Ministerul Educației: Nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare pe numele Karina Bode, soția ministrului de Interne. “Doar anul acesta peste 20.000 de detașări în interesul învățământului”

4.158 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Adriana Neagoe
Ministerul Educației susține că “nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare în interesul învățământului pe numele doamnei Karina Bode”. Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris în exclusivitate că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Internelor, Lucian Bode, au instalat-o vineri pe educatoarea Karina Bode, soția ministrului, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație din subordinea Ministerului Educației, „pe un post dedicat”, potrivit surselor noastre.

Conform surselor Edupedu.ro, planul era ca educatoarea Karina Bode să fie detașată de pe funcția de director al Grădiniței nr. 12 din Zalău începând cu data de 31 august, ultima zi în care mai este director, pentru a fi angajată exact cu salariul funcției de pe care pleacă, în corpul experților în științele educației și politici publice. Precizăm că Bode nu și-a mai depus actele pentru un nou mandat de director de grădiniță, iar pe 20 august 2021, în urmă cu doar 5 zile, Inspectoratul a numit prin detașare în interesul învățământului începând cu 01.09.2021 o nouă directoare la Grădinița nr. 12 din Zalău, relatează Sălajul Liber.

Ministerul Educației precizează, însă, că “Detașarea este o procedura legală” și că “în sistemul de educație au existat doar anul acesta peste 20.000 de detașări în interesul învățământului”.

De remarcat că poziția vine de la Ministerul Educației printr-un comunicat semnat “Biroul de presă Ministerul Educației”, în contextul în care ministrul Sorin Cîmpeanu a emis în dese rânduri comunicate care purtau semnătura sa. În plus, Ministerul nu neagă vizita celor 3 în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, săptămâna trecută.

Reacția integrală a Ministerului Educației:

“Precizări de presă

Ministerul Educației infirmă categoric informațiile apărute în mass-media referitoare la angajarea doamnei Karina Bode la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

Informația este falsă!

Doamna Karina Bode nu este angajata Ministerului Educației și nici a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

Nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare în interesul învățământului pe numele doamnei Karina Bode.

Pe de altă parte, în sistemul de educație au existat doar anul acesta peste 20.000 de detașări în interesul învățământului. Detașarea este o procedura legală, constituind un drept al oricărui cadru didactic titular.

BIROUL DE PRESĂ
Ministerul Educației”

Informații de background

Potrivit surselor Edupedu.ro, Karina Bode împreună cu soțul său, Lucian Bode, ministru de Interne, și cu ministrul Educației Sorin Cîmpeanu ar fi efectuat o vizită vineri, 20 august 2021, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, unde educatoarea ar fi fost anunțată ca viitor angajat.

I se creează un departament de educație timpurie”, care până în prezent nu există în noul Centru care a absorbit Institutul de Științe ale Educației, potrivit surselor noastre politice. Conform unor surse guvernamentale, Karina Bode ar fi „refuzat” un post de conducere în Centrul din subordinea Ministerului Educației care concepe toate subiectele de examen național și ce reunește experți în politici publice și în științele educației, dorind să fie „simplu angajat care să se ocupe de educație timpurie”.

Datele publice nu relevă, însă, activitatea acesteia în crearea de politici publice sau de expert în științele educației.

Potrivit surselor noastre, planul este ca soția ministrului Bode să fie detașată de pe postul de director de grădiniță, începând cu data de 31 august, ultima zi în care mai este director, pentru a fi angajată exact cu salariul funcției de pe care pleacă.

Karina Bode apare în Registrul Comerțului ca asociat în două firme. A deținut 32% din firma SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011. Partenerii acesteia au fost Nicolae-Viorel Stanca, fostul general de securitate, ridicat de Traian Băsescu la gradul de general de brigadă la propunerea SRI (detalii aici și aici), care a condus organizația PDL Sălaj până în anul 2008, a fost parlamentar și soția sa de la acea vreme Veronica-Elena Stanca (detalii aici).

