Ministerul Educației lucrează la noul ROFUIP în care ar vrea să delimiteze drepturilor părinților și profesorilor, susține secretarul de stat Florian Lixandru: Sunt foarte mulți colegi care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii, să dea note pe placul părinților și ne trezim la examenele naționale când elevii obțin note cu 1, 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât la clasă

12.278 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, spune că ministerul Educației lucrează la proiectul de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Acesta ar urma să reglementeze și să delimiteze drepturile părinților și profesorilor pentru situațiile în care părinții vin la școală și le spun profesorilor cum “ar trebui să predea și cum să se comporte. Sunt foarte multe situații, cel puțin în învățământul primar”, mai spune Lixandru la DC News. Amintim, noul ordin privind Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ ar trebui să fie gata pe 2 iunie 2024, potrivit calendarului cu termenele de implementare a legislației subsecvente legilor educației.

Secretarul de stat Florian Lixandru a spus că noul proiect de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ va delimita drepturile părinților și ale profesorilor dar și obligațiile acestora. El a subliniat că vrea să aducă “liniște cumva pentru colegii mei profesori” care de multe ori sunt în situații în care părinții vin la școală și le spun profesorilor “cum ar trebui să predea și cum să se comporte”, mai ales în clasele primare.

“Sunt foarte mulți colegi de-ai mei care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii să dea note pe placul părinților și ne trezim la examene naționale când copiii noștri obțin note cu 1 sau 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât eram obișnuiți noi la clasă să fie evaluați copiii”, spune Lixandru.

Intervenția lui Florian Lixandru pe acest subiect

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: În această perioadă, la nivelul Ministerul Educației lucrăm la proiectul de ordin cu privire la regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, regulament care va avea ca anexă acest acord între școală și familie. Practic, dorim să delimităm foarte clar care sunt atât drepturile, dar și obligațiile atât ale unităților de învățământ cât și ale familiei, ale părinților. Da, într-adevăr, sunt situații în care colegi de-ai mei se simt hărțuiți de către părinți. Toată lumea se pricepe la politică, la școală și la fotbal. 

Eu zic că e cazul să lăsăm cadrele didactice să-și facă treaba pentru că marea lor majoritate au trecut printr-o școală, au cursul de pedagogie, știu foarte bine ce au de făcut la clasă și să încetăm cu această presiune pentru că sunt foarte multe situații în care părinți vin la școală și cel puțin în învățământul primar, îi spun doamnei învățătoare cum ar trebui să predea și cum să se comporte. Eu zic că doamna învățătoare care a ajuns la catedră n-a ajuns luată de pe stradă și pusă acolo a trecut printr-o sistem de selecție, a trecut printr-o formare inițială și zic, că are capacitatea necesară pentru a lucra cu copiii astfel încât să obțină rezultatele pe care ar trebui să le obțină și să îndeplinească acele obiective și competențe pe care le prevăd programele școlare. 

DC News: Toate aceste ingerințe trebuie să știți și probabil că știți, creează tensiuni, presiune asupra cadrului didactic…

Florian Lixandru, secretar de stat: Sunt foarte mulți colegi de-ai mei care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii să dea note pe placul părinților și ne trezim la examene naționale când copiii noștri obțin note cu 1 sau 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât eram obișnuiți noi la clasă să fie evaluați copiii. Este unul dintre efectele acestei dorințe de a avea liniște cumva pentru colegii mei profesori”. 

Informații de context

Proiectul de ordin privind Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ ar trebui să fie finalizat până pe 2 mai 2024, potrivit ordinului nr. 3.069, publicat în Monitorul Oficial, prin care Ministrul Educației a modificat anexele din ordinul nr. 6.072 din 31 august 2023 cu termenele oficiale de implementare a legislației subsecvente legilor educației.

În noua lege a Educației părinții au 7 obligații, printre care să contacteze profesorii în intervalul orar stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ.

Părinții sau reprezentanții legale care refuză semnarea contractului educațional primesc amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, potrivit Legii Educației.

