Ministerul Educației nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor pe septembrie și pentru plata manualelor școlare, așa că a solicitat Guvernului aproape 470 de milioane de lei – document

17.549 de vizualizări
Foto: © Starblue | Dreamstime.com
În lipsa rectificării bugetare, mai multe ministere solicită Guvernului, prin memorandumuri aflate pe agenda ședinței de joi, 14 septembrie, bani mai mulți pentru diverse cheltuieli pe care le vor avea pentru luna în curs. Ministerul Educației, de exemplu, nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor din învățământul universitar și solicită creșterea sumelor pe credite bugetare și de angajament cu 94 de milioane de lei.

Alte 12 milioane de lei sunt necesare ministerului pentur plata manualelor școlare, pe care le-a contractat și pe care acum nu are cu ce să le plătească. De remarcat că aceste cheltuieli cu manualele nu au fost prinse de la începutul anului în buget, deși era planificată procedura de achiziție.

În cazul salariilor profesorilor din universități, acestea au fost majorate în iunie după greva de trei săptămâni a profesorilor și angajaților din preuniversitar, fără ca cei din mediul universitar să facă o zi de grevă. Majoritatea universităților nici măcar nu s-a solidarizat cu protestul care a adus cea mai mare majorare salarială din Educație din ultimii 20 de ani – peste 25% în medie. Au existat însă profesori din universități sau personalități din mediul academic care au susținut public protestul sau care chiar au mers în stradă alături de colegii lor din școli și licee.

Solicitarea de bani de la Guvern vine după ce în 8 septembrie Ministerul Educației a cerut bani pentru salariile profesorilor din preuniversitar pe luna septembrie. Era vorba despre 363 de milioane de lei. Cele două memorandumuri înseamnă fonduri majorate la bugetul ministerului de aproape 470 de milioane de lei. De remarcat că acel memorandum nu a fost pe ordinea de zi publică a ședinței de Guvern, ci a apărut direct la acte normative aprobate, fără ca documentul să fie pus în transparență, așa cum prevede legislația.

Captură din proiectele aprobate în ședința de Guvern din 8 septembrie 2023

În Memorandumul propus în ședința de joi, 14 septembrie, apare o referire la acel memorandum, prin care s-au aprobat banii de salarii pentru preuniversitar, dar documentul arată că ar fi fost aprobat în ședința de Guvern din 24 august. Lucru fals, conform Guvernului, care a anunțat că l-a aprobat pe 8 septembrie.

Ministerul Educației a cerut peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, încă de la începutul lunii august, conform surselor Edupedu.ro. Guvernul întârzie această rectificare.

Ce prevede Memorandumul:

„În ședința Guvernului din data de 24 august a.c. Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema ”Stabilirea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru luna septembrie 2023”, prin care Ministerului Educației i-au fost aprobate credite bugetare la titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice” în sumă de 363.648 mii lei.

Ca urmare a adoptării OUG nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat este necesar să se modifice limitele de credite bugetare și credite angajament aferente lunii septembrie 2023 astfel încât să se poate asigura fondurile bugetare necesare plății creșterilor salariale ale personalului didactic din universitățile de stat, plata indemnizației de hrană cât și pentru asigurarea sumelor necesare plății manualelor școlare în instituțiile de învățământ preuniversitar de stat.

Luând în considerație prevederile art.1 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Ministerul Educației este în situația de a solicita o majorare a limitei de credite bugetare și credite de angajament pentru Capitolul 65.01 – Învățământ, Titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice pentru: ”Transferuri către instituții publice” – 12.000 mii lei și ”Finanțarea de bază a învățământului superior” – 94.000 mii lei, de unde se asigură punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 57/2023 și OMEN nr.3103/2019.

Propuneri:

Modificarea limitei aprobate pe luna septembrie 2023 la creditele de angajament și
creditele bugetare pentru Ministerul Educației, prin majorarea Titlul 51 „Transferuri între
unități ale administrației publice – 106.000 mii lei, din care:

  • Finanțarea de bază a învățământului superior cu suma de 94.000 mii lei pentru a
    se asigura finanțarea necesară plății majorărilor salariale ale personalului didactic din
    universitățile de stat și a indemnizației de hrană;
  • Asigurarea manualelor școlare cuprinse la Transferuri către instituții publice cu
    suma de 12.000 mii lei”

10 comments
  1. Daca domnul Iohannis a dorit Romania educată de la creșă ,asta înseamnă că un educator puericultor are un salariu de 4500 lei net la un program de 5 ore si un concediu de 65 de zile pe an .
    Restul personalului nu contează,desi se lucreaza în echipă nu sunt încadrați toți angajații cresei pe aceiași grila de salarizare.
    Daca un educator puericultor lucrează 5 ore si are un salariu de 4500 lei net ,atunci un polițist un pompier un cadru medical ce salariu ar trebui să aibă la 8 ore lucrate ?
    De asemenea 65 de zile de concediu de odihna la creșă asta înseamnă într-un an 3 luni creșa închisă sau restrânse grupele .
    Un copil de la creșă nu l poți compara cu un copil de grădiniță sau școală .
    Creșele trebuie să aparțină de asistență socială să vină în ajutorul părinților care lucrează.

  2. Sa inteleg ca aveti inca sperante ca se maresc salarii din ianuarie??? Nu inteleg cum crede lumea ca HOTII se vor tine de cuvant?

  3. asta cu “nu mai sunt bani” nu prea ne mai impresionează…mai ținea prin anii 90…sau 2000…acum,la cate tunuri se dau …

  4. Dacă se dorește o Românie Educată,guvernul să bage mâna in buzunar,să scoată bani pentru asta,că merită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, despre experiența de a autoriza o școală privată în București: Sunt victima unui vădit abuz în serviciu. ARACIP ar fi recunoscut un document necesar autorizării, după ce cazul a devenit public

Expertul educațional Oana Moraru acuză agenția din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de acreditarea și autorizarea școlilor de “abuz în serviciu”. Fondator al unei școli private în Călărași, Moraru…
Vezi articolul