Studenții doctoranzi care au fost înmatriculați la buget, cu frecvență dar fără bursă, înainte să intre în vigoare noua Lege a învățământului superior urmează să rămână fără bursă și în 2025, după cum reiese din metodologia privind finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a universităților în acest an, publicată prin ordin de ministru în data de 3 ianuarie. Această metodologie păstrează, în textul său, formulări care, conform unei decizii din toamnă a instanței, ar fi trebuit înlăturate din ordinul precedent privind finanțarea universităților – cel emis acum un an pentru finanțarea în 2024 – formulări care blocau bursele pentru această categorie de doctoranzi.
- Avocatul Alexandru Bajdechi, doctorand care a apelat la instanță în această chestiune, acuză acum că „întreaga procedură de aprobare a acestui ordin este ilegală” – detalii mai jos
Reprezentanții ministerului anunțaseră că vor face recurs la acea decizie formulată de Curtea de Apel Constanța, prin urmare formularea veche, care ar fi trebuit schimbată, este folosită din nou în actualul ordin privind finanțarea învățământului superior în 2025. Edupedu.ro a solicitat din nou ME explicații pentru menținerea prevederilor privind bursele doctoranzilor, în pofida deciziei instanței, în noul ordin privind finanțarea în 2025, explicații pe care le vom publica în momentul în care le vom primi.
„Metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România, pentru anul 2025” a fost adoptată prin ordinul 7845 din 20 decembrie 2024, publicat la începutul noului an în Monitorul Oficial. Ea prevede, între altele:
- „Art. 6. — (1) Pentru doctoranzii înmatriculați pe baza cifrei de școlarizare aprobate (număr de locuri — granturi de studii), finanțarea se face prin granturi doctorale. Valoarea grantului anual total (VGDT) pentru studenții doctoranzi înmatriculați la studii cu frecvență, cu bursă, conform granturilor repartizate de ME, este prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta metodologie.
- (2) Din fondurile cuprinse în bugetul de stat pentru finanțarea instituțională se constituie, ca o componentă distinctă, un fond pentru finanțarea granturilor doctorale (FGD), care acoperă sumele doar pentru componenta VGD a granturilor doctorale, alocate din linia de buget finanțare de bază, pentru studenții de la forma de învățământ cu frecvență și frecvență redusă, iar sumele pentru bursa de doctorat, componenta VGDB, pentru studenții doctoranzi înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență și bursă, se asigură din sumele repartizate de ME cu această destinație.”
Edupedu.ro a scris, în octombrie, că precedentul ordin al ME privind finanțarea universităților (pentru anul 2024) trebuie modificat în urma deciziei Curții de Apel Constanța. Decizia instanței a fost luată într-un proces deschis de avocatul Alexandru Bajdechi, actualmente doctorand la ASE București, care ulterior a apelat și la Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS) să aplice această hotărâre în metodologia pentru 2025.
Dar, într-o dezbatere publică organizată în cadrul consultărilor pentru noua metodologie, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, a anunțat că „va recurge la toate căile de atac” împotriva deciziei instanței constănțene, în funcție de motivarea soluției.
Curtea de Apel din Constanța a cerut, în esență, anularea ordinului privind finanțarea universităților pentru 2024 în sensul înlăturării a două sintagme: „cu bursă” din Art. 6 alin 1, respectiv „și bursă” din Art. 6 alin. 2.
- Solutia curții: „(…) Dispune anularea în parte a Ordinului nr. 6901/2023 emis de Ministerul Educaţiei în sensul înlăturării sintagmei “cu bursă” din art. 6 alin.1 şi a sintagmei “şi bursă” din art. 6 alin.2 din metodologia anexată, precum şi a sintagmei “locuri cu bursă” din Anexa nr. 2 a metodologiei anexate. (…)”
Ambele sintagme impuneau ca bursa să nu poată fi acordată doctoranzilor care fuseseră înmatriculați la studii cu frecvență, dar fără bursă înaintea aplicării Legii învățământului superior 199/2023. Or, noua lege prevede că studiile universitare cu frecvență sunt „cu bursă”, iar cele cu frecvență redusă – „fără bursă”.
Alexandru Bajdechi: „Întreaga procedură de aprobare a acestui ordin este ilegală”
Contactat, luni, de Edupedu.ro, doctorandul Alexandru Bajdechi, avocat, cel care a apelat la instanță în această problemă, a apreciat că noul ordin încalcă Legea învățământului superior și arată că „Ministerul Educației refuză practic să asigure finanțare” pentru doctoranzii înmatriculați cu frecvență înainte de anul 2024.
El acuză, totodată, că „întreaga procedură de aprobare a acestui ordin este ilegală”, semnalând în acest sens lipsa unui referat de aprobare a Ordinului și „erori grosolane” în minuta dezbaterii publice.