Obligațiile părinților – legea Educației nr. 198/2023

Art. 106 – „(8) Obligațiile beneficiarilor secundari ai sistemului de învățământ sunt următoarele:

a) de a înscrie copilul la școală și de a asigura frecventarea cu regularitate și conform programului de către acesta a cursurilor școlare;

b) de a asigura întreținerea elevului în vederea asigurării condițiilor necesare finalizării studiilor;

c) de a păstra legătura cu educatorul/profesorul de învățământ primar/profesorul diriginte, mediatorul școlar, consilierul școlar sau, după caz, cu conducerea unității de învățământ pentru monitorizarea progresului elevului;

d) de a semna contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4);

e) de a sprijini integrarea copilului în colectivul școlii;

f) de a contacta personalul școlii în intervalul orar stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;

g) de a cunoaște, respecta și susține copilul să respecte regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ în cadrul căreia este înscris beneficiarul primar.”

Conform Legii învățământului preuniversitar, beneficiarii secundari ai învățământului preuniversitar sunt părinții, tutorii sau reprezentanții legali ai antepreșcolarilor, ai preșcolarilor și ai elevilor.

Foto: © ElnurDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Obligațiile părinților din noua lege a Educației. Aceștia vor contacta profesorii în orarul stabilit de fiecare școală. Cele 7 obligații
Care sunt drepturile și obligațiile părinților, elevilor și școlilor prevăzute în contractul educațional pe care fiecare părinte îl semnează la înscrierea copilul în clasa pregătitoare și la liceu, potrivit ROFUIP 2022 / Părinții au în continuare obligația de a nu duce copiii la școală dacă au febră, tuse sau durere în gât

24 comments
  1. profesorii merg stresati la ore stiind dinainte ca nu vot putea sa-si faca datoria,neavand niciun instrument pt a-i determina pe elevii turbulenti sa fie respectuosi si sa fie atenti in clasa asta se intampla cand regulamentele scolare sunt facute fara consultarea educatorilor deci sunt facute exclusiv de minister, parinti si elevi Parca se urmareste expres ca educatorii sa nu mai aiba nicio autoritate in fata elevilor ,asta fiind principala cauza a esecului inv romanesc Intalnim profesori batuti de elevi injurati ,de respect nu mai vorbim asta a fost odata ,pe timpuri Cei din minister ar fi bine sa vina sa predea la clasa in specialitatea in care s-au pregatit si numai asa vor intelege pe colegii lor

  2. Utilizatorule Mari ! Debitezi ? Ai creierul în cap ?Gândești limpede ? Ai mâncat ceva stricat ? Ai nevoie de un medic psihiatru sau de un psiholog! Paranoia deja continuă! Nu te obligă nimeni să gândești într-un anumit fel ! E doar în mintea ta plină de haos și fanatism prostesc ! Ai citi cumva restul comentariilor? Ai citi măcar textul ca să poți înțelegere disputa ? Nici nu trebuie să faci vreun efort să înțelegeți deoarece poate te doare capul de atât efort ! Te poți duce pe tarlaua ta și faci și zici ce vrei și ce dorește mintea ta !

  3. Pana sa dam amenzi pentru absenta, ar trebui sa dam amenzi pentru violenta. Venim la scoala sa invatam, nu sa batem colegii, profesorii, sa ii injuram etc. Consilierea este necesara, dar nu este suficienta. De la primul act de violenta, parintele trebuie sa plateasca, la a doua porcarie facuta de copil, trebuie sa plateasca mai mult samd. Profesorul nu poate ruga frumos elevul sa nu se bata, sa nu tipe, sa nu injure, sa nu cante manele, sa lase telefonul in dulap, sa isi deschida caietul, sa noteze, sa nu vorbeasca neintrebat in continuu. Iar elevul sa raspunda “Nu vreau, ce o sa mi faci?”

  4. Ministerul educației a ajuns un mare nimic….părinți au numai obligații!!??
    Și cum să semnezi contractul educațional ….pai atunci ar însemna să nu-mi pese de copilul meu…Mai bn v-ați preocupa ce se întâmplă prin scoli cu adevărat și profesorilor nu le pasa …🤬
    Cazul copilului violat….Îmi e greata de un așa sistem🤬🤬🤬🤬🤬

  5. Părinții, cei bădărani, fac foarte multe presiuni asupra profesorilor să pună note mari în catalog, toți vor burse.
    Cred că părinții ar trebui să-și vadă lungul nasului, să stea în banca lor și să-și păstreze opiniile cu privire la actul educațional din școală pentru ei. Toate notele sunt umflate, se dau note pe ce copiază, așa zisele proiecte.