Aceasta din urmă este o femeie de afaceri controversată, menționată în presa locală pentru relațiile apropiate cu Elena Udrea, dar și pentru activitatea sa politică, după ce la alegerile parlamentare din decembrie 2020 a candidat pentru un post de senator din partea Partidului Ecologist Român (sursa).

Foto: Captură Registrul Comerțului

Firma în care apare educatoarea Karina Bode are domeniul principal de activitate „Lucrări de instalații electrice”. Soțul său, Lucian Bode, actualul ministru de Interne, a fost electrician, apoi inginer electrician la Electrica SA Zalău și a condus sindicatul muncitorilor din companie, conform declarațiilor sale de avere și de interese, precum și potrivit CV-ului de pe site-ul guvernului.

O altă firmă în care apare Karina Bode, de data aceasta ca asociat unic și administrator, este L.M.B. Construct SRL, înființată în 2007, aflată în „întrerupere temporară de activitate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Domeniul principal de activitate este „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale şi nerezidențiale”, iar pe site-ul Ministerului de Finanțe cu domeniul principal de activitate „lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”.

Karina Bode a fost din 2016, când a câștigat concursul de directori, și până luna aceasta directoare a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12 din Zalău. În ianuarie 2021, soției ministrului de Interne Lucian Bode i-a fost prelungit mandatul, fiind numită de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj director prin detașare în interesul învățământului, potrivit Monitorul de Sălaj.

Însă pe 20 august 2021, în urmă cu doar 5 zile, Inspectoratul a numit prin detașare în interesul învățământului începând cu 01.09.2021 o nouă directoare la Grădinița nr. 12 din Zalău (detalii aici), după ce Karina Bode nu și-a mai depus actele pentru un nou mandat, relatează Sălajul Liber. Amintim că mandatele directorilor de școli și grădinițe sunt de 4 ani, au expirat în această vară, iar concursurile pentru o nouă conducere vor fi organizate începând din octombrie de Ministerul Educației. Până atunci, toți directorii sunt numiți de către inspectorii școlari.

Precizăm că Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație este instituția care comasează de un an Institutul de Științe ale Educației (singura instituție publică de cercetare din educație, desființată de Monica Anisie în 2020) și Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNPEE), fiind o instituție cu rol decisiv în sistemul de educație românesc: creează curriculumul național, evaluează adoptarea acestuia, cercetează și analizează efectele programelor școlare, creează subiectele examenelor naționale și concursurilor de angajare în învățământ, propun ministrului Educației adoptarea unor noi politici publice în învățământ, implementează și analizează testările internaționale (PISA), gestionează licitațiile de manuale școlare.

Citește și:
SURSE Soția ministrului de Interne, educatoarea Karina Bode, instalată de Sorin Cîmpeanu și de soțul său, Lucian Bode, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Aceasta a fost asociată într-o firmă cu un fost general de securitate


2 comments
  1. nimic nou sub soare, unii se muta de la bine la mai bine fara nici un fel de problema, ca doar nu se scot posturile la concurs, nu cele caldute si bine platite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Astra Film Festival 2024

Astra Film Festival 2024. Ateliere pentru studenții de la cinematografie, care se pot înscrie la DocStudent Hub, un program de formare ținut de profesori de la cinci universități de prestigiu din Praga, Zagreb, Vilnius, Bratislava și Zlin

Studenții la film care participă la Astra Film Festival 2024 vor putea să se înscrie la DocStudent Hub, un program de formare la care vor participa studenți și profesori de…
Vezi articolul

La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente

La o săptămână după ce a început un nou an școlar, Guvernul a alocat joi, 14 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care…
Vezi articolul

„Demiterea lui Adrian Cioroianu” – cer mai multe organizații după ce acesta a făcut publică informația că Emilia Șercan studiază teza de doctorat a lui Mircea Geoană: Directorul Bibliotecii Naționale „a încălcat legislația” și manifestă o „atitudine interlopă”

Mai multe organizații neguvernamentale au publicat, vineri, o solicitare adresată ministrei Culturii, Raluca Turcan, de demitere a lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României. Cererea…
Vezi articolul