Ministerul Educației nu are suficienți bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli, arată un memorandum aprobat de Executiv

11.609 vizualizări
Foto: © Alexey Androsov | Dreamstime.com
Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, din bugetul de cheltuieli de personal, conform Ministerului Finanțelor. Informația apare într-un memorandum aprobat de Guvern pe 25 aprilie.

Suma reprezintă 25,3% din bugetul total pentru acest capitol bugetar al instituției. Bugetul de cheltuieli de personal pentru 2024 este de 32,5 miliarde de lei, conform fișei Ministerului Educației din Legea Bugetului.

Memorandumul atenționează faptul că execuția de peste un sfert din buget pe primele 3 luni face să fie insuficienți banii pentru salarii pentru tot anul, dacă se ia în calcul și majorarea programată pentru luna iunie.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld. lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat”, scrie Ministerul Finanțelor în memorandumul citat.

Salariile profesorilor și ale angajaților din Educație au fost majorate la finanul anului trecut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că la 1 iunie salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv, iar pentru restul angajaților creșterea va fi de circa 4%, peste cele 7-8 procente adăugate deja în ianuarie 2024, prin raportare la salariile din decembrie 2023.

Aici sunt grilele de salarii, cu mențiunea că sunt cele publicate de Guvern în Monitorul Oficial, în vigoare din 30 decembrie 2023, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024.

Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat.

Vezi aici grilele cu salariile pe 2024 pentru personalul didactic de predare, pe funcție, grad didactic, gradație, vechime și coeficient, trimise profesorilor de către sindicate.

Vezi aici grilele cu salariile pe 2024 pentru personalul didactic de predare, pe funcție, grad didactic, gradație, vechime și coeficient, trimise profesorilor de către sindicate.

Sindicatele au trimis în școli și grilele cu salariile pe 2024 pentru personal nedidactic/administrativ detaliate pe fiecare grad, vechime sau treaptă profesională și coeficient.

Reamintim, liderii sindicali ai FSLI și FSE, care au stabilit de facto grilele de salarizare, i-au anunțat pe profesori și pe angajații din școli că: „suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea”, imediat după ce Guvernul a anunțat că a aprobat noile grile.

Foto: © Alexey Androsov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
  1. De asta capata avant partidele extremiste. Pentru ca acei candidati inca in functie taie tot profesorilor. Dar in primarii si alte institutii foarte rapid s au facut mariri fara presiuni si greve.

  2. Acum fără supărare, dar nu-i de mirare. Să nu ne axăm neapărat pe salariile din învățământ, ci să luăm lucrurile în general … Sunt 1,3 milioane de bugetari, din păcate în creștere continuă. Salariile acestora sunt în medie de 11.000 Ron brut. Sunt și vreo 3,5 de angajați în mediul privat. Majoritatea acestora au un brut de 4000 Ron, mulți însă din păcate au doar minimul pe economie. Acești oameni ar trebui să producă banii pentru salariile bugetarilor, pensiile, alocațiile și alte costuri. Este imposibil. Iar România se împrumută cu niște dobânzi foarte mari. Se pot face greve non stop, dar bani mai mulți nu vor fi din păcate. Patronii nu vor mări salariile angajaților doar pentru că statul are nevoie de tot mai mulți bani din impozitele “privaților”. Vor pleca, șomajul va crește. La fel și evaziunea fiscală.

  3. Și eu sunt pt grevă generală,doar că e o mare lipsă de unitate în sistem și asta pt că suntem divizați in mai multe sindicalute

  4. Grevă generală scrie pe noi!Și dacă sindicatele o dau iar la înțelegere cu Guvernul,facem alte sindicate.Rusine lor…fix pt noi nu sunt bani…pt primării sunt,pt pensii speciale sunt,pt justiție,poliție…etc.

    1. Punem o laie: in primul rand greva e un proces lung si laborios. Apoi, va fugi lumea de suspendarea contractului la decizia angajatului. Si cel mai important, nici macar cei ce mai ramasesem pe baricade la greva, nu mai vrem sa pierdem bani sau sa ni se suspende contractul doar ca sa ne tradeze sindicatele intelese cu guvernul sau sa dea iar la directorii care nu au facut o secunda de greva sau la universitarii lasi si profitori de pe urma amaratilor care am marsaluit prin soare si am stat fara salariu. Nu mai merita cat sunt in functii actualii lideri de sindicat. Ne-am ars o data, suflam si in iaurt. Daca nici cand a fost o unitate nemaivazuta in 30 ani in invatamantul preuniversitar nu s-a rezolvat nimic cu greva, atunci nu are rost sa ne sacrificam iar linistea si salariile pentru aceasta cauza. Am facut greva si se radea de noi, isi batea lumea joc si se faceau presiuni sa renuntam.

  5. Ei încă nu au terminat de dat nici restanțele înșirate pe ani iar acum după doar 3 luni de la a 2-a tranșă de mărire s-au gătat banii.

    Păi înseamnă că in 2025 vine bocul cu tăieri. Sau cine o guverva atunci.

  6. fix ptr profesori nu are dar pentru celelalte categorii de bugetari ” importanți” gen justiție , poliție și alți speciali , au găsit repede.
    ne vedem la ” bacul ” de toamna 😉 , clasa politică repetenta și incompetenta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Desființarea notelor pentru Desen și Sport, prin înlocuirea acestora cu calificative, propunere a Consiliului Elevilor / Aceștia solicită „standarde de învățare” – ce ar trebui să știe, să înțeleagă și să poată face elevii

Înlocuirea notelor la Muzică, Desen și Educație fizică cu un set de calificative este una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor, potrivit unui raport primit de Edupedu.ro. Amintim că în…
Vezi articolul

Primele manuale câștigătoare la licitația din 2023 a Ministerului Educației / Horia Corcheș, profesor, autor: Manualul de Limba și literatura română clasa a VI-a a primit punctaj maxim, am pus accent pe dezvoltarea gândirii critice, sarcini care încurajează elevii să analizeze diferite situații de comunicare și să-și formuleze propriile opinii (P)

Profesorii își pot alege deja manuale pentru anul școlar 2023-2024. Ministerul Educației a încheiat licitația pentru o parte dintre acestea, urmează să fie și altele anunțate. Din 11 iulie se…
Vezi articolul

Bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Burduja, la Gala Cercetării Românești / Anul acesta bugetul Cercetării a rămas sub 0,2% din PIB

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Cercetării și Inovării Sebastian Burduja au reluat promisiunea de majorare a bugetului cercetării. În cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești cei doi oficiali au…
Vezi articolul