Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 rămâne neschimbat, deși în școli este grevă generală de 5 zile și în unele unități de învățământ întreg personalul nu lucrează. Candidații se pot înscrie începând de luni, 29 mai, iar “directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, anunță ministerul Educației, într-o informare de presă transmisă jurnaliștilor.
- De precizat: calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat.
Ministerul Educației le transmite directorilor de școli “care pot asigura resursa umană necesară” pentru înscrierea candidaților la examenul de Bacalaureat să le comunice “părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”.
Sunt însă școli unde întreg personalul școlar și nedidactic și auxiliar este în grevă și nu se desfășoară nici un fel de activitate, anunță liderii de sindicat.
Redăm mesajul Ministerului Educației:
“Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaților la prima sesiune de examen.
Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii.
Ministerul Educației continuă să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”.
Informații de context
În aprilie, calendarul examenului de BAC 2023 a fost modificat. Înscrierea se face în perioada 29 mai – 7 iunie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:
- 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
- 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:
- 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale
Până acum Ministerul Educației a anunțat că schimbări în regulile de la Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023: se suplimentează numărul membrilor în comisii, iar președinții acestora pot fi și profesori din consiliul de administrație, nu numai directori și directori adjuncți.
De precizat, calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat.
Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
18 comments
Ia auzi…mai nou ..ce debiteaza guvernul….profesorii grevisti sa ia luni o pauza de greva sa incheie mediile terminalilor ca sa se poata face innscrieri la bac si EN. Ha, ha, ha. De unde-i gasiti, mah, pe-astia cand ii votati? Pai de ce am facut greva acum? Tocmai, sa blocam inscrierile ca sa fortam niste negocieri avantajoase. De plans si de ras. Ne cred asa de prosti, Doamne…cata umilinta… cat de tare ne subestimeaza. Nu cedati la asa ceva! Stati de 6 zile in greva si sa dati dracu’ totul pt.asa ceva? Iar daca aveti presiuni, dati-le in vileag in presa, sa vada lumea.
În liceul nostru, directorul (de vreo 30 de ani în funcție) face presiuni pentru a încheia situația școlară invocând tradiția instituției noastre (nu a lui!), care, ce-i drept, este reală, cadre didactice și elevi au făcut echipă de peste o jumătate de secol și au obținut rezultate excepționale la examenele naționale, reale și verificabile, rezultate pe care și le arogă. Da, suntem un liceu “de țară”, dar nu oarecare!
Oricum, este absurd ceea ce susține guvernul, doar “fac tot posibilul” să forțeze încetarea grevei îndreptățite, erijându-se în “eroii neamului”, denigrând și transmițând “în teritoriu” ordine subterane!… Sunt mijloace murdare și absolut ilegale!
Nu cedati la nimic ce nu este in revendicari! Fiti cu capul pe umeri! Amintiti-va pt.ce ati semnat de greva!
Corect!
Ministerul poate sa pună inspectorii..si directorii sa salveze situația.. Ei nu fac greva..poate sa înscrie…sa încheie medii..sa asiste ..sa evalueze lucrări..etc..Noi ceilalți rămânem în greva !!,,Nu este nicio graba.
Nu este posibilă înscrierea la bac fără încheierea situației școlare.
Momentan calendarul ramane valabil dar guvernantii ar trebui sa nu-si mai bata joc de negocieri. Guvernantii ziceau ca intr-o negociere fiecare trebuie sa lase ceva, profesorii cer 25% marire in loc de 60%. In timp ce guvernantii o tin de 4 zile cu vouchere.
Ministerul ar trebui sa inceteze cu aceste presiuni si sa gaseasca solutii. Privind din afara sistemului, cred ca presiuni trebuia sa faca doamna ministru atunci cand i-a fost alocat finantarea reprezentand doar cca 2% din PIB ( cu demisia pe masa ).
Nu e tarziu ca doamna ministru sa demisioneze azi. Oricum, rolul sau s-a incheiat in momentul adoptarii legii “Romania educata ” , proiect atat de drag domnului presedinte (dar in fapt o forma fara fond). Asa ca doamna va fi sacrificata de partide si domnul presedinte.
