Ministerul Educației le recomandă elevilor de clasa a XII-a să se pregătească pentru BAC cu teste de antrenament și să urmărească lecțiile Teleșcoala

34.697 de vizualizări
Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com
În analiza pe itemi după simularea examenului de Bacalaureat, Ministerul Educației le recomandă elevilor ca acțiuni remediale să urmărească lecțiile Teleșcoala și să exerseze pe teste de antrenament din anii trecuți, la aproape toate disciplinele. Amintim că instituția condusă de Ligia Deca a lăsat de înțeles că subiectele de Bacalaureat, din vară, vor fi dintre cele la care tinerii au știut să răspundă la simulare. La simularea Bacalaureatului 2024, aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5 la Limba română, iar la matematică sau istorie 35% nu au luat peste 5, potrivit primelor rezultate anunțate de Minister.
  • Într-un interviu din luna mai 2021, psiholog și fost ministru al Educației, Mircea Miclea avertiza că “excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”.
  • Recent, șefa ISJ Buzău a spus că Ministerul Educaţiei “nu a îmbrăţişat varianta testelor de exersare pentru că s-a constatat că dacă elevii s-au canalizat pe acel tip de teste nu s-au mai putut controla în a asimila conştient anumite competenţe, a atras atenţia șefa ISJ Daniela Palcău, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Ministerul Educației le recomandă elevilor care dau Bacalaureatul în vară să se pregătească pentru examenul din vară prin exersarea unor teste de antrenament din anii trecuți pentru majoritatea disciplinelor: limba română, istorie, filosofie, chimie, geografie, logică, economie.

De asemenea, Ministerul le mai recomandă elevilor vizionarea episoadelor emisiunii Teleșcoala realizate de Ministerul Educației în colaborare cu Televiziunea Română.

Playlistul cu cele 78 de emisiuni Teleșcoala recente poate fi găsit aici:

Singurele materii unde nu se recomandă teste de antrenament sunt matematica, biologia vegetală și animală și anatomia, potrivit analizei.

Amintim, Ministerul Educației a decis anul trecut să nu mai publice teste de antrenament, șeful instituției spunând că „Pot fi folosite cele din anii anteriori”.

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică și Bogdan Rațiu, profesor de Limba Română, ambii au remarcat într-o dezbatere după publicarea rezultatelor simulării, că la examenul din vară Ministerul “va calibra subiectele în funcție de itemi favorabili, de succes” iar recomandarea Ministerului Educației pentru elevi este să facă multe teste de antrenament pentru că: “Dacă vrei să iei BAC-ul, faci până nu mai poți exercițiile din ultimii ani și iei minim 8. Prea multe lucruri deștepte n-o să găsești în anul acesta, mai ales că e an electoral“, a spus Ciupală. Vezi aici recomandările celor doi profesori

Informații de context

Recent, sefa ISJ Buzău a spus că Ministerul Educaţiei “nu a îmbrăţişat varianta testelor de exersare pentru că s-a constatat că dacă elevii s-au canalizat pe acel tip de teste nu s-au mai putut controla în a asimila conştient anumite competenţe, a atras atenţia șefa ISJ Daniela Palcău, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Inițial, ea declarase, potrivit Agerpres, că Inspectoratul școlar județean Buzău propune școlilor să afișeze pe site-uri teste similare cu cele de la şcoala de şoferi, pentru pregătirea elevilor care dau Bacalaureatul. Într-o declarație pentru Edupedu.ro a dezmințit informația.

În anul școlar 2022-2023, nu au mai fost publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a. Marian Șuță, director general al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație a spus pentru Edupedu.ro atunci: „Nu, cum s-a anunțat, nu vor mai fi (publicate – n. red.)”.

Marian Șuță a precizat că pot fi folosite testele de antrenament din anii anteriori: „Nu, cum s-a anunțat, nu vor mai fi (publicate – n. red.), dar pot fi folosite cele din anii anteriori”.

Amintim că secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, a declarat în octombrie 2022 că Ministerul Educației analizează dacă să mai publice sau nu seturi de teste de antrenament pentru examenele naționale.

Într-un interviu din luna mai 2021, psiholog și fost ministru al Educației, Mircea Miclea avertiza că “excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”. “Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea”, aprecia Miclea, după ce Ministerul Educației decisese să publice o dată la două săptămâni seturile de teste de antrenament.

Pentru BAC 2022, nu s-au publicat astfel de teste. În schimb, au fost 6 seturi de teste de antrenament doar pentru evaluarea națională. 

Rezultatele detaliate de la simularea BAC 2024 au fost publicate de Ministerul Educației pe 2 aprilie. Instituția condusă de Ligia Deca lasă de înțeles că subiectele de Bacalaureat, din vară, vor fi dintre cele la care tinerii au știut să răspundă la simulare.

