Ministerul Educației nu are suficienți bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli, arată un memorandum aprobat de Executiv

Foto: © Alexey Androsov | Dreamstime.com

Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, din bugetul de cheltuieli de personal, conform Ministerului Finanțelor. Informația apare într-un memorandum aprobat de Guvern pe 25 aprilie.

Suma reprezintă 25,3% din bugetul total pentru acest capitol bugetar al instituției. Bugetul de cheltuieli de personal pentru 2024 este de 32,5 miliarde de lei, conform fișei Ministerului Educației din Legea Bugetului.

Memorandumul atenționează faptul că execuția de peste un sfert din buget pe primele 3 luni face să fie insuficienți banii pentru salarii pentru tot anul, dacă se ia în calcul și majorarea programată pentru luna iunie.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld. lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat”, scrie Ministerul Finanțelor în memorandumul citat.

Salariile profesorilor și ale angajaților din Educație au fost majorate la finanul anului trecut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că la 1 iunie salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv, iar pentru restul angajaților creșterea va fi de circa 4%, peste cele 7-8 procente adăugate deja în ianuarie 2024, prin raportare la salariile din decembrie 2023.

Aici sunt grilele de salarii, cu mențiunea că sunt cele publicate de Guvern în Monitorul Oficial, în vigoare din 30 decembrie 2023, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024.

Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat.

Vezi aici grilele cu salariile pe 2024 pentru personalul didactic de predare, pe funcție, grad didactic, gradație, vechime și coeficient, trimise profesorilor de către sindicate.

Vezi aici grilele cu salariile pe 2024 pentru personalul didactic de predare, pe funcție, grad didactic, gradație, vechime și coeficient, trimise profesorilor de către sindicate.

Sindicatele au trimis în școli și grilele cu salariile pe 2024 pentru personal nedidactic/administrativ detaliate pe fiecare grad, vechime sau treaptă profesională și coeficient.

Reamintim, liderii sindicali ai FSLI și FSE, care au stabilit de facto grilele de salarizare, i-au anunțat pe profesori și pe angajații din școli că: „suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea”, imediat după ce Guvernul a anunțat că a aprobat noile grile.

Foto: © Alexey Androsov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version