Ministerul Educației – observator la toate cazurile de violență asupra cadrelor didactice, din școli. Ca reacție la umilirea filmată a unei profesoare de către elevi de gimnaziu, instituția anunță că „a demarat discuții”

2.817 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ministerul Educației reacționează după ce poliţiştii din Prahova au deschis o anchetă ce îi vizează pe doi elevi de 13 ani, de la o şcoală din localitatea Brebu, care ar fi hărţuit sexual o profesoară. Într-o informare de presă, Ministerul Educației spune că a fost informat despre incident și că “a demarat discuții în contextul situaților de violență din mediul școlar”.

Ministerul Educației anunță că “a demarat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții pentru a identifica soluții de îmbunătățire a procesului de prevenție și de intervenție în situații de violență în mediul școlar”.

Amintim că și în cazul incidentului grav de la Colegiul Național Ion Creangă din București, unde miercuri, o profesoară de japoneză, de 26 de ani, a fost agresată cu un cuțit de un elev de 16 ani, în timpul orei, Ministerul Educației era tot observator, fiind doar în ipostaza de a fi informat și de a ține legătura cu inspectoratul, sau să monitorizeze acțiunile școlii.

Redăm informarea de presă a Ministerului Educației:

“În această după-amiază, Ministerul Educației a fost informat, de către reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, asupra existenței, în spațiul public, a unui clip video în care mai mulți elevi prezintă explicit activități sexuale îndreptate asupra unui cadru didactic.

Conform informațiilor primite, în urma apariției, în cursul zilei de ieri, a clipului video, la nivelul unității școlare au fost deja demarate acțiuni pentru stabilirea contextului, precum și a demersurilor de urmat în perioada următoare. S-a solicitat, de asemenea, sprijinul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Prahova.

Ministerul Educației va continua să țină legătura cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, atât pentru a avea informații asupra faptelor produse, cât și pentru a oferi, dacă va fi necesar, sprijin comunității școlare.

Ministerul Educației a demarat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții pentru a se identifica soluții de îmbunătățire a procesului de prevenție și de intervenție în situații de violență în mediul școlar.

În contextul evenimentelor din ultima vreme, transmitem mesajul Ministrului Educației, doamna Ligia Deca:

„Știu că incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli. Vreau să vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte și am demarat deja o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune soluții în acest sens. Siguranța fiecărei persoane din unitățile de învățământ este prioritară pentru Ministerul Educației.”

Informarea de presă din data de 5 aprilie a ministerului Educației, după incidentul petrecut la Colegiul Național “Ion Creangă” din București:

“În cursul zilei de astăzi, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a informat Ministerul Educației în legătură cu producerea unui incident la un liceu din București, respectiv un incident în care un cadru didactic a fost agresat de un elev, în timpul orei.

Reprezentanții Ministerului Educației au ținut permanent legătura cu reprezentanții ISMB, care, de altfel, s-au deplasat la fața locului.
Sunt în desfășurare demersuri ale instituțiilor competente, pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs incidentul.

Ministerul Educației condamnă ferm agresiunea de orice fel în mediul școlar, indiferent dacă este îndreptată asupra elevilor, asupra cadrelor didactice sau asupra altor categorii de personal din instituțiile de învățământ.

Vom continua să monitorizăm acțiunile întreprinse la nivelul unității școlare în care s-a produs incidentul, pentru a ne asigura că vor fi respectate prevederile legale ce se impun a fi urmate în astfel de situații și pentru a avea certitudinea sprijinului pe care cei implicați, inclusiv elevii martori la incident, îl vor primi în perioada următoare”.