Revenind la problema semnalata in articol, atrag atentia asupra altui fapt: anul scolar pentru clasa a XII-a se termina pe data de 2 iunie, dar 1 si 2 iunie sunt zile libere. In consecinta, anul scolar pentru clasa a XII-a se termina practic pe 31 mai, la o zi dupa mitingul si marsul anuntat de sindicate. Ce profesori vor incheia mediile la clasa a XII-a , daca multi dintre ei sunt in greva ? Apoi, dupa cate stiu, situatia scolara a acestor elevi trebuie validata în consiliul profesoral. Cum va fi ea validata , daca o parte (majoritatea ) a membrilor sai sunt in greva si nu e intrunit cvorumul ? Doamna Deca ar trebui sa ia serios în considerare un ordin de ministru prin care sa modifice calendarul pentru finalul de an scolar pentru clasele terminale si organizarea examenului de bacalaureat.
Sunt parintele a doi elevi, unul in clasa terminala, celalalt, mai mic, in clasa a XI-a Daca directrorul de la liceul unde invata va trimite un profesor (ce nu e in greva) sa faca inscrieri în loc sa faca ora cu cel mic, il voi actiona in judecata (sunt destule motive din punct de vedere juridic) si pe el si pe cei ce îi cer acest lucru. Solutia nu e sa iti aperi scaunul ministerial sau directorial încercand sa sabotezi o greva indreptatita a celor din educatie sau sa sacrifici elevii si sa clamezi ca esti salvatorul lor .
bafta la încheiat medii!!
cine poate sa o facă în locul profesorului de la clasa??
inca o bătaie de joc
Acesti indolenti continua sa toarne gaz pe foc. Astia au impresia ca daca ignora greva o sa treaca de la sine.
Nici nu s-a incheiat situatia scolara si se inscriu la bac…super!
Corect. Cum poți înscrie un elev în bac fără a fi promovat?! Noaptea minții!
Mediile nu sunt încheiate, fără validarea situației școlare nu pot fi înscriși, succes ministerului.
Sa le incheie negrevistii
E puțin cam (foarte) ilegal, fiecare semnăm la sfârșitul catalogului că suntem responsabili de rubrica ”noastră” (a disciplinei predate). Nu se duce spărgătorul de grevă de muzică să încheie mediile pentru greviștii care predau matematică, română, japoneză etc.
Și dacă dirigintele e în grevă, media generală cine și-o asumă? Iar dacă unii elevi sunt în situație de corigență / repetenție… cine își asumă? Dacă există module cu situația neîncheiată, ultima săptămână de școală ar trebui să fie sesiune de încheiere situații la modulele respective – CINE să o facă și pe asta?
După ce se încheie mediile, situațiile școlare (promovați, nepromovați – corigenți, repetenți) se validează în Consiliul Profesoral și apoi în Consiliul de Administrația – CARE cvorum face asta?
Iar după aceea, secretariatele trebuie să preia cererile de înscriere la examen (semnate de diriginte, care – te pomenești – o fi în grevă!) și să facă demersurile (inclusiv introducerea în platforma informatică dedicată). Oamenii din auxiliar participă la grevă… CINE vine în locul lor?
Ministrul și d-l Ciucă, respectiv, HABAR N-AU cât de multe proceduri birocratice există în sistem, dar le este ușor să vorbească din vârful buzelor, că de, așa-i în fotbal!
Cu ocazia asta afla si altii ce inseamna sa lucrezi in Educatie!
Păi daca-s incompetenți! Elevii nu se pot înscrie la bacalaureat decât după ce situația lor școlară din clasa a XII-a este finalizată si validată în consiliul profesoral. Așa că nu poate face directorul nicio înscriere, cu bibliotecara sau secretara… După finalizarea grevei…
#Rezistăm
Unde nu sunt, sa ia agaricii negrevisti din alte scoli la inscrieri. Cand esti prost, fii pana la capat.