    1. Și dumneata ești grosolan în exprimare și vezi că te fălești prea mult cu dreptatea. Nu judecata tu . ,, Uite-te la bârna din ochiul tău și nu incerca să scoți paiul fratelui tău ,, . Dacă părintele vrea își expună punctul de vedere , chiar dacă se pune în practică sau nu . Nu îți place cooperarea ? Există jungla amazoniană pentru ăștia care nu suportă deloc copiii, elevii , oamenii, etc .

  6. Ar trebui să ne lăsați în pace cu prostiile astea . Normal că un părinte își exprimă și el opinia , indiferent cum ar fi . Oamenilor, sunteți cu picioarele pe pământ? Eu cred că nu sunteți. Doriți o dictatură educațională, dar nu o să reușiți. O să fiți opriți într-o bună zi cu tot cu mentalitățile voastre comuniste .

    1. Stimabile parinte, eu nu vin la slujba dumneavoastră sa iti spun cum sa iti faci meseria. Am o relatie de colaborare cu tine. Tu iti faci treaba acasa cu cei 7 ani de acasa. Eu mi-o fac pe a mea la scoala. Presa aservita din ultimii 30 de ani ti-a dat destul apa la moara. Te – a invrajbit împotriva profesorului. Si tu in domeniul tau ai uscaturi. Si tu poate nu esti perfect la locul tau de munca. Trezeste-te ca om si GANDESTE singur.

        1. Corect ? La ce ? La nenorociri ? Și uite așa se promovează treptat o ideologie extremistă. O să continui mereu să lupt împotriva anarhiei puciste și autoritate, chiar în calitate de persoană din domeniu. Dacă am o clasificare în domeniu educației, asta nu înseamnă că nu pot apăra drepturile și interesele elevilor.

      1. Menționați domeniul meu ? Ghicește domeniul unde lucrez? Surpriză! Sunt tot din învățământ. Dumneata nu mă poți prosti pe mine în față, deoarece sunt profesor cu facultate și cu modul psihopedagogic și vă cunosc ipocrizia murdară, de aceea vă demasc mârșăviile! Văd zilnic combinațiile pe care le faceți în cancelarie și tot ce are loc pe la consiliu ! Ne-ați nenorocit cu prostia voastră de sindicat mafiot ! Nu înseamnă că dacă sunt profesor sunt neapărat de acord cu tine și cu toată coaliția dumitale de habarniști. Nu am încredere în profesori absolut deloc și am multe experiențe negative din trecut cu ei . Îi cunosc complet și ca fost elev și că profesor ! Uite că eu sunt diferit ! Am rămas tot elev în sufletul meu , nu cu figuri de dascăl ca
        alții ! Îndrăznesc să spun cum trebuie făcut un lucru, deoarece am o calificare pe acest domeniu și îmi permit . Se vede că unii dintre voi rămâneți rău de tot în urmă și nu vă modernizați. La ore folosiți tablele interactive sau cocenii pentru predare ?

      2. Eu nu sunt stimabil părinte.Sunt profesor ca dumneata și poate și mai bine de atât. Deocamdată dumneavoastră încercați să veniți la slujba mea încercând să îmi spuneți ce să fac , având în vedere că îmi luați dreptul de a scrie un comentariu pe pagina aceasta, deci practic încercați să anulați constituția, iar acest lucru este revizionism extremist.Nu , noi nu avem relație de colaborare cu tine , deoarece tu ești un comunist , iar eu un profesor cu idei reformatoare și liberale și nu discut cu extremiștii. Nu , cei 7 ani de acasă vă lipsesc cu desăvârșire și mai ales nu aveți cunoștințe civice. Și eu îmi fac treaba mea la școală și sunt plăcut de către elevi și părinți. Sindicatele dumneavoastră finanțate de comuniștii din umbră vă plătesc de pe vremea lui ceașcă să denigrați elevii și să îi abuzați activ , exact ca la televizor. Și pe tine te-a întors împotriva normalității și progresului social firesc. Dumneata poate ai mai multe uscături în domeniul tău care este și al meu , dar la mine e diferență deoarece selectez oamenii. Da, nu sunt perfect la locul de muncă poate , dar sunt uman, tolerant și normal la cap , sunt o persoană abordabilă și cu care se poate vorbi orice , atât timp cât nu se încalcă drepturile omului. Trezește-te ca individ manipulat și gândește cu capul tău și renunță la pucism . La revedere.