Citește și:
Elevii de 13 ani, cercetați pentru ultraj după ce au agresat batjocoritor o profesoară în timpul orei, vor rămâne repetenți, după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Inspectoratul Școlar: Toți elevii din clasă au primit observație scrisă
Dosar penal pentru ultraj pe numele a doi elevi de clasa a VII-a care au batjocorit o profesoară în timpul orei
Elevul de 16 ani la Colegiul Național „Ion Creangă” din București, arestat preventiv pentru 30 de zile, este acuzat de tentativă de omor calificat / Procurorii: A premeditat săvârşirea faptei, s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze şi s-a înarmat cu un cuţit
Procurorii cer în instanţă arestarea elevului care a rănit cu cuţitul profesoara de japoneză: A premeditat atacul
Elevul care a rănit-o cu un cuțit pe profesoara de japoneză, reținut pentru 24 de ore / Ministerul Educaţiei: Se fac demersuri pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs agresiunea
Ligia Deca, după ce un elev a rănit o profesoară în timpul orei: Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală
Un elev a rănit o profesoară cu un cuțit în timpul orelor, la Colegiul Național „Ion Creangă” din București / Rana este superficială

12 comments
  1. In ecuația părinte,profesor,elev toți sunt inportanti.Elevii au partea lor de vina,dar vina și complicitatea este la adulți.Multi părinți sunt ei needucați, ca sunt oameni de 25-35 de ani care au fost la școală in ultimii ani și școala din ultimii ani este un dezastru Pentru profesori este aceeași situație,cei mai mulți dintre ei nu au ce căuta la catedra,in afara de faptul că nu știu carte,ei sunt needucați,sunt leneși ,superficiali. Salariile profesorilor sunt proaste ,dar și profesionalismul lor este pe măsura salariilor.Toti motivați că nu sunteți bine plătiți ,acum aveți în medie între 700 – 1200 de euro salariul,și dacă ați avea mâine toți 2500 euro salariul,nimic nu s ar schimba tot la ,,și 10″ intrați la ora ,iar la ,,fara un sfert” gata ora,vorbiți pe telefon in timpul orelor,mergeți la copiator in timpul orelor,beți cafeaua,sucul în fata elevilor,le spuneți să citească singuri mai departe,sau unii nu faceți absolut nimic de ani de zile la ore,stați ,,statui” in timpul orelor și elevii cu complicitatea voastra,,își bat joc de voi”.Aceeasi elevi ,,obraznici” au comportament diferit fata de profesori,toți știm că elevii știu ,,legendele” cu profesorii impostori și sunt ,,golani” cu aceia.Concluzia,salarii mari profesorilor,dar monitorizare audio video pe bune la orele de curs,iar după cele 3-4 ore de curs, profesorii să rămână să muncească alte 3-4 ore în școală să pregătească lecțiile pentru ziua următoare.Cei care se vor opune sunt chiar profesorii.

  2. Am urmarit sirul discutiilor privind rolul dnei profesor: fie victima, fie complice. Va rog sa luati in calcul si faptul ca este o scoala din mediul rural, cadrul didactic este din sat sau din imprejurimi, adica elevii ii cunosc tot neamul. Nu va imaginati ce tupeu are satul cand te iei de odrasla. Acum 19 ani, eram profesor in mediul rural, o eleva avea telefon mobil ( era senzatia scolii si a clasei, adica elevii nu erau atenti la ore ci la telefonul ei), in timpul orei am surprins-o cu telefonul si am rugat-o sa il puna in fata mea in ghiozdan. I-am spus ca o inteleg ca mama este in strainatate si ca prin acest telefon sunt conectate, dar cu siguranta mama tine si la educatia ei si daca o mai prin cu telefonul in timpul orei i-l voi confisca.
    Ce credti s-a oprit? Dipotriva, asa cum vedeti in video, elevii (in special baietii)care mai de care s-au intrecut in a lua telefonul si a ma pune la incercare. I-am pus din nou in vedere elevei sa isi puna telefonul in ghizdan, nu a facut-o, i-am luat telefonul si i-am spus ca il va recupera luni de la dna director. Nu as fi vrut sa ii iau telefonul pentru ca era vineri, ultima ora si ma gandeam ca in weekend, sigur mama ei va dori sa vorbeasca cu ea. Insa eram constienta ca daca nu sunt ferma cu consecintele, lucrurile o vor lua razna.
    Am incuiat telefonul in dulapul din cancelarie si am plecat, faceam naveta, nu eram din sat. Luni dimineata, ce credeti…de cand m-am dat jos din autobuz am intampinat o atitudine de sictir si ostilitate, nu m-a salutat si nici nu mi-a raspuns nimeni la salut, iar in cancelarie colegii din sat nu au vrut sa vorbeasca cu mine. Am fost chemata de dna director mi-a cerut sa ii dau telefonul si mi-a spus ca tatal fetei ma asteapta, sa ma descurc. M-am descurcat, fata in fata cu un golan de-a dreptul…. In urma acestui incident nu am mai avut probleme cu telefonul, doar eu,….pe mine nu ma afecta satul, desi imi aruncau vorbe de genul “stim noi cine sunteti”, “ne-ati bagat copiii in sperieti”, “la naul nu mai aveti ce cauta pe aici”. Adica este important sa intelegeti ca la tara, te pui cu tot satul, si cand esti intr-o astfel de situatie…ramai singur.

