forma de învățare, poate deveni un mod de viață al clasei respective

Orice profesor care simte neimplicare din partea elevilor sau care vede că nu toți depun constant efort la clasă, poate să încerce metoda de predare-învățare-evaluare numită project based learning (PBL)…
Vezi articolul

VIDEO Mesajul președintelui Iohannis la început de an școlar: Dragi elevi, fiecare veți avea ocazia să fiți un supererou, spălându-vă pe mâini și purtând mască / Dragi dascăli, sunt convins că veți reuși să îi însoțiți pe copii în fascinanta călătorie a cunoașterii

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni dimineață un mesaj video cu ocazia începerii noului an școlar, el îndemnându-i pe elevi să poarte mască și să se spele pe mâini pentru…
Vezi articolul