        1. Eu nu cred că ești profesor – n-ai fi trecut examenul psihologic anual. Dar tu nu știi ce e aia, știi ce înseamnă profesia asta doar din ce-ai aflat din radio-șanț.

          În cel mai rău caz ești exact unul din foștii comuniști/activiști de partid trimiși prin școli în ”iepoca de aur” ca să facă educație morală ”telectualilor” care nu se supuneau, discursul sforăitor și plin de termeni prețioși folosiți ca nuca-n perete seamănă îngrozitor de mult cu modul de exprimare al comuniștilor fanatici.

          Sincer, mergi la un medic. Poate mai ai o șansă, cu un tratament adecvat.

          1. Mihai ! Domnule atotștiutor! Ar fi bine să faceți o vizită unui psihiatru sau unui psiholog! Propaganda asta comunistoidă va îndoctrinat bine de tot ! Eu rămân un om democrat care respectă drepturile omului, nu ca dumneata care promovezi extremismul și huliganismul ceaușist . Pe mine nu mă convingi de nimic , deoarece oricum la nivelul tău e greu de înțeles. Am studii și modul psihopedagogic ! Am totul la zi , chiar dacă sunt mai bun sau nu în meseria mea ! Sunteți platit de urâcioși să răspândiți minciuni socialiste și degradante ! Eu îmi exprim opinia deoarece asta constat , iar dumneata poți să vorbești numai prostii că oricum aberezi mult !

          2. Mihai ! Confuzia ta este incredibilă ! De unde ai învățat istorie și politică deformată? Dacă ești vocal poți fi vocal indiferent de ideologie . Dacă ești vocal nu însemnă că ești comunist sau fost membru de partid . Ești comunist dacă susții suprimarea drepturilor , ceea ce eu nu am propus , ci dimpotrivă, am vorbit
            despre drepturi .Un comunist nu poate susține drepturile omului . Gândește-te mai bine, având în vedere că spui lucruri eronate și fără sens ! Poate un comunist să critice comunismul , adică propria ideologie? Bineînțeles că nu , doar un democrat critică comunismul. Poate un comunist să susțină drepturile omului ? Nu , nu poate . E practic imposibil . Și atunci?
            Unde este comunistul de care vorbești ? Cred că încerci să dau vina în mod ilegitim. Tu pari a fi comunist convins .O vizită la psiholog sau psihiatru îți poate alunga ura ta desăvârșită și dezlănțuită.

  7. Minister: Profesorii sunt prea exigenți și stresează copiii. De asemenea, o să-i plătim după rezultate (rezultatele sunt mediile obținute de copii).
    Profesorii: *toată lumea ia 10 pe prezență*
    Minister: Nu, nu așa!

    Minister: Profesorii vor fi evaluați (și plătiți) după notele obținute de elevi la examenele naționale.
    Profesorii: *evaluează pe bune generația je m’en fiche, toată lumea rămâne corigentă și nu mai ajunge în examen*
    Minister: Nu, nu așa!

    Minister: Părinții decid curricula, tipul examinărilor, lungimea și structura anului școlar, elevii decid obligațiile profesorilor și nu-și asumă nicio obligație pentru ei, profesorii nu mai pot exmatricula pe nimeni chiar dacă omoară un coleg (sau un profesor). Așa a venit o recomandare de la OCDE! (/s)
    Profesorii: *toată lumea e complet demotivată, nimeni nu se mai implică în nimic, nimeni nu mai intră în sistem iar cei care sunt în sistem se uită unde să plece*
    Minister: Nu pricep de ce nu funcționează sistemul ăsta perfect democratic unde noi ascultăm pe toată lumea (cu excepția profesorilor)!

    Elevii: Cu bac, fără bac, semințele același gust are!
    Minister: PROFESORII SĂ FIE EXIGENȚI!!!! (și ne întoarcem la primul punct.)

    Mai vreți? Mai sunt.

    1. Aveți vreo problemă cu democrația, cu elevii și cu societatea în general ? Vă place blasfemia? Se vede că încercați să discreditați mai multe categorii de oameni, dar fără să cunoașteți substratul lucrurilor . Probabil că vă place pucismul totalitar. Puteți face o călătorie într-o țară izolată și antidemocratică având în vedere pseudo-argumentele .

      1. D-le, d-na, ce ești d-ta. Mergi de caută un dicționar ca să ai măcar proprietatea termenilor pe care îi folosești pe aici ca să te afli în treabă. Blasfemie? Habar n-ai ce e aceea.