  3. I-auzi “au demarat discutii”. Concret nenorocitilor ce faceti ? Schimbati legea, exmatriculati derbedeii, interziceti telefoanele, filmatul, etc., dezvoltati programe alternative pentru autori imediat supa producerea evenimentului, aveti grija de copiii cu CES, nu asa ii integram intr-o clasa de copiii normali si apar fel de fel de dezastre, protejati cadrele didactice. Iar Protectia Copilului (o institutie autista: cica am facut ancheta sociala, are conditii bune acasa. Mai nasolilor: ce facem cu violenta in scoala cu acesti elevi-rebuturi? Si tot institutia asta maro ar trebui sa aiba o statistica cu copiii lasati nesupravegheati de parinti plecati in strainatate). Lucrul in retea intre institutiile statului e o himera. Doar in cazuri foarte grave isi urnesc capetele soioase. Scolile sunt pline de astfel de specimene si de filmulete, dar care nu apar decat 10% in spatiul public.
    Toti haterii injura Bjarnevaernet. Dar acolo e o lectie despre cum se face educatia in familie si scoala.

  4. Ministerul “a demarat discuții”🤮
    Da-ți-va demisia, incompetenților. Ați distrus învățământul, promovați prostia, analfabetismul și multe altele. Lăsați oamenii competentei și dornici de implicare pentru a-i învața, îndruma, ajuta, sfătui pe copiii țării.
    Doar betivi și inepți sunt puși in funcții de conducere. Când le spui realitatea din scoli se fac ca nu e nimic grav. Trec cu vederea pentru a nu-și pierde scaunul. Huoooo

  5. Ma uit cu admiratie la stewardesele KLM cum stiu sa potoleasca cu fermitate tot felul de turbulenti in avion. Blonda draguta de la KLM isi schimba mimica, gesturile, vocea si cuvintele. Rareori mai misca unul dupa o interventie profesionista ca la carte. Si daca a miscat urmeaza o amenda de cateva mii de Euro si escorta politiei pe Otopeni, la coborare. Sunt ore de training si munca in spate ca sa poata domina singura o gloata.

    Femeia asta din clip habar nu are ce sa faca. Nu pare victima, mai curand complice.

    1. Victima e de vină, nu?

      De câte ori credeți că s-a mai întâmplat așa ceva, ce fel de măsuri au fost luate anterior, până când această femeie a renunțat a mai încerca orice, pentru că NU există nicio măsură care să aibă efecte asupra unor astfel de personaje… presupunând că directorul școlii ar fi luat vreo măsură, cel puțin?

      Ce ar fi trebuit să facă, după dvs? Să îi ia la bătaie? Să țipe la ei? Să umple catalogul de note de 2? Credeți că astfel de elevi se sinchisesc? Ei, sau părinții lor? Aveți impresia că astfel de elevi se tem de orice altceva decât de violență fizică, cum sunt probabil învățați din anturaj sau familie? Școala NU mai are nicio pârghie împotriva huliganilor. Iar profesorii au ajuns să se teamă de ei, pentru că dincolo de pereții clasei, o haită de elevi care nu răspund penal poate ataca o femeie (sau un bărbat) sau îi pot produce daune materiale pe care nu le poate recupera (mașini distruse, haine tăiate/arse, etc.)

