Ministerul Educației întreabă școlile câți copii nu au curent electric, în ziua în care toate cursurile se suspendă fizic

3.564 de vizualizări
Foto: © Dwnld777 | Dreamstime.com
Ministerul Educației întreabă toate școlile și grădinițele câți copii nu au curent electric, potrivit unei circulare obținute de Edupedu.ro. Situația solicitată unităților de învățământ a fost primită de la inspectorate în acest weekend și este pentru prima dată când ministerul solicită date despre câte localități au zone neracordate la curent electric și câți elevi din fiecare școală locuiesc în astfel de zone.

Reamintim că pe 20 octombrie ministrul Monica Anisie a acuzat că a fost ținta unui atac de tip “fake news” în care mai multe publicații susțineau, cu informații scoase din context, că ar fi recomandat copiilor care nu au curent electric să urmărească emisiunile Teleșcoala. A promis o lege “care să pedepsească aspru fake news-ul”.

Pe lângă cererea cu elevii care nu au curent electric, în solicitarea de la minister, școlile trebuie să precizeze ce platformă folosesc pentru orele online profesorii și elevii, câți elevi sunt în zone/localități fără “semnal pentru internet” și care sunt aceste localități.

Ce prevede solicitarea către școli:

“La solicitarea Ministerului Educației și Cercetării vă rugăm să completați chestionarul de mai jos până luni, 9 noiembrie 2020, ora 10:30. Informațiile solicitate sunt:

  • Unitatea utilizează o platformă de predare învățare-online?
  • Dacă da, precizați care
  • Precizați care sunt măsurile luate de unitate pentru elevii care nu dețin dispozitiv IT, în vederea continuării procesului de predare-învățare
  • Precizați care sunt măsurile luate de unitate pentru elevii care nu au acces la internet, în vederea continuării procesului de predare-învățare
  • Precizați care este numărul elevilor care nu au curent electric
  • Precizați care sunt măsurile luate de unitate pentru elevii care nu au curent, în vederea continuării procesului de predare-învățare
  • Precizați numărul elevilor care provin din localități în care nu există semnal pentru internet de la niciun furnizor
  • Enumerați localitățile din care provin elevii de mai sus, în care nu există semnal pentru internet”

Potrivit OMEC 5.972 din 8.11.2020, începând cu data de 09.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor. 

Documentul oficial stabilește că în unitățile unde cursurile nu se pot desfășura online, inspectoratele și școlile “au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet.” 

Ordinul vine după ce posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020, prin acest ordin al ministrului Educației, a fost aprobată prin ordonanța de urgență nr 192, document care a fost publicat în Monitorul Oficial. În preambulul actului normativ Guvernul motivează urgența prin faptul că neluarea deciziei “poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.

OUG 192 modifică Legea 55/2020, iar articolul 38 are un nou alineat care prevede: “În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.

Foto: © Dwnld777 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Verificați ce se întâmplă în Ialomița, unde inspectorul general Mitrea Steluța, protejata fostului secretar de stat Barcari Luminița, cere directorilor, printr-un mesaj trimis pe whats app, să creeze un cont fiecărui inspector în fiecare clasă din Google Classroom (pleacă de la premisa că în toate școlile se utilizează platforma GSuite)! Un abuz incalificabil, un inspector poate asista la oră dacă anunță în prealabil și nu are dreptul să aibă acces la toate datele și documentele existente pe platforma unei școli, oricând are chef. Este singurul județ unde se cere așa ceva directorilor de școli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Finanțelor constată abia după un an că o prevedere introdusă prin ordonanță de urgență în Legea Educației, anul trecut, care vizează transportul elevilor, „este neclară astfel încât nu poate fi aplicată”

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale pentru 2023, în care apar și noi reguli pentru decontul transportului elevilor.…
Vezi articolul

Colega profesoarei înjunghiate: De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la ministrul Educaţiei mai ales. Sau noi nu mai contăm?

Colega profesoarei de matematică înjunghiată lângă cancelaria Colegiului Național Spiru Haret din Ploiești reclamă lipsa de reacție a responsabililor din învățământ, a autorităților, locale și centrale, dar și a sindicatelor.…
Vezi articolul