        Substrat? D-ta crezi că vorbesc din părerile chibiților de pe internet? Când ai călcat în școală ultima dată?

        DEMOCRAȚIE? Dacă asta e ce înțelegi d-ta prin ”democrație”, e clar – din păcate, cei ca d-ta se duc să voteze după cum îi duce capul, și nu-i duce prea departe…

        1. Dumneata nu cunoști nimic. Știu ce înseamnă blasfemie. E ceea ce faceți voi toți cu triada voastră monstruoasă care are rolul de a demoniza mereu copiii și tineri. Gata cu bătaia de joc ! E mai mult decât suficient! Nu aveți niciun pic de logică! Fiecare poate spune ceea ce simte, iar dumneata nu cred că ești în măsură să emiți un punct de vedere competent , mai ales că nu știi nimic despre contextul în care am formulat aceste idei . Vă place abuzul și ignoranța ? Mergeți în Est , acolo o să fiți așteptați cu brațele deschise de dictatori !

          1. Rattan/Ogo/Dodo și cum te mai semnezi pe aici. Omule, ai probleme majore. Triada monstruoasă?! Despre ce naiba vorbești?! Mă acuzi că nu exprim un punct de vedere competent (e clar că doar pe tine te consideri competent), și apoi îmi spui că nu cunosc contextul în care ai formulat niște idei. Care idei?! Care context?? Ce scrii dumneata acolo e o înșiruire haotică de cuvinte folosite fără a ține cont de sensul lor, doar pentru că sună mai sofisticat.

            Dacă nu cunoști sensul lor, nu le mai folosi, nu faci decât să demonstrezi cât de puțin înțelegi limba română. Am râs la început, acum îmi pare rău, pari un caz patologic și ai mare nevoie de ajutor.

        2. Se vede că nu aveți nimic normal la cap . Aveți doar fantasme și frustrări care le proiectați în mod absurd asupra altora . Nu ar strica să mai citiți puțin, poate așa o să fiți mai coerent(ă) .

          1. Nu înțeleg de ce există atât de multă intoleranță față de elevi în general. Nu sunt toți la fel . E deja un fenomen similar cu xenofobia și rasismul. S-a ajuns prea departe.

    2. Bravo, foarte bine scris. Mai adaug eu din propria experienta.
      Minister: PROFESORII SA FIE EXIGENTI.
      Parintii: imi iau avocat, inscenez situatii de bullying ca profesorul imi stresează copilul sa invete, fac reclamații profesorilor care vor sa faca treaba la ore si nu tolereaza indisciplina.
      Elevii: vandalizez masina profesorului, sa vada el ce ii fac eu lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic…
Vezi articolul

Calendar an universitar 2024-2025 în 20 cele mai mari universități după numărul de studenți – Politehnica, Medicina, Universitatea din București, UBB Cluj-Napoca și alte universități din Iași, Brașov, Craiova, Oradea, Timișoara, Sibiu, Galați, Suceava

Structura anului universitar 2024-2025 a fost publicată de mai multe universități din țară. Edupedu.ro prezintă calendarele de la primele 20 universități după numărul de studenți. Majoritatea încep cursurile pe 30…
Vezi articolul

Monica Anisie: After school-urile nu sunt în subordinea Ministerului Educației, nu putem să le suspendăm activitatea. Profesorii vor fi solicitați de Minister, dacă luăm măsura realizării de cursuri online / Analizăm amânarea simulărilor de Evaluare Națională și Bacalaureat

After school-urile nu sunt în subordinea Ministerului Educației, “nu putem noi să luăm măsura de a suspenda și activitatea din cadrul after school-urilor”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la…
Vezi articolul

Deputații extremiști Mihai Lasca și Dumitru Focșa au inițiat un proiect de lege pentru a interzice „propaganda LGBT” și argumentează cu „modelul Rusiei” / Interdicții pentru școli, adunări publice și audiovizual

Deputații extremiști Mihai Lasca și Dumitru Focșa (foști membri AUR, în prezent membri ai partidului Patrioții Poporului Român) au inițiat un proiect de lege care urmărește să interzică paradele LGBT…
Vezi articolul

Drept la replică

Drept la replică la aticolul Comisia de Etică a Universității din București a fost sesizată în urma anchetei RISE Project, anunță Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Articolul din Rise…
Vezi articolul