Ministerul Educației nu a scos încă la licitație, la doi ani de la lansare, Catalogul electronic, proiect pe fonduri europene în valoare de 49 milioane euro. Cîmpeanu: Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR

2.253 de vizualizări
Foto: © Anke Van Wyk | Dreamstime.com
Catalogul electronic reprezintă „un alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine” și lucrul acesta „este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR”, a spus, pe 28 septembrie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la o videoconferinţă organizată de bursa.ro

„Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută. Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, darămite încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat. Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus Cîmpeanu.

Catalogul electronic a fost anunțat și semnat pe 10 septembrie 2019 ca proiect finanțat din fonduri europene. Totul s-a făcut cu ceremonie publică la care participau trei miniștrii – cel interimar al Educației (Daniel Breaz), al Comunicațiilor (Alexandru Petrescu) și al Fondurilor Europene (Roxana Mînzatu).

Foto: edu.ro

Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile, și ar fi trebuit să ducă la digitalizarea completă a „managementului scolarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV”. Adică elevii să se poată înscrie online la liceu, iar profesorii, părinții și elevii să aibă cu toții Catalogul electronic. Tot în acest proiect era prevăzută și platforma pentru evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.

Responsabilă de scoaterea la licitație și de implementarea proiectului este Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare – ARNIEC. Această structură este în subordinea Ministerului Educației și este condusă din 2009 până în prezent, de 12 ani, de Gheorghe Dinu, directorul direcției de informatizare și resurse umane din Universitatea Politehnica București. Acesta a fost prezent și la semnarea contractului pentru Catalogul Electronic, în fotografia de mai jos fiind primul din stânga.

Foto: gov.ro

Agenţia, prin reţeaua RoEduNet, asigură conexiuni de date pentru universităţi, şcoli şi licee, pentru instituţiile de cercetare din România, spitale universitare, biblioteci, muzee şi instituţii culturale. Acestea sunt conectate prin intermediul unui număr de 47 puncte de prezenţă a reţelei RoEduNet în ţară, găzduite de către Universităţi și Inspectorate Şcolare Judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ sau licee. Traficul este agregat la nivel regional, agregarea prin şapte centre de operare a reţelei.

Gheorghe Dinu a semnat din partea ARNIEC contractul de finanțare pentru proiectele ”Sistem informatic de management al şcolarităţii – SIMS” (catalogul electronic) și ”Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca virtuală”.

Foto: gov.ro
Video de la ceremonie:

În anul 2020, conform declarației de avere depusă pe 17 mai 2021, Gheorghe Dinu a câștigat de la ARNIEC și Politehnica 445.160 de lei, venituri salariale și din proiecte. Suma încasată lunar, în medie, ar fi de 37.096 de lei, aproximativ 7.500 de euro pe lună, potrivit documentelor.

Anul viitor, în 2023, perioada de implementare asumată prin proiect, de 3 ani, expiră.

Ministerul Educației a pus în consultare pe 28 august 2020 caietul de sarcini pentru demararea unei eventuale licitații publice, care nu a mai avut loc nici până în prezent.

Între timp, Ministerul Educației a lansat un proiect pilot prin care școlile care folosesc aplicații private de catalog electronic, dezvoltate de companii din domeniu, s-au putut înscrie pentru a utiliza doar catalogul electronic și a renunța la cel clasic. S-au înscris 248 de școli.

Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, fost secretar de stat și cel care a coordonat acest proiect, a declarat pe 5 octombrie pentru Edupedu.ro că “urmează sa centralizăm ce cataloage folosesc unitățile de învățământ și de când sunt aceste programe folosite”.

“Instituțiile de învățământ vor primi, în cadrul procesului de monitorizare realizat de Direcția Generală România Educată din minister, chestionare de răspuns prin eșantionare pentru părinți, elevi, profesori, secretariat”, a mai spus Szekely.

Cele mai multe școli înscrise sunt din județul Sibiu – 32, urmate de 23 de școli din București și tot 23 din Cluj, 18 din Iași și 10 din Brașov.

Pentru capitolul Educație, PNRR acordă fonduri nerambursabile în valoare de 2,88 miliarde euro, plus 720,5 milioane euro împrumuturi, în total fiind alocate 3,60 miliarde de euro. Acești bani ar urma să fie investiți în:

  • 6 reforme și 17 investiții
  • 2400 de elevi vor beneficia de sprijin să intre în programe de studiu în regim dual
  • 50 de școli noi, neutre energetic
  • 2.000 de microbuze verzi pentru transportul elevilor
  • 83.000 de săli de clasă dotate cu mobilier
  • 1.150 SMART Lab-uri achiziționate pentru unitățile de învățământ la nivel gimnazial și liceal
  • 6.000 de școli care au primit resurse și tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică și pentru derularea învățării în format virtual
  • 130 de creșe construite și operaționalizate

Forma finală a PNRR aici.

Foto: © Anke Van Wyk | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cele 6 ținte importante pe Educație, pe care trebuie să le atingem până în 2026, enumerate de fostul ministru Cristian Ghinea
„Livrabilele” programului „România educată” cu bani din PNRR, prezentate punctual de guvern: 6.000 de școli dotate cu tehnologie, 130 de creșe, școli neutre energetic, clase mobilate, SMART Lab-uri și microbuze verzi

1 comment
  1. 50 milioane de euro?
    Adservio dă acces la toată platforma….cu 7-10 euro/an elev.
    Catalog note si absente.
    Situația școlară .
    Lectii.
    Teme.
    Formulare comisii.
    Albume foto de absolvire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de profesori, directori și inspectori, în tabără de restanțe la Pitești timp de două zile, pentru a scrie legislația secundară și terțiară care să facă aplicabilă legea educației Deca pentru educația incluzivă – surse / Cele mai multe acte normative la care lucrează trebuiau să fie deja aprobate

Zeci de profesori, directori de școli și inspectori școlari se întâlnesc la Pitești de luni într-o tabără de lucru pentru a dezbate și elabora actele normative restante legate de educația…
Vezi articolul

Gafe ale ministrului Deca, care vorbește despre „discipline importante“ în școală / De ce a păstrat titularizarea ca sistem de angajare „pe viață“ a profesorilor: Știm cu toții că din alte puncte de vedere profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți

Gafe ale ministrului Educației Ligia Deca, care în încercarea de a explica de ce a păstrat în propriile proiecte de legi ale educației titularizarea ca sistem de angajare „pe viață“…
Vezi articolul