      Mai nou, apare și teama de a nu fi uciși de către unii elevi dezaxați total (care de asemenea n-ar păți mare lucru, dacă n-au 14 ani.) Ce putea face femeia respectivă? Să ia ore de autoapărare?

        1. Dvs. aveți impresia că profesorul ar trebui să fie acum și polițist/jandarm, eventual înarmat, la ore? Încercați să fiți sarcastic, nu vă prinde bine însă.

          Dați un exemplu complet lipsit de substanță – stewardesele de la orice linie aeriană mai răsărită știu că pot oricând să îi dea jos pe pasagerii recalcitranți. Au ajuns avioanele să nu mai decoleze sau să aterizeze neprogramat ca să poată fi dați jos sau chiar arestați pasagerii problemă. Deci sancțiunea are oarecare greutate.

          Profesorii ce pot face? Elevul nu poate fi dat afară de la oră (nici n-ar avea unde se duce), nu i se poate interzice să se întoarcă în clasă indiferent ce a făcut orele anterioare, nu poate fi lăsat repetent până în clasa a III-a (chiar dacă e analfabet total și refuză sau e incapabil să învețe lucruri elementare), dacă e pedepsit cu orice fel de sancțiune minoră (mustrare verbală? O glumă proastă!) se poate șterge în maxim 8 săptămâni ca și cum nu s-a întâmplat niciodată, nu poate fi exmatriculat, transferat, trimis la o școală de corecție (nu mai există!) indiferent ce a făcut, iar dacă are sub 14 ani poate face absolut orice fără să pățească, din punct de vedere legal, absolut nimic! Poate da foc la școală dacă i se năzare, și poate ministerul catadicsește să îl trimită la psiholog.

          Vi se pare normală situația asta? Dacă da, felicitări, poate că asta e societatea în care doriți să trăiți în viitor.

    2. care e amenda pentru cel din avion și care este pentru cel ce ageseaza profesoara? sper sa ai răspunsul.

    3. Vaaai!Ce observator fin și educat!
      Hai sa te lămuresc un lucru:exact cum ai spus stewardesa de la xzy (care are salariu de mii de euro și nu își toceste creierii cu toți inepții, zâmbește frumos,este machiata și aranjata,trăită bine,nu trebuie sa facă și pe psihologul,consilierul,mama,tata, etc) a fost instruita ce sa facă în asa situație, s-au investit niște bani serioși in acea persoană. Înțelegi?
      La noi salariul nu este nici macar cât al femeii de serviciu de la aeroport. Și chiar dacă ar interveni la fel de “drăguț” nu ar avea niciun rezultat pentru ca mini-agresorii nu răspund în fata nimănui,nu exista nicio consecinta pentru ei.
      Si faptul ca o critici ca nu a știut cum sa faci fata unor mini-agresori care sub pelerina noilor legi au devenit experți în a batjocori pe alții este și mai oribil.
      E un om normal care vede niște copii dar acest copii sunt niște mici sociopati crescuți și încurajați de sistemul din România și vor fi din ce în ce mai mulți pentru ca și sociopatia se cultiva la un moment dat.

  6. Asta face onor Ministerul, discuta. Evident, discuții. Probabil vor mai fi propuse ,,n” cursuri de formare, care nu rezolva nimic, in lipsa pârghiilor.
    Nicio șansă de redresare, învățământul românesc se afla sub ,,dictatura elevilor, părinților și a Tik-Tok-ului”.

  7. Elevii si parintii trebuie sa-i respecte pe profesorii, dar ce respect sa le acorde cand politicienii si sindicatele i-au lasat sa fie cei din urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ministerul Educației pregătește o licitație, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, pentru 3.200 de microbuze electrice. Microbuzele o să ajungă în școli anul acesta, potrivit Ligiei Deca. În prezent, 70.000 de elevi nu au mijloc de transport pentru a merge la școală

Ministerul Educației pregătește o licitație, pentru achiziția a 3.200 de microbuze electrice, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, potrivit unui proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Este…
Vezi articolul