Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri, iar peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022 / Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu

Foto: Sabin Cristoveanu si Octav Ganea / Inquam Photos

Rectificarea bugetară ar putea avea loc în luna noiembrie, după cum a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu: „cel mai probabil vorbim de luna noiembrie.” Răspunsul a fost dat la o întrebare a corespondentei PROTV Laura Culiță, la briefingul ședinței de Guvern de joi, 28 septembrie. În ședință, Ministerul Educației tocmai a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli. Prin memorandum nu poate fi stabilită, însă, nicio sumă de plată din programele de finanțare cu fonduri europene, inclusiv PNRR. Reamintim că potrivit surselor Edupedu.ro, peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022.

Conform informațiilor Edupedu.ro, există restanțe la cele 1.415 școli din programul PNRAS, de reducere a abandonului școlar. Instituțiilor de învățământ li s-ar fi transmis prin inspectorate și de către oficialii din Ministerul Educației faptul că toate cheltuielile și investițiile făcute în 2022, încă neplătite la aproape un an de la realizare, vor fi achitate de instituția centrală abia la rectificarea bugetară din acest an, care ar fi trebuit să aibă loc în luna august. De două luni, Guvernul Ciolacu întârzie rectificarea.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat în context că motivul așteptării este tocmai intrarea în vigoare a măsurilor aprobate prin legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament: „După cum am precizat, acest memorandum și sumele anunțate mai devreme de către mine sunt aferente lunii în curs, lunii septembrie, și presupun că, până la rectificarea pe care ați menționat-o și dvs,. se va considera oportunitatea de actualizare a acestor acestor praguri prin memorandumuri similare.”

Laura Culiță, PROTV: Legat de rectificarea bugetară, există un orizont de timp? Când va fi ea făcută?

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Întâi trebuie să se întâmple ceva, și anume proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare după ce parcurge toți pașii legali prevăzuți și, după aceea, se centralizează, evident, toate cererile de la ministere. Cred că, dacă m-ați întrebat de calendar, cel mai probabil vorbim de luna noiembrie.”

Centralizarea cererilor de la minister a mai avut loc o dată, în luna august. Atunci a semnalat că Ministerul Educației a solicitat peste 9,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, conform surselor noastre. Față de cele 32,5 miliarde de lei primite la începutul anului de către Ministerul Educației, prin Legea bugetului de stat pe 2023, ar înseamna o creștere cu 28%, o sumă și un procent record.

Edupedu.ro a semnalat de săptămânile trecute că Ministerul Educației nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor din învățământul universitar și a solicitat creșterea sumelor pe credite bugetare și de angajament cu 94 de milioane de lei.

Solicitarea de bani de la Guvern a fost acum de 2,9 miliarde lei, din care 2,6 miliarde lei sunt pentru cheltuielile de personal (salarii) și vine după cea de 94 de milioane lei din 13 septembrie și după cea de 363 de milioane de lei din 8 septembrie. Atunci Ministerul Educației a cerut bani pentru salariile profesorilor din preuniversitar pe luna septembrie. Acum, purtătorul de cuvânt al Executivului Ciolacu precizează că sumele din noul memorandum ar fi necesare tot pentru luna septembrie, dar cel mai probabil ele vor fi folosite în octombrie pentru plățile de salarii pe septembrie.

Într-un interviu recent, ministra Ligia Deca, a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Ministerul Educației a primit pentru 2023 un buget de 2,1% din PIB, iar pentru capitolul Educație Guvernul a alocat 3,2% din PIB. Conform noii legi a învățământului, pentru anul 2024 Guvernul ar trebui să aloce minimum 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat, adică aproximativ 6% din PIB.

Într-o analiză Edupedu.ro arăta cum finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație, în 2024, ar urma să fie ratată cu mult, conform calculelor de impact bugetar pe baza datelor Guvernului.

Exit mobile version