Scăderea dificultății subiectelor la Bacalaureat, sugerată de Ministerul Educației, ar avea loc într-un an în care sunt organizate toate cele 4 tipuri de alegeri: alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. La BAC 2024 sunt așteptați în jur de 130.000 de absolvenți de liceu.

În ianuarie, profesoara de română Dorica Boltașu remarca faptul că structura examenului de Bacalaureat este gândită politic – cinci întrebări pe text au același punctaj ca un eseu de 3-4 pagini. Ca să iasă niște cifre la final și media 6.

La simularea Bacalaureatului 2024, aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5 la Limba română, iar la matematică sau istorie 35% nu au luat peste 5, potrivit primelor rezultate anunțate de Minister. La Matematică ponderea notelor mai mari sau egale cu 5 este 83,44%.

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Rezultatele detaliate de la simularea BAC 2024 au fost publicate de Ministerul Educației. Instituția condusă de Ligia Deca lasă de înțeles că subiectele de Bacalaureat, din vară, vor fi dintre cele la care tinerii au știut să răspundă la simulare
Ministerul Educației, temă pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, după simulare: „Calibrarea variantelor de subiecte să fie îmbunătățită”, astfel încât să crească relevanța acestei evaluări naționale / Sorin Ion, după simularea la Matematică: Subiectele sunt „așa cum trebuie să fie niște subiecte la un examen național”
Cătălin Ciupală, profesor de Matematică: Dacă vrei să iei BAC-ul, faci până nu mai poți exercițiile din ultimii ani și iei minim 8. Prea multe lucruri deștepte n-o să găsești în anul acesta, mai ales că e an electoral / Bogdan Rațiu, profesor de Limba Română: Dacă începi să lucrezi cu baremul în față, nu ai nevoie de profesor în privat
După 12 ani de școală, elevii au probleme cu lexicul, cu localizarea informației, spune Bogdan Rațiu, profesor de limba română, despre rezultatele simulării la BAC: La liceu se simte că stagnăm de foarte mulți ani, iar standardele s-au diminuat – în anii 2000 se cereau 3-4 pagini de eseu, acum 400 de cuvinte
Profesoara Dorica Boltașu: Structura examenului de Bacalaureat este gândită politic – cinci întrebări pe text au același punctaj ca un eseu de 3-4 pagini. Ca să iasă niște cifre la final și media 6. Nu încurajăm copilul să învețe nici literatură, nici limba română
Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

2 comments
  1. Ce contează dacă nu iei Bacu’? Te înscrii în PSD și la 25 de ani ți-l dă partidu’. Moca. Și poți ajunge Prim Ministru!

  2. Toată metodica modernă: folosiți metode interactive.

    Teleșcoala: magister dixit.

    Ipocrizia e la ea acasă în România. De altfel – ni se scot ochii (un fel de-a spune) să încercăm ORICE numai ca elevului să îi fie ușor să învețe, adaptăm la elev, coborâm nivelul, traducem în toate felurile, îl lăsăm să descopere, îl sprijinim în fel și chip etc.

    Și apoi se duce la examen și primește o grilă sau un subiect steril, în formatul pe care-l cunoaștem de cel puțin 13 ani, nicio modificare, cu cerințe seci și care nu necesită gândire și creativitate ci doar reproducere… și dacă mai e câte unul care chiar a învățat să gândească critic și poate să găsească metode de rezolvare/exprimare diferite de calapodul impus de barem… fix acela e depunctat pentru originalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu vorbește despre evaluări standardizate și digitalizate, în câte un județ, la BAC și Evaluare Națională 2022: Nu va fi presiune pusă pe evaluatori, pentru că nu vor mai avea un loc fix și un interval orar fix în care să fie obligați să corecteze

„La nivelul unui județ să avem o evaluare informatizată, digitalizată, standardizată până la un anumit nivel pentru Bacalaureat, și într-un alt județ pentru Evaluarea Națională. Asta va presupune scanarea lucrărilor…
Vezi articolul

Lista școlilor cu risc seismic, din care elevii vor fi mutați pentru reabilitarea clădirilor, va fi prezentată de ministrul Educației în primul comitet interministerial pentru analiza de risc seismic / Ligia Deca: Clădirile în risc seismic I trebuie să intre de urgență într-un program de reabilitare

Prima ședință a comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic are loc marți de la ora 11, iar ministrul Educației Ligia Deca a anunțat de luni că va prezenta aici…
Vezi articolul

Răspunsul autorității privind “posibila discriminare” a cercetătorilor din diaspora: Asemenea practici nu se întâlnesc în cazul concursurilor pentru posturi în universitățile și institutele de cercetare din România

Practicile discriminatorii, așa cum sunt prevăzute de lege, nu se întâlnesc în concursurile pentru de angajare în universitățile și institutele de cercetare din România, se arată într-un răspuns semnat de…
Vezi articolul