Alexandru Bajdechi pentru Edupedu.ro:
„Ordinul nr. 7845/2024 continuă să încalce Legea învățământului superior nr. 199/2023 și hotărârea Curții de Apel Constanța. Prin acest ordin, Ministerul Educației refuză practic să asigure finanțare pentru bursele studenților doctoranzi, înmatriculați în regim cu frecvență înainte de anul 2024.
Legea nr. 199/2023 este foarte clară:
- Art. 33 (7) Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență sunt cu bursă. Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt fără bursă.
- Art. 63 (5) Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă.
Ministerul Educației se încăpățânează să afirme că, conform Legii nr. 199/2023, există doctorat la frecvență fără bursă, deși textele de lege citate mai sus sunt evidente pentru oricine.
Întreaga procedură de aprobare a acestui ordin este ilegală, începând cu:
1. Lipsa referatului de aprobare a Ordinului, atunci când a fost pus în consultare publică. Ordinul a fost pus în consultare publică pe 3 decembrie 2024, iar referatul de aprobare, conform preambulului ordinului, este datat cu 18 decembrie 2024.
2. Consultarea și dezbaterea publică au fost o farsă. Nu s-a ținut cont în niciun fel de propunerile aduse. Reprezentanții Ministerului Educației nu au fost în niciun fel interesați de necesitatea respectării legii, ci au organizat dezbaterea publică doar pentru a bifa această cerință legală, pe care de altfel nu ar fi bifat-o. Contrar legii transparenței decizionale, Ministerul Educației nu a publicat o forma finală a actului pe site și un tabel în care să fie evidențiate amendamentele acceptate și cele respinse, cu justificarea corespunzătoare. Ceea ce observ este că Ministerul consideră că nu trebuie să justifice de ce încalcă legea. De altfel, nici în cazul dezbaterii publice nu a fost prezentat vreun argument pentru care Ministerul încalcă legea, fiind afirmat că Ministerul se va lupta până în pânzele albe ca studenții doctoranzi să nu primească burse doctorale, conform legii. Lipsa de asumare s-a văzut și în declarația secretarului de stat în sensul în care a evitat să facă vreo recomandare pentru ca studenții doctoranzi să-și poată primi drepturile. Ceea ce speculează Ministerul Educației este lipsa de cunoștințe juridice a studenților doctoranzi.
3. Minuta dezbaterii publice care a fost publicată pe site conține erori grosolane, apropiindu-se foarte tare de domeniul penalului. Mai precis, afirmațiile mele au fost distorsionate, rezultând afirmații lipsite de logică sau au fost masiv comprimate pentru a nu se putea urmări un raționament. De asemenea, și afirmațiile secretarului de stat au fost semnificativ comprimate pentru a nu îl expune public pentru afirmațiile făcute. Mai grav este faptul că Ministerul pune afirmațiile persoanelor între ghilimele, ceea ce sugerează că reprezintă o reluare fidelă, nu o interpretare proprie a persoanei care a redactat minuta. Astfel de deficiențe grave de redactare sunt de natură să încalce și drepturi nepatrimoniale ale persoanelor care au participat la dezbaterea publică, fiindu-le atribuite fraze care nu el aparțin în această formă. Și mai grav este faptul că se menționează că în dezbatere au fost anumite persoane care nu au dorit să intervină, când de fapt aceste persoane nu au fost prezente. Aici vorbim de o falsificare flagrantă.”
Ordinul privind finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a învățământului superior, publicat în Monitorul Oficial:
Citește și:
Ministerul Educației „va recurge la toate căile de atac” în instanță pentru ca doctoranzii care au început studiile la buget cu frecvență, fără bursă pe vechea lege a educației să nu primească și ei bursă, pe noua Lege, anunță Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației
Doctoranzii înmatriculați la buget, cu frecvență, pe legea veche trebuie să primească burse, în temeiul noii legi a educației, conform unei decizii a instanței ce corectează un ordin emis în 2023 de Ministerul Educației / Instituția poate face recurs / Contestatarul ordinului: „Ministerul a mărit bursele considerabil, dar nu le-a acordat”
Forul care propune finanțarea pentru universități, CNFIS – îndemnat să respecte legea și decizia instanței care permit tuturor doctoranzilor înmatriculați la buget, cu frecvență, să primească și ei burse / Argumentele avocatului Alexandru Bajdechi
Foto © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Consultările publice realizate de M.E., deseori cu participare obligatorie pentru profesori, au fost întotdeauna farse formale spectaculare. Niciodată nu s-a luat în considerare vreo opinie sau sugestie.
De bursa pentru doctoranzii din anul 4 se mai aude ceva sau se fac că au uitat?
de ce nu ancarcati cardurile educationale de rechizite de ce nu raspundeti va bateti joc de noi