Ministerul Educației: Proiectul de ordonanță de urgență cu măsuri fiscale afectează funcționarea sistemului de învățământ, asigurarea dreptului la educație și drepturile personalului didactic

14.081 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației reacționează la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește pentru a reduce deficitul bugetar. Într-un răspuns pentru Digi24, instituția arată că a trimis luni, pe 7 august, un punct de vedere la Ministerul Finanțelor, în care „a atras atenția asupra faptului că în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior“.

Conform sursei citate, „prevederile pot afecta și asigurarea dreptului la educație, drepturi ale personalului didactic, precum și capacitatea Ministerului Educației de a coordona aplicarea noului cadru legal“.

Ministerul Educației susține că „va depune toate eforturile pentru ca Legile educației să fie implementate în forma în care au fost adoptate de Parlamentul României și promulgate de președintele României, astfel încât dreptul la educație al copiilor să nu fie afectat“.

Răspunsul Ministerului Educației, publicat de Digi24:

„Ministerul Educației a luat act de proiectul de Ordonanță de Urgență Măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ministerul Educației a transmis, în data de 7 august 2023, un punct de vedere către Ministerul Finanțelor în care a atras atenția asupra faptului că în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior.

De asemenea, s-a mai atras atenția și asupra faptului că prevederile pot afecta și asigurarea dreptului la educație, drepturi ale personalului didactic, precum și capacitatea Ministerului Educației de a coordona aplicarea noului cadru legal.

Subliniem faptul că Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru ca Legile educației să fie implementate în forma în care au fost adoptate de Parlamentul României și promulgate de Președintele României, astfel încât dreptul la educație al copiilor să nu fie afectat“.

Reamintim că Guvernul Ciolacu a anunțat un proiect de OUG pentru măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice“, stârnind controverse în zona bugetară și în cea privată, precum și în rândurile societății civile.

Deputatul UDMR Szabo Odon a anunțat miercuri că, dacă prevederile s-ar aplica în Educație, 40 din cele 42 de inspectorate școlare s-ar desființa, iar școlile cu mai puțin de 50 de angajați ar pierde personalitatea juridică.

Draftul documentului a fost publicat pe 1 august de economedia.ro.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a ieșit într-o conferință de presă tot săptămâna trecută și a pus lipsa unor salarii decente pentru profesori pe seama “optimizărilor fiscale” ale unor companii din mediul privat, în contextul proiectului de ordonanță menit să acopere găurile bugetare.

Articol în curs de actualizare


11 comments
  1. In proiectul ordonanței ar trebui specificat clar că acest act normativ sa nu se aplice și sistemului de învățământ, care trebui până la urmă să suporte și el o nouă restructurare,dar nu așa.

  2. Unii stau cu 5 copii la clasă tot anul și iau salariu cu roaba și pentru pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic nu există posibilitatea să se întregească norma, un profesor poate să mai ia ore ca să se întregească norma, dar ceilalți, didactic auxiliar și nedidactic ce să facă, unde să meargă, mai ales dacă trăiesc într-un orășel de provincie. Despre asta nu vorbește nimeni, nu este interesant, doar măria sa profesorul este pe primul plan.

  3. Nu vor taia decat daca intram in razboi si vine criza extrema.
    M-as bucura sa taie, e risipa enorma.
    Nu am mai vazut niciodata atata risipa si atata birocratie in invatamant.

    Iar individa de sorginte umanista numita in functie la MEN de ce nu vrea sa si rentabilizeze sistemul nu doar sa inghita bani. Reforme faci si cu bani putitni. Ce ameninta ca nu poate implementa legile ca nu sunt bani destui?
    Ce nu pot da aia bac tehnologic in 2029 sau nu pot baga noile planuri cadru daca nu reduc acum cheltuielile?

    In isj-uri si prin scoli sunt diversi indivizi care cumuleaza al doilea job, evident ca de aceea se tin unele ore nepublicate, e vorba de indivizi care nu presteaza acele ore. Serale fr-uri sansa a doua materii ale minoritatilor.

    Eram mai demult intr-i scoala si unul de-al lor n-a venit tot anul la ore. Materie neimportanta, li se dadea drumul acasa sau intrau altii. Prin iunie il cauta directorul disperat sa vina sa semneze condica pe tot anul. Ii fusese bagat pe gat de mai sus, trebuia sa accepte. Ceva in genul angajatelor alea ale lui Dragnea.

