Ministerul Educației nu a plătit nici acum premiile de câteva sute de lei pentru elevii de la Olimpiada națională de Informatică din luna aprilie, acuză profesorii și părinții copiilor

1.732 de vizualizări
Creștere organică a finanțării educației
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației promite premii de mii de lei și zeci de mii de lei pentru olimpicii naționali, respectiv internaționali la olimpiadele școlare, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobată miercuri, dar nu a plătit nici până acum premiile de până la câte 300 de lei maximum ale elevilor olimpici național la Olimpiada Națională de Informatică 2022, desfășurată acum cinci luni și jumătate, la începutul lunii aprilie, după cum ne-au semnalat mai mulți profesori și părinți. Conform unui calcul EduPedu.ro, toate premiile de la acest concurs ar însuma 17.605 lei, adică puțin peste cât Guvernul ar acorda numai unui singur olimpic cu premiu I obținut la o internațională, anume 15.000 de lei, pe noua grilă aprobată miercuri de Executiv.

“Nici până în data de astăzi Ministerul nu a plătit aceste premii. Au fost strânse IBAN-uri de la conturile bancare din fiecare județ și nu au fost virați banii nici până acum. E normal? Totul a fost organizat online, instituționalizat, cu platforme securizate și săli de concurs în care elevii s-au prezentat fizic”, explică o profesoară din județul Prahova.

“Părinții au făcut tot ce ținea de ei, au scris și s-au adresat chiar și la cabinete de ministru – dar ce să facă 3 oameni, 4 oameni? Avem copiii cu premii la Balcaniadă, n-au primit banii de la Minister”, relatează același cadru didactic.

În mod obișnuit, premiile de la etapele naționale se acordă în aceeași zi cu festivitatea de premiere – copiii urcă pe scenă și primesc diploma și plicul cu suma potrivită premiului pe care l-au obținut la olimpiadă, explică participanții pentru EduPedu.ro.

Iată calculul:

Premiile de la olimpiadă, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial, sunt următoarele:

  • La clasa a V-a: un premiu I, trei premii II, două premii III și 17 mențiuni.
  • La clasa a VI-a: un premiu I, un premiu II, un premiu III și 17 mențiuni.
  • La clasa a VII-a: un premiu I, un premiu II, un premiu III și 17 mențiuni.
  • La clasa a VIII-a: patru premii I, un premiu II, un premiu III și 17 mențiuni.
  • La clasa a IX-a: un premiu I, un premiu II, un premiu III și 18 mențiuni.
  • La clasa a X-a: șapte premii I, un premiu II, un premiu III și 16 mențiuni.
  • La clasa a XI-a: trei premii I, un premiu II, două premii III și 18 mențiuni.
  • La clasa a XII-a: un premiu I, un premiu II, un premiu III și 17 mențiuni.

După cum declara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în aprilie 2022 Ministerul Educației (ME) acorda bani, la olimpiadele naționale, astfel:

  • 300 de lei pentru premiul I
  • 200 de lei pentru premiul II
  • 100 de lei pentru premiul III
  • 65 de lei o mențiune

Pe baza acestor sume, în total ar fi vorba despre 5.700 de lei pentru toți cei cu premiul I. Premiile II ar însuma 2.000 de lei, iar premiile III 1.000 de lei. Cele 137 de mențiuni valorează în total 8.905 lei. Astfel, Ministerul Educației ar fi trebuit să plătească 17.605 lei pentru rezultatele olimpicilor de la Olimpiada Națională de Informatică a SEPI 2022, adică puțin peste suma unui singur premiu I la o olimpiadă internațională pe care Guvernul se angajează să îl plătească, anume 15.000 de lei, potrivit hotărârii de guvern menționată și aprobată miercuri, 14 septembrie.

Sumele acordate pentru premiile obținute se măresc din septembrie 2022

Hotărârea prevede premii de până la 20.000 de lei pentru elevii care participă la competiții școlare desfășurate la nivel mondial, precum și premii de 7.500 de lei pentru cei care participă la competiții școlare la nivel european sau regional. Aceleași sume vor fi acordate și școlilor acestor elevi, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu după ședința de guvern.

Premii vor fi acordate și premianților la etapa națională – între 300 de lei pentru o mențiune și 1.000 de lei pentru premiul I. Ministrul a anunțat, de asemenea, că stimulentul acordat fiecărui elev care face parte din echipa premiată la etapa națională a unei competiții școlare crește la 600 de lei.

Citește și:
Premii de până la 20.000 de lei pentru elevii olimpici, aprobate de Guvern. Școala de la care provin premianții primește aceeași sumă / Exemplul unui liceu privat care ar putea încasa prin efectul acestei măsuri peste 60.000 de lei pentru o singură olimpiadă
Stimulente de 6.000-20.000 de lei pentru elevii care au obținut premii la competițiile internaționale și pentru școlile acestora – proiect de hotărâre de guvern / Stimulentele pentru premianții la competiții regionale și europene – 3.500-7.500 de lei
PROIECT 150 de elevi și studenți olimpici vor putea beneficia de premii de mii de lei pentru rezultatele de la concursurile tehnico-științifice internaționale, prin programul “Henri Coandă” al Ministerului Cercetării

4 comments
  1. La Brașov s-au primit diplome de la Minister pentru locul obtinut la TIC etapa națională, dar nu s-au primit medaliile și diplomele corespunzătoare medaliilor. Și nici banii nu au fost virați in cont, doar cei de la sponsori.

  2. Aceeași situație este și la Olimpiada de Tehnologia Informației – etapa națională.
    OTI s-a desfășurat în perioada 26-30 mai 2022, online.

  3. Nu este singura olimpiadă pentru care Ministerul Educației nu a plătit premiile.
    Aceeași situație este și în cazul Olimpiadei de Tehnologia Informației – etapa națională, desfășurată online ca și Olimpiada de Informatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Profesoara de matematică Daniela Vasile, DataMathLab: Dacă stăm să reanalizăm cum ajunge matematica la elevi – care este o disciplină atât de frumoasă, elegantă – atunci din punct de vedere structural ar trebui să le creăm profesorilor și oportunități de training. Acest curs îi ajută să schimbe practica

Profesoara de matematică Daniela Vasile trage un semnal de alarmă asupra stării educației matematice din România, care pe evaluările interne și internaționale este la cel mai redus nivel din ultimii…
Vezi articolul