    Daca i-ar duce capul pe guvernanti ar avea de unde sa taie si ar strange bani destui, dar nu-s in stare.

  4. Și unii directori să fie demiși. Avea vârstă aproape de pensionare și a luat concursul de director.A mintit?! Partidul nu știa..??!! vârstă, nimic. Hoție și hoți. Totul pentru ei. Nu pentru noi.

  5. Da s-au angajat “fara numar” la scoli si primarii fara sa existe lipsuri de personal si acuma vor sataie de undeva.In isj-uri e plin de paraziti sint sc. unde nu e nevoie de 3 soferi si sec ,cont.doar cu jumate de norma sau deloc,sa se uite Deca la angajari pe ultimul an sisa vada daca era nevoie .

  6. ha ha ha ce gluma buna. MEN condus de PNL de dreapta se plange ca PSD de stanga face reforme de dreapta.

    Dar sa taie odata risipa ca ne-am saturat cati bani inghit inspectoaretele si cati plimbai cu hartii si fisiere sunt. Birocratie excesiva, trebuie simplificare si reducere.

    Cate gunoaie de programe cu iz educativ inghit bani la greu si nu au rezultatul scontat.
    Cate se cumpara la suprapret de la firmele importatoare de partid, probabil ale PNL-ului ca de-aia protesteaza. Nu le ies primele si profiturile extreme ptr sarbatorile de iarna.

    Decat sa taie de la profesori mai bine de la sefii lor si de la birocratie si gauri negre.

    1. Foarte slab pregatiti profesorii din scolile generale,licee,facultati ….Cadrele didactice pensionate(fosile) sa faca un pas inapoi!

  7. Halal coaliție, unii trag hăis, alții cea…

    Ăștia întâi taie, apoi se apucă de măsurat. Cu ei facem reforma. Bravo, și lor, și nouă, că nu s-au dus singuri la putere.

  8. Si ce daca se desfiinteaza ISJ- urile? Oricum sunt ocupate pe crietrii politice. Primariile de ce nu sunt desfiintate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Mai multe organizații masonice au premiat elevi și profesori din Deva, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Hunedoara și cu Alianța Timișoara Universitară / Atât șefa inspectoratului școlar, Maria Ștefănie, cât și prorectorul UVT, Mădălin Bunoiu, sunt membri ai unor organizații masonice

Sub numele Gala Excelenței Hunedorene – Premiile și Bursele „Iancu de Hunedoara”, mai multe organizații masonice premiază de ani de zile elevi din Deva, împreună cu Inspectoratul școlar județean Hunedoara.…
Vezi articolul

Jurnalista Emilia Șercan, despre hotărârea Comisiei de Etică a ASE în cazul acuzațiilor de plagiat aduse lui Mircea Geoană: O decizie „mizerabilă” / Comisia „se face că nu vede grosul plagiatului”

Jurnalista Emilia Șercan, cea care a lansat acuzația de plagiat la adresa secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană, printr-un articol publicat în Pressone.ro, califică drept „mizerabilă” decizia exprimată de…
Vezi articolul

BREAKING Oferta Guvernului după întâlnirea cu sindicatele din educație: Nicio majorare salarială, ci un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie / Marian Neacșu, singurul condamnat penal din echipa de negocieri cu profesorii a premierului: Condiționalitățile impuse de PNRR nu permit nicio majorare de salarii

Condiționalitățile impuse de PNRR nu ar permite nicio majorare de salarii, de sporuri nu ar putea fi vorba, a susținut Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului. Condamnat definitiv de judecătorii…
Vezi articolul

Zero legi în dreptul Ministerului Educației, în Planul Anual de Lucru al Guvernului aprobat miercuri, deși în planul legislativ era anunțat un proiect de lege bazat pe „România educată”, în iunie, iar ministrul Cîmpeanu susținea că lansează dezbaterea luna aceasta

Ministerul Educației nu a propus niciun proiect legislativ în Planul Anual de Lucru al Guvernului, document publicat sub formă de raport de implementare și realizare a priorităților propuse de instituțiile…
